Η Κύπρος το νεότερο μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας του Διαστήματος
11:46 - 03 Φεβρουαρίου 2017
Ευκαιρίες συνεργασίας της Κύπρου με την παγκόσμια διαστημική κοινότητα έρευνας διανοίγονται από την ένταξη του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) στο Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα του Διαστήματος (COSPAR).
Στο συμβούλιο του COSPAR – που αποτελεί το ανώτατο σώμα του διεθνούς αυτού οργανισμού – θα έχει τώρα μια θέση και η Κύπρος, με τον CSEO να συναποφασίζει την πολιτική του διαστήματος μαζί με χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα, και σώματα όπως το «Rutherford Appleton Laboratory», «USA National Academies of Sciences, Engineering and Medicine», «Russian Academy of Sciences», «Chinese Academy of Sciences» κ.λπ.
Τα επόμενα βήματα για τον CSEO θα είναι η δημιουργία μιας Εθνικής Επιτροπής Έρευνας Διαστήματος, που θα απαρτίζεται από τους πιο επιφανείς ακαδημαϊκούς της Κύπρου στον τομέα του Διαστήματος και της Αστροφυσικής, για λήψη αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες θα υποβάλλονται στο διεθνές αυτό σώμα (COSPAR) στη διαδικασία χάραξης παγκόσμιας στρατηγικής στην εξερεύνηση του διαστήματος.
Τα οφέλη για την Κύπρο
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του CSEO, Γιώργος Δανός, ανέφερε ότι με την ένταξη αυτή η Κύπρος γίνεται ένα από τα λιγοστά μέλη του διεθνούς αυτού οργανισμού, ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους για χρηματοδότηση των επιστημόνων της χώρας μας.
Μέλη μόνο 42 χώρες, εξ` αυτών τώρα και η Κύπρος
Σημειώνεται ότι στον COSPAR είναι μέλη μόνο 42 χώρες, και τώρα είναι πλέον μέλος και η Κύπρος. “Κατά συνέπεια μας δίδεται τώρα η ευκαιρία να συνεργαστούμε με το σύνολο των χωρών που έχουν ενεργό, κατευθυντήριο και στρατηγικό ρόλο στην εξερεύνηση του διαστήματος χαράζοντας την παγκόσμια στρατηγική της έρευνας του διαστήματος”, είπε ο κ. Δανός.
Το σημαντικότερο όμως, πρόσθεσε, “είναι ότι μέσω την ένταξης μας στον COSPAR ανοίγονται σημαντικές διεθνείς ερευνητικές συνεργασίες. Είναι γνωστό ότι όσες χώρες έχουν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη υψηλών τεχνολογιών, όπως αυτές του διαστήματος, έχουν υψηλότερη ικανότητα απορρόφησης πόρων, διαφοροποίηση της οικονομίας τους, και κατά συνέπεια ισχυρότερη και ανθεκτικότερη οικονομία”.
Ο διεθνής οργανισμός COSPAR στην ιστοσελίδα του (http://cosparhq.cnes.fr/) αναφέρεται στην ένταξη της Κύπρου και γράφει ότι «η Κύπρος προσχωρεί στον COSPAR - Στις 12 του Δεκέμβρη 2016 η Κύπρος έγινε το νεότερο μέλος του COSPAR με τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) ως το εθνικό επιστημονικό ινστιτούτο. Η κοινότητα του COSPAR απευθύνει ένα θερμό καλωσόρισμα.»
Ο COSPAR είναι ένας Διεθνής Μη Κυβερνητικός Οργανισμός που ιδρύθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Επιστήμης το 1958. Μεταξύ των στόχων του COSPAR, είναι η προώθηση της επιστημονικής έρευνας στο διάστημα σε διεθνές επίπεδο, με έμφαση στην ελεύθερη ανταλλαγή των αποτελεσμάτων, πληροφοριών και απόψεων, και τη δημιουργία ενός φόρουμ, ανοικτό σε όλους τους επιστήμονες, για τη συζήτηση των θεμάτων που επηρεάζουν τη διαστημική έρευνα.
Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος
“Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (www.space.org.cy) έχει ιδρυθεί ειδικά για να προωθήσει την Κύπρο στον τομέα του διαστήματος και έχει ήδη αναδείξει τη χώρα μας πολλαπλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, στο παγκόσμιο στερέωμα, με μια σειρά από επιτυχίες, πρωτιές και βραβεύσεις από NASA και άλλους διεθνείς οργανισμούς», είπε ο κ. Δανός στο ΚΥΠΕ. Ο CSEO ακολουθείται από 18,500 άτομα, με άρθρα του να φτάνουν μέχρι και 115,000 κόσμο. Σε πολλά σχολεία λειτουργεί το «CSEO Space Club». Ο Οργανισμός έχει 390 και πλέον εγγεγραμμένους ερευνητές και εθελοντές, 26 εταιρικά μέλη, και ισχυρό παγκόσμιο δίκτυο, με τους πρωτοπόρους της διεθνούς διαστημικής κοινότητας.
ΚΥΠΕ