Τουρκία: Ξεκίνησε η δίκη 330 προσώπων που κατηγορούνται για απόπειρα πραξικοπήματος

Η μεγαλύτερη δίκη υπόπτων για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ξεκίνησε σήμερα κοντά στην Άγκυρα, σε μία ειδικά κατασκευασμένη αίθουσα.

Όχι λιγότεροι από 330 κατηγορούμενοι, η πλειονότητά τους μέλη μιας στρατιωτικής σχολής αξιωματικών, κινδυνεύουν να τους επιβληθούν ποινές ισόβιας κάθειρξης για τις φερόμενες διασυνδέσεις τους με την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος που πραγματοποίησαν το περασμένο έτος στασιαστές στρατιωτικοί και την ευθύνη για την οποία έχει επιρρίψει η Άγκυρα στον ισλαμιστή ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατηγορούνται κυρίως για δολοφονία, "απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης" και ότι ήταν μέλη "μιας τρομοκρατικής οργάνωσης".
Σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, 243 από τους κατηγορούμενους έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση.

Η δίκη ξεκίνησε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην φυλακή Σιντζάν κοντά στην Άγκυρα. Ένα όχημα εξοπλισμένο με κανόνι νερού ήταν έτοιμο να επέμβει ενώ ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε πάνω από συγγενικά πρόσωπα των κατηγορουμένων που βρίσκονταν εκεί, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η αίθουσα ακροάσεων, που κατασκευάστηκε για να μπορεί να υποδεχθεί έως και 1.558 άτομα, ήταν γεμάτη από μέλη των δυνάμεων της τάξης που περιέβαλαν τους κατηγορούμενους.

Ο πρώτος που κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, ο σπουδαστής στρατιωτικής σχολής Αμπντουλκαντίρ Καχραμάν, δήλωσε ότι τη νύχτα του πραξικοπήματος οι στρατιώτες είχαν εφοδιαστεί με πυρομαχικά αφού ενημερώθηκαν από τον ανώτερό τους ότι είχε σημειωθεί τρομοκρατική επίθεση.

‘Αλλοι κατηγορούμενοι έκαναν παρόμοιες δηλώσεις, όπως ο Αρίφ Οζάν Ντεμίρ ο οποίος είπε πως ο διοικητής του είχε ζητήσει από τους στρατιώτες να "είναι έτοιμοι" κάνοντας λόγο για μία επίθεση.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Δυναμιτίζει το κλίμα πριν την πενταμερή o Tατάρ-Διαμαρτυρήθηκε στον Γκουτέρες για συλλήψεις σφετεριστών
Νεκρός γνωστός βιομήχανος χάλυβα και η οικογένειά του από πτώση αεροσκάφους στις ΗΠΑ
Διαμαρτύρεται για τις συλλήψεις Ρώσων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν η Μόσχα
Δεν αποκλείει απέλαση Μασκ ο Τραμπ-«Δεν ξέρω, θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά»
Μετέτρεψε το βαν του σε αποθήκη για τα αδασμολόγητα καπνικά ο 60χρονος-Απασχόλησε ξανά τις Αρχές
Ανοίγει την ερχόμενη Τρίτη η πλατφόρμα για αιτήσεις για ηλεκτροκίνηση-Οι χορηγίες που παραχωρεί το κράτος
Σαρώνει την Ευρώπη ο καύσωνας-Κλείνουν σχολεία στη Γαλλία, περιορίζονται οι υπαίθριες εργασίες στην Ιταλία
Έντονος ο Κέττηρος για τις προσφυγικές κοινότητες-Ζητά στρατηγικό σχεδιασμό
Χειροπέδες και σε 15χρονο για την επίθεση και ληστεία ζεύγους στην Πάφο
Το 2026 στη Βουλή η ειδική νομοθεσία για αναπηρία-Βάλλουν κατά Υφυπουργείου Πρόνοιας οι οργανώσεις