Χριστίνα Καραπατάκη: Μεγάλη τιμή η συμπερίληψη στη λίστα Forbes 30 Under 30

Μια διάκριση παγκόσμιας εμβέλειας κέρδισε πρόσφατα η 29χρονη Χριστίνα Καραπατάκη από τη Λάρνακα, η οποία είδε το όνομά της στη λίστα του Forbes με τους «30 κάτω των 30», στην κατηγορία της Ενέργειας. Η Χριστίνα, σπούδασε χημικός, ζει μόνιμα στο Χιούστον και εργάζεται στο τμήμα επενδύσεων σε νεοσύστατες και καινοτόμες εταιρίες. Σε συνέντευξή της στο Energy News η Χριστίνα μιλά για τον τομέα της ενέργειας στην Κύπρο και το εξωτερικό και παραδέχεται ότι αυτή η διάκριση ήταν ένας από τους στόχους της.
 
Πού γεννήθηκες και μεγάλωσες; 
Γεννήθηκα στη Λεμεσό και μεγάλωσα στη Λάρνακα. Αποφοίτησα από την Αμερικάνικη Ακαδημία Λάρνακας και έφυγα από την Κύπρο για σπουδές το 2006. 
 
Πώς μια Κύπρια από τη Λάρνακα βρέθηκε στο Χιούστον και στη λίστα 30 under 30 Forbes στην κατηγορία Ενέργειας;
Η απλή απάντηση θα έλεγα είναι με πολλή δουλειά και υποστήριξη από την οικογένειά μου. Άρχισα να δουλεύω στον τομέα της ενέργειας πριν ακόμη αποφοιτήσω από το πανεπιστήμιο και είχα την τιμή να δουλέψω με μέντορες που με βοήθησαν να κάνω τα σωστά βήματα στα αρχικά στάδια της καριέρας μου. 
 
Φανταζόσουν ποτέ ότι θα λάμβανες αυτή τη διάκριση; Πώς ένιωσες όταν το έμαθες και τι σημαίνει αυτή η διάκριση για σένα;
Ήταν μεγάλη τιμή για μένα να μάθω πώς το όνομά μου συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Forbes 30 Under 30 στην κατηγορία της ενέργειας. Παρόλα αυτά όμως πρέπει να ομολογήσω πως ήταν ένας από του στόχους μου να πάρω αυτή τη διάκριση πριν από τα 30 και είμαι πολύ χαρούμενη που τα κατάφερα. 
 
Πως επέλεξες να ασχοληθείς με το αντικείμενο της ενέργειας; Τι ήταν αυτό που σε συνάρπασε περισσότερο; 
Σπούδασα χημικός μηχανικός και αυτή η σπουδή σίγουρα προσφέρεται για κάποιον που θέλει να ακολουθήσει μια καριέρα στον τομέα της ενέργειας. Από τα αρχικά βήματα των σπουδών μου, μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον το πώς η αξιόπιστη παροχή ενέργειας επηρεάζει κάθε πτυχή της οικονομίας και της ζωή μας. Επίσης, το γεγονός ότι η ενεργειακή βιομηχανία δεν είναι μόνο τεχνικά περίπλοκη, αλλά επίσης επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από μακροοικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες με έκανε να θέλω να αναπτύξω μια βαθύτερη κατανόηση του κλάδου της ενέργειας.
 
Παρακολουθείς τις εξελίξεις στην Κύπρο; Θεωρείς πως η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει ο ενεργειακός κόμβος που πολλοί ονειρεύονται; 
Παρακολουθώ τις εξελίξεις στην Κύπρο. Τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου αδειοδότησης παρέχουν ένα λόγο για να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάτι βέβαιο πριν να γίνουν οι γεωτρήσεις και να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες για τα κοιτάσματα στην Κυπριακή ΑΟΖ, πέραν του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου λειτουργεί με μεγάλα χρονοδιαγράματα.
 
Εργάζεσαι στο τμήμα επενδύσεων σε νεοσύστατες και καινοτόμες εταιρίες. Πως επιλέγετε αυτούς στους οποίους επενδύετε; 
Οι επενδυτικές αποφάσεις γίνονται με βάση 2 κριτήρια: πρώτον η εταιρία πρέπει να αναπτύσσει κάποια τεχνολογία η οποία είναι στρατηγικής σημασίας στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και δεύτερον θεωρούμε πως η επένδυση στην εν λόγω εταιρία είναι οικονομικά υγιής και μπορεί να επιστρέψει το κεφάλαιο στους επενδυτές.
 
Ποιες είναι οι τεχνολογίες που σας ενδιαφέρουν για πιθανές επενδύσεις;
Μερικές από τις τεχνολογίες και εταιρείες που πρόσφατα μας κίνησαν το ενδιαφέρον δραστηριοποιούνται στον τομέα της ρομποτικής και του αυτοματισμού, στον τομέα των χημικών αναλύσεων και στον τομέα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.
 
Μπορεί η Κύπρος να προσελκύσει επενδύσεις σε νεοσύστατες και καινοτόμες εταιρίες στον τομέα; 
Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχουν πολλές νεοσύστατες και καινοτόμες εταιρίες στην Κύπρο που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας. Υπάρχουν όμως πολλά προγράμματα και ένα ταχέως εξελισσόμενο οικοσυστήμα για να προωθήσουν αυτές τις νεοφυείς «startup» εταιρείες  στην Κύπρο. Κάποιοι Κυπριακοί επιταχυντές επιχειρήσεων, όπως το Chrysalis LEAP, προωθούν νέες ομάδες για την ανάδειξη και εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνιών και καινοτόμων προϊόντων στον τομέα ενέργειας και περιβάλλοντoς. Στην Κύπρο υπάρχει επίσης πολύ αξιόλογη έρευνα σε πανεπιστήμια που θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν νέες τεχνολογικές εταιρείες.  Το οικοσύστημα απαιτεί χρόνο και τα σωστά κίνητρα για να αναπτυχθεί και για να προσελκύσει επενδύσεις από εξωτερικούς επενδυτές. Η Κύπρος έχει ήδη αρχίσει να λαμβάνει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση με διάφορα κίνητρα, όπως την Startup Visa η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο. 
 
Σκοπεύεις να επιστρέψεις στην Κύπρο ή θέλεις να ζήσεις μόνιμα στο Τέξας;
Πάντα είμαι ανοικτή σε νέες ευκαιρίες και εμπειρίες. Δεν ξέρω αν το μέλλον μου θα είναι να μείνω μόνιμα Αμερική, Κύπρο ή σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου αλλά είμαι ανοικτή σε όλες τις πιθανότητες. 
 
Τι αγαπάς στην Κύπρο και τι είναι εκείνο που ξεχωρίζεις στο Τέξας; 
Η οικογένεια μου ζει μόνιμα στην Κύπρο έτσι αυτό που μου λείπει περισσότερο είναι το οικογενειακό περιβάλλον. Επίσης, μου αρέσει να κάνω ιστιοπλοΐα και η θάλασσα του Χιούστον δεν συγκρίνεται με τη θάλασσα της Κύπρου! Το Τέξας είναι καταπληκτική επιλογή για κάποιον που θέλει να δουλέψει στον τομέα της ενέργειας και μπορεί να προσφέρει πολλές εργασιακές ευκαιρίες.