Οι επενδυτές χρηματοδοτούν την αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες

Ολοένα και περισσότερα χρηματοοικονομικά ιδρύματα επιλέγουν να επενδύσουν στην αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες, καθώς διαβλέπουν δυνατότητες ανάπτυξης στον κλάδο.
 
Όπως αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg, ονόματα όπως οι Investec Plc, και Prudential Financial Inc. σκοπεύουν να χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα αποθήκευσης σε περιοχές όπως η Καλιφόρνια και η Γερμανία.
 
Σημειώνεται ότι το κόστος των μπαταριών έχει υποχωρήσει κατά 40% από το 2014, ενώ οι αρχές σε πολλές χώρες προετοιμάζουν το έδαφος για την προσθήκη τους στα ηλεκτρικά δίκτυα, ώστε να προσφέρουν ευστάθεια. Φέτος, αναμένεται η κατασκευή μονάδων 2,5 δις. δολαρίων διεθνώς, ενώ όλα δείχνουν πως ο κλάδος θα ακολουθήσει μια αναπτυξιακή πορεία. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται και η πίστη των επενδυτών στη συγκεκριμένη τεχνολογία, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτήσουν έργα ευκολότερα.
 
«Τα ‘βαθιά πορτοφόλια’ είναι το πρώτο βήμα για την ευρεία ανάπτυξη», επισήμανε ο Μπραντ Μέικλε, αναλυτής της αμερικανικής Craig-Hallum Capital Group LLC.
 
Ένα στοιχείο που έχει αλλάξει σε σχέση με παλαιότερα είναι η διάρκεια των συμβολαίων. Πριν μερικά χρόνια στην αμερικανική αγορά έφταναν συνήθως τα τρία χρόνια σε διάρκεια, αλλά πλέον αγγίζουν τα δέκα, διευκολύνοντας έτσι τη χρηματοδότηση. Στη Βρετανία, η διάρκειά τους είναι τέσσερα χρόνια.
 
«Αντί για αυτές τις βραχύβιες και αβέβαιες ροές εσόδων, πλέον έχουμε μακροπρόθεσμα συμβόλαια τα οποία μπορούν να στηρίξουν οι επενδυτές», σημείωσε ο Λόγκαν Γκόλντι-Σκοτ, αναλυτής του Bloomberg New Energy Finance.
 
Βεβαίως, ο κλάδος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ορισμένα εμπόδια. Αν και τα κόστη έχουν υποχωρήσει, οι μπαταρίες συνεχίζουν να είναι ακριβές. Οι εταιρείες δεν έχουν επαρκή δεδομένα για να δείξουν πως θα λειτουργήσουν τα συστήματα μέσα στο χρόνο. Επίσης, λείπουν κανόνες στις αγορές που θα καλύπτουν πρόσθετες λειτουργίες πέραν της αποθήκευσης και παραγωγής ηλεκτρισμού.
 
Σύμφωνα, πάντα, με το Bloomberg, η αγορά είναι αρκετά διαιρεμένη με αρκετές υποψήφιες διαθέσιμες τεχνολογίες, οι οποίες προσφέρουν διαφορετικές δυνατότητες και υπηρεσίες. Μπορούν να εξομαλύνουν την ροή της ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο, να απορροφούν ενέργεια όταν υπάρχει πλεόνασμα και να καλύπτουν τις κορυφώσεις της ζήτησης.
 
Τα παραπάνω σημαίνουν ότι ο κλάδος εξακολουθεί να προσπαθεί να εντοπίσει τις βέλτιστες χρήσεις και οι επενδυτές δεν θέλουν να ποντάρουν στο «λάθος άλογο».
 
Από την πλευρά τους, οι εταιρείες ηλεκτρισμού επιταχύνουν τις προσπάθειές τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Καλιφόρνια έχει θέσει στόχο για εγκαταστάσεις 1,3 γιγαβάτ ως το 2020 και η Μασαχουσέτη θα θέσει φέτος αντίστοιχο στόχο. Επίσης, στην αγορά δραστηριοποιούνται πλέον και μεγάλες εταιρείες όπως η Tesla, η LG Chem, η Samsung και η Panasonic, γεγονός που επίσης τονώνει την επενδυτική εμπιστοσύνη.
 
ΠΗΓΗ: energypress.gr