Κορυφή του παγόβουνου η αποχώρηση Ακιντζί από τις συνομιλίες

Την κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τη δραματική αλλαγή πλεύσης της τουρκικής πλευράς στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό φαίνεται να αποτελεί η αποχώρηση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από τις συνομιλίες, προφασιζόμενος τη γνωστή απόφαση της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το… μουλάρωμα του Ακιντζί και η επόμενη μέρα των συνομιλιών για το Κυπριακό 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύπτεται για το...άγκρισμά του ο Μουσταφά Ακιντζί


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μουλάρωσε ο Ακιντζί-Δεν πάει στην αυριανή συνάντηση με Αναστασιάδη 
 
Όπως προκύπτεις τις τελευταίες ώρες από δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, το κλίμα στις συνομιλίες το τελευταίο διάστημα είχε στραβώσει για τα καλά, καθότι η τουρκική πλευρά εμφανιζόταν ουδόλως διαλλακτική σε ζωτικής σημασίας παραμέτρους των κεφαλαίων που συζητούνταν, σκληραίνοντας ολοένα και περισσότερο τη στάση της.
 
Χαρακτηριστική επί τούτου είναι η σημερινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο υπέδειξε πως  η τ/κ πλευρά έχει γίνει αγνώριστη τον τελευταίο καιρό, μετά τη Διάσκεψη της Γενεύης του Ιανουαρίου… δεν θέλει, πλέον να συζητήσει». «Είναι προφανές», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, «ότι οι Τούρκοι, πλέον, ροκανίζουν το χρόνο».
 
Μιλώντας εξάλλου στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του «Άλφα», ο κ. Κασουλίδης επισήμανε πως ο Μουσταφά Ακιντζί βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό την πλήρη καθοδήγηση και επόπτευση της Άγκυρας.     
 
«Στήνουν ολόκληρη πολιτική και ολόκληρο σενάριο πάνω σε ένα ψέμα, κατάφορο ψέμα», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Αυτοεγκλωβίστηκαν οι Τούρκοι
Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως η Τουρκία αυτοεγκλωβίστηκε σε ό,τι αφορά τη συζήτηση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας της 1ης Δεκεμβρίου, ν’ ανάψει το πράσινο φως για πραγματοποίηση της πολυμέρους Διάσκεψης της Γενεύης.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ενδεχομένως οι Τούρκοι-μετά το αδιέξοδο του Μοντ Πελεράν 2-να μην ανέμεναν πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αποδεχόταν την πραγματοποίηση Διεθνούς Διάσκεψης, όπως άλλωστε η δική τους πλευρά ζητούσε επιτακτικά.
 
Η κίνηση του Προέδρου Αναστασιάδη, όπως αναφέρουν οι ίδιες εκτιμήσεις, να πει το «ναι» και να πραγματοποιηθεί η Διεθνής Διάσκεψη, τους ανάγκασε να τοποθετηθούν και να ανοίξουν τα χαρτιά τους σε αυτό το μείζονος σημασίας ζήτημα, για να διαπιστώσουν στην πορεία πως η προσέγγιση τους όχι απλώς δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή από τη δική μας πλευρά, αλλά και ότι-πολύ περισσότερο-δεν βρίσκει απήχηση ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα.
 
«Υπό το πρίσμα αυτό», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «φάνηκε το τελευταίο διάστημα να αναζητούν τρόπους απεγκλωβισμού τους από την τακτική που θέλησαν να εφαρμόσουν αλλά δεν τους βγήκε… Με την απόφαση της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα, να τους δίνει τελικά-όπως οι ίδιοι ίσως θέλουν να πιστεύουν- το τέλειο άλλοθι…»   

 

 

Δειτε Επισης

Από τις πιο σφοδρές επιθέσεις στο Χάρκοβο-Έφτασαν του έξι οι νεκροί και 21 οι τραυματίες
Χιλιάδες στην τριήμερη πορεία προς τη Γάζα-«Θα βαδίσω γιατί δεν μπορώ να βλέπω άλλα νεκρά παιδιά»
Διπλή δολοφονία στο Βέλγιο-Νεκρές 46χρονη και η 6χρονη κόρη της μέσα σε φλεγόμενο διαμέρισμα
Αντιδρά το Άλμα για την έρευνα σε βάρος του Οδυσσέα-«Πρακτικές που θυμίζουν Ερντογάν και Όρμπαν»
Προβλέψεις αναλυτών ότι ο καυγά των… κολλεγιόπαιδων Τραμπ-Μασκ θα καταλήξει σε εκεχειρία
Νομικοί επιβεβαιώνουν πως ο Τραμπ μπορεί να απελάσει τον Μάσκ αν αποδειχθεί ότι παρανόμησε
Εγκλωβίστηκε τραυματισμένος σε βράχο στην Αγία Νάπα 24χρονος Βρετανός-Στήθηκε επιχείρηση διάσωσής του
Ο πιλότος του Πάμπλο Εσκομπάρ δίνει την πρώτη του συνέντευξη-«Είχα 30 Λαμποργκίνι, έπαιρνα 20 εκατ. το μήνα»
ΒΙΝΤΕΟ: Πρωτοφανούς κλίμακας ρωσική επίθεση εναντίον του Χαρκόβου και της Χερσώνας-Πέντε νεκροί
To μεγάλο «όπλο» του Τραμπ απέναντι στον Μασκ-Πώς μπορούν να βλάψουν περαιτέρω ο ένας τον άλλον