Ινομυώματα μήτρας
10:52 - 24 Φεβρουαρίου 2017
Τα ινομυώματα της μήτρας (ή λειομυώματα) είναι καλοήθη ογκίδια που αναπτύσσονται στο μυϊκό στρώμα της μήτρας.
Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο «όγκο» των αναπαραγωγικών οργάνων και παρουσιάζονται περίπου στο μισό του γυναικείου πληθυσμού.
Πρόκειται συνήθως για διακριτές μάζες, η οποίες σπάνια γίνονται κακοήθεις. Ιστολογικά εμφανίζονται ως διακριτές στρογγυλές μάζες, άσπρες ή στο χρώμα του δέρματος, που διαχωρίζονται σαφώς από τον γύρω ιστό της μήτρας.
Μπορούν να βρίσκονται μέσα στο σώμα της μήτρας, στην εξωτερική της επιφάνεια, στον τράχηλο ή να κρέμονται από έναν μίσχο.
Τα ινομυώματα αναπτύσσονται για άγνωστη αιτία και κάποιες φορές δημιουργούν πόνο κατά την επαφή ή την ούρηση.
Ο γυναικολόγος διαπιστώνει την παρουσία τους κατά την αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση ή με υπερηχογράφημα.
Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας, το μέγεθος των ινομυωμάτων μπορεί να αυξηθεί ή να παραμείνει το ίδιο.
Ενώ, τα ινομυώματα μπορούν να παρουσιαστούν σαν μία ενιαία μάζα ή σαν πολλαπλές αναπτύξεις σε διάφορα σημεία της μήτρας.
Παρόλα αυτά, μετά την εμμηνόπαυση, η ανάπτυξη των ινομυωμάτων στις περισσότερες των περιπτώσεων παύει και μπορεί αυτά να συρρικνωθούν, καθώς η ανάπτυξή τους εξαρτάται από τα οιστρογόνα στον οργανισμό της γυναίκας.
Οι μισές περίπου γυναίκες που προσβάλλονται από ινομυώματα δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.
Παρόλα αυτά, τα συμπτώματα των ινομυωμάτων μπορεί να είναι η μηνορραγία (πολύ αίμα κατά την περίοδο), αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους, έντονο πόνο στη διάρκεια της περιόδου ή κατά τη σεξουαλική επαφή, η μη φυσιολογική μητρορραγία, η πυελική πίεση, ο πόνος στη πύελο ή στην πλάτη, δυσκοιλιότητα, ουρολοιμώξεις και διάφορα συμπτώματα στο ουροποιητικό σύστημα, υπογονιμότητα και επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.
Οι τρόποι θεραπείας των ινομυωμάτων είναι πολλοί και ποικίλουν ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση.
Πιο συγκεκριμένα:
Φαρμακευτική αγωγή: Σε μερικές περιπτώσεις η εμφάνιση ινομυωμάτων αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή. Ένας ικανοποιητικός αριθμός από φάρμακα χρησιμοποιείται για την θεραπεία τους.
Αρτηριακός εμβολιασμός της μήτρας: Πρόκειται για ακτινολογική επεμβατική τεχνική με σκοπό να μειωθεί η παροχή αίματος προς τα ινομυώματα με αποτέλεσμα τα τελευταία να μην αναπτύσσονται και να μειώνεται το μέγεθος τους.
Η επεμβατική αυτή μέθοδος, ωστόσο, χρήζει προσοχής διότι υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει απώλεια της γονιμότητας στην γυναίκα. Με τη μέθοδο αυτή, παρατηρείται ελάττωση των αιμοραγιών, ενώ η ασθενής αναρρώνει από την διαδικασία σε λίγες μέρες.
Αρτηριακή απολίνωση της μήτρας: Μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία γίνεται είτε λαπαροσκοπικά είτε διακολπικά.
Ο μηχανισμός της τεχνικής αυτής είναι παρόμοιος με τον αρτηριακό εμβολιασμό της μήτρας. Διαφέρει μόνο στο ότι είναι πιο εύκολος και πιθανόν στο ότι έχει λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Ωστόσο η μέθοδος του εμβολιασμού προτιμάται, ακόμα, από την μέθοδο της απολίνωσης.
Καυτηριασμός με ραδιοσυχνότητες: Αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους στην αντιμετώπιση των ινομυωμάτων.
Στην τεχνική αυτή εισέρχεται διαμέσου της κοιλιακής χώρας ένα μικρό εργαλείο, το οποίο, εν τέλει, νεκρώνει τα κύτταρα της περιοχής (μαζί και αυτά του ινομυώματος).
Η τεχνική αυτή ενδείκνυται σε γυναίκες που γνωρίζουν ότι δεν θέλουν να τεκνοποιήσουν στο μέλλον και σε αυτές που θέλουν να αποφύγουν την χειρουργική επέμβαση της υστερεκτομής.
Υστερεκτομή: Η πιο κλασσική μέθοδος θεραπείας των ινομυωμάτων. Ωστόσο, στις μέρες μας συνίσταται ως η τελευταία επιλογή.
Ινομυωματεκτομή: Η χειρουργική αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων ινομυωμάτων.
Προτιμάται, συνήθως, όταν δεν αποδίδουν οι άλλες θεραπείες σε γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και δε θέλουν να απωλέσουν την ικανότητα τεκνοποίησης.
Άλλες μορφές θεραπείας των ινομυωμάτων είναι η Εξάχνωση ενδομητρίου και οι Εστιασμένοι υπέρηχοι καθοδηγούμενοι από μαγνητική τομογραφία.
*Δρ Θάνος Ασκητής ,ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77