Δικαστής στο Σιάτλ έβαλε φρένο στον Τραμπ

Το μπρα-ντε-φερ έχει αρχίσει ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την αμερικανική δικαιοσύνη: Ενας ομοσπονδιακός δικαστής του Σιάτλ μπλόκαρε προσωρινά χθες, Παρασκευή, το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Αμερικανού Προέδρου που έχει στόχο επτά χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, όμως ο Λευκός Οίκος υποσχέθηκε αμέσως ότι θα απαντήσει. Η προσωρινή δικαστική εντολή του δικαστή Τζέιμς Ρόμπαρτ ισχύει για ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή που κατέθεσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον Μπομπ Φέργκιουσον. Η απάντηση του Λευκού Οίκου δεν άργησε.
 
"Ο Υπουργός Δικαιοσύνης πρόκειται να καταθέσει επείγουσα δικαστική εντολή για να προχωρήσει η εφαρμογή του διατάγματος και να ακυρωθεί η απόφαση του δικαστή Ρόμπαρτ, αναφέρεται σε ανακοίνωση. Ο Λευκός Οίκος είχε χαρακτηρίσει αρχικά "σκανδαλώδη" αυτή τη δικαστική απόφαση, πριν στείλει μια νέα εκδοχή της ανακοίνωσής του μερικά λεπτά αργότερα από την οποία έχει απαλειφθεί ο χαρακτηρισμός αυτός. Οι ομοσπονδιακοί δικαστές πολλών άλλων Πολιτειών έχουν επίσης αποφανθεί κατά της απαγόρευσης μετά την ανακοίνωσή της την περασμένη Παρασκευή, ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια και την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, όμως η απόφαση του δικαστή Ρόμπαρτ είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη εμβέλεια.
 
"Το Σύνταγμα νίκησε σήμερα", δήλωσε ο Φέργκιουσον, ο οποίος είναι Δημοκρατικός, μετά την ανακοίνωση της απόφασης. "Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, ούτε καν ο πρόεδρος", πρόσθεσε επισημαίνοντας πως ο δικαστής Ρόμπαρτ είχε διοριστεί από τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους.
 
Ο Φέργκιουσον είχε καταθέσει προσφυγή τη Δευτέρα για να ακυρώσει σημεία κλειδιά του προεδρικού διατάγματος, το οποίο κλείνει για τέσσερις μήνες τα σύνορα των ΗΠΑ για τους πρόσφυγες και για τρεις μήνες για τους πολίτες επτά χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό (Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη). Η απαγόρευση που επιβάλλεται στους Σύρους είναι επ' αόριστον.
 
Στην προσφυγή του ο Φέργκιουσον υποστηρίζει πως η απαγόρευση που κηρύχθηκε από τον πρόεδρο αντιβαίνει στα συνταγματικά δικαιώματα των μεταναστών και των οικογενειών τους επειδή στοχεύει ιδιαίτερα τους μουσουλμάνους.
 
Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον Τζέι Ανσλι έκανε κι αυτός λόγο για μια "λαμπρή νίκη", αλλά προειδοποίησε πως η μάχη για την απόσυρση της απαγόρευσης δεν έχει τελειώσει. Την άποψη αυτή συμμερίζεται ο Φέργκιουσον, ο οποίος δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN πως "δεν θα του προξενούσε έκπληξη" αν αυτό το μπρα-ντε-φερ τελείωνε "στο Ανώτατο Δικαστήριο".
 
Στο μεταξύ, πάνω από 100.000 θεωρήσεις εισόδου στις ΗΠΑ ακυρώθηκαν, μετά την πρόσφατη απαγόρευση από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ της έλευσης πολιτών επτά χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως μετέδωσαν χθες αμερικανικά ΜΜΕ.

Δειτε Επισης

Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Προετοιμάζεται για τον πρώτο κυκλώνα στην ιστορία της η Κένυα
Ζαχάροβα: Η Δύση διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Μόσχας, χρησιμοποιώντας την Ουκρανία
Τελεσίγραφο Ισραήλ στη Χαμάς-«Απαντήστε σε μια εβδομάδα στην πρόταση εκεχειρίας ή εισβάλουμε στη Ράφα»
Νέες απειλές των Χούθι-Θα στοχεύουν όσα πλοία πάνε στο Ισραήλ και είναι στην εμβέλεια των όπλων τους
Τουλάχιστον 15 νεκροί σε τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις του ISIS κατά στρατιωτικών θέσεων στη Συρία