Δρόμος χωρίς επιστροφή μοιάζει το αδιέξοδο στις συνομιλίες

Με δρόμο χωρίς επιστροφή μοιάζει να είναι το αδιέξοδο που προέκυψε στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό έπειτα από την αποχώρηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από τις συνομιλίες.  
 
Μολονότι και οι δύο πλευρές εκφράζουν φραστικά την ετοιμότητά τους για επιστροφή στο διάλογο, η ρητορική που αναπτύσσουν οι Τούρκοι το τελευταίο διάστημα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για κάτι τέτοιο, μιας και το μοναδικό πράγμα που δείχνει να τους απασχολεί είναι πώς θα δικαιολογήσουν την αποχώρηση Ακιντζί από τις συνομιλίες και πώς θα κερδίσουν το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, που οι ίδιοι από την πρώτη στιγμή έχουν αρχίσει.  
 
Με το κλίμα να έχει στραβώσει για τα καλά και το μομέντουμ κάθε μέρα που περνά να χάνεται ολοένα και περισσότερο, η δική μας πλευρά προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει ζωντανή κάθε εναπομείνασα ελπίδα επανέναρξης των συνομιλιών (με προοπτική επίτευξης προόδου), αποφεύγοντας σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο βαθμό μπορεί να το πράξει, να δυναμιτίσει περεταίρω την κατάσταση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Αναστασιάδης στον Ρεπόρτερ: Δεν βλέπω Διάσκεψη για την Κύπρο τον Μάρτη
 
Κάτι ωστόσο που όχι απλώς δεν αποφεύγει η άλλη πλευρά, αλλά τουναντίον μοιάζει να το επιδιώκει με τις συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις στις οποίες προβαίνει, και οι οποίες προέρχονται όχι μόνο από τον Μουσταφά Ακιντζί αλλά και από την τουρκική πολιτική ηγεσία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τσαβούσογλου: Αν ο Αναστασιάδης δεν θέλει λύση να το πει
 
Για τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί στο Κυπριακό θα ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης,  διά εκτενούς επιστολής του την οποία αναμένεται να αποστείλει εντός της ημέρας.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στην επιστολή του, θ’ αποτυπώνει τις πραγματικότητες σε σχέση με τη διακοπή των συνομιλιών και το πώς η τ/κ πλευρά επιδίωξε να συμβεί κάτι τέτοιο, εκφράζοντας την ετοιμότητα του για άμεση επανέναρξη τους με στόχο την επίτευξη λύσης, όπως αυτή καθορίζεται από ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
«Η επιστολή θα σταλεί σήμερα στον Γ.Γ. ΟΗΕ», δήλωσε σήμερα ερωτηθείς σχετικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε να δώσει μια συνολική εικόνα της κατάστασης πραγμάτων όσον αφορά στις συνομιλίες. Αρχικά, ο Γ.Γ. είχε ενημερωθεί από τον αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη και παράλληλα υπήρξε ενημέρωση από τουρκοκυπριακούς φορείς. Ο Πρόεδρος παρουσιάζει τα γεγονότα όπως εξελίχθησαν και οδήγησαν στην απόφαση της τουρκοκυπριακής πλευράς να μην συμμετέχει στις συνομιλίες και εκφράζει την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών. Αυτά είναι τα δύο κύρια μηνύματα που περιλαμβάνονται στην επιστολή του Προέδρου προς τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να υπάρχει αυτή, η αντικειμενική καταγραφή για καλύτερη ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
«Το να μην αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα μόλις εμφανιστούν, είτε για να μην δυσαρεστήσουμε κάποιους είτε για να μην επηρεαστεί το κλίμα, δεν είναι λύση. Αντιθέτως», συνέχισε, «εάν αυτά τα προβλήματα και οι δυσκολίες δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, από την αρχή, τότε θα τα βρίσκουμε στη συνέχεια μπροστά μας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει μια πολλά υποσχόμενη διαδικασία, κάτι που δεν επιθυμούμε. Τα αποτελέσματα, οι συγκλίσεις που έχουμε, είναι και με τη δική μας συμβολή και είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού. Ευελπιστούμε αυτή η διαδικασία να συνεχιστεί και να έχει αποτέλεσμα».
 

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα