Άγιος Συμεών: Προστάτης των εγκύων και φύλακας άγγελος των εμβρύων

Κάθε χρόνο στις 3 Φεβρουαρίου, τιμούμε τον Άγιο Συμεών, άγιο και προστάτη των εγκύων και φύλακα άγγελο του εμβρύου.
 
Ήταν εκείνος ο Δίκαιος που υποδέχτηκε το Βρέφος Ιησού στον Ναό κατά τον Σαραντισμό- Υπαπαντή. Κατά την Υπαπαντή τιμάται η Μητέρα (η Ορθόδοξη γιορτή της Μητέρας) και την επόμενη ημέρα τιμάται ο άγιος των εγκύων και των εμβρύων.
 
Τιμόταν ιδιαίτερα από τις εγκύους, καθώς, σύμφωνα με τη λαϊκή πρόληψη που πηγάζει από την παρετυμολογία του ονόματός του, «Ο `Αγιος Συμιός, σημειώνει». Έτσι, αυτή τη μέρα, ήταν απαγορευμένη η οποιαδήποτε εργασία για τις εγκυμονούσες, για να μη βγει σημαδεμένο το παιδί. Ιδιαίτερα δε, αποφεύγαν τη χρήση μαχαιριών, ψαλιδιών και άλλων κοπτικών εργαλείων που είναι συνδεδεμένα με τα σημάδια που προκαλούν.
 
Όλα αυτά  βέβαια μέσα στα πλαίσια της λαϊκής πίστης και ευλάβειας που ίσως να μην είναι τόσο ορθά “δογματικά”, αλλά για τους ανθρώπους της εποχής εκείνης είχαν την δική τους αξία.
 
817 με το όνομα Συμεών στην Κύπρο
 
Στην Κύπρο, σύμφωνα με τη συχνότητα ονομάτων όπως καταγράφηκαν στην  τελευταία απογραφή πληθυσμού το 2011 υπάρχουν 817 άνθρωποι με αυτό το όνομα.  
 
Σύντομος  βίος του αγίου Συμεών:
 
Ο Συμεών κατοικούσε στην Ιερουσαλήμ. Ήταν δίκαιος, ευλαβής και φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα, που του είχε φανερώσει ότι δε θα πέθαινε πριν δει το Χριστό. Η χαρμόσυνη αυτή πληροφορία τον εμψύχωνε ως τα βαθειά γεράματα του. Τέλος, ακριβώς σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του Ιησού, το Πνεύμα τον πληροφόρησε ότι έπρεπε να πάει στο Ιερό. Ετοιμάστηκε, λοιπόν, με νεανική ζωηρότητα, πήγε εκεί και στάθηκε στην πόρτα, γεμάτος ευχαρίστηση και αγαλλίαση. Μέσα στην προσδοκία αυτή, φάνηκαν να έρχονται ο Ιωσήφ με την Παρθένο, που κρατούσε τον Ιησού.
 
Ο Συμεών, πληροφορημένος από το Πνεύμα ότι το βρέφος αυτό είναι ο Χριστός, τρέχει και παίρνει τον Ιησού στην αγκαλιά του. Τον κρατάει ευλαβικά και, αφού καλά – καλά παρατήρησε το νήπιο και δέχθηκε όλη την ιλαρότητα της θείας μορφής του, ύψωσε το βλέμμα του επάνω και είπε ευχαριστώντας το Θεό: «Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα, κατά το ρήμα σου εν ειρήνη· ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου, ο ητοίμασας κατά πρόσωπον πάντων των λαών, φως εις άποκάλυψιν εθνών και δόξαν λάου σου Ισραήλ». Τώρα, δηλαδή, πάρε την ψυχή μου Δέσποτα, σύμφωνα με το λόγο σου, ειρηνικά, διότι τα μάτια μου είδαν αυτόν που θα φέρει τη σωτηρία που ετοίμασες για όλους τους λαούς και θα είναι γι’ αυτούς φως, που θα αποκαλύψει τον αληθινό Θεό και θα δοξάσει το λαό σου Ισραήλ.
 
 
 

Δειτε Επισης

Επιφυλάξεις στη Βουλή για τις καθολικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο
Αποκαταστάθηκε η παροχή ρεύματος σε Λάρνακα και Αμμόχωστο-Βλάβη σε εξοπλισμό του Συστήματος Μεταφοράς
Κάτω από 10 λεπτά οι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας Ιούλιο και Αύγουστο
Ισχύος 3,8 βαθμών ο σεισμός τα χαράματα Κυριακής
Δύο πτήσεις ακυρώθηκαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Τελ Αβίβ
Στην Πτολεμαΐδα το χρυσό δελτίο των 18,6 εκ. ευρώ-Στην Κύπρο το ένα πεντάρι του Τζόκερ
Με συννεφιά και βροχές φεύγει ο Σεπτέμβρης-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανησυχητικές εκτιμήσεις για τον τερματισμό μέτρων στήριξης-«Επιβάρυνση 201 εκατομμυρίων στα νοικοκυριά»
«Ανεξεταστέοι» οι μαθητές από τη χρήση των κινητών στην τάξη-Πέφτουν οι μαθησιακές τους ικανότητες
Τρέχει για το Νομοσχέδιο επικίνδυνων οικοδομών το ΥΠΕΣ-Προς κατάθεση στην επόμενη συνεδρία Υπουργικού