Πούτιν: Στόχος μας «σταθεροποίηση μιας νόμιμης εξουσίας» στη Συρία

Ο στόχος της Ρωσίας στη Συρία είναι η "σταθεροποίηση μιας νόμιμης εξουσίας" και να δώσει "ένα αποφασιστικό πλήγμα" στην τρομοκρατία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ξεκινούν εκ νέου σήμερα στην Γενεύη της Ελβετίας, δέκα μήνες μετά την κατάρρευση του προηγούμενου γύρου των συνομιλιών.

"Δεν θέτουμε ως στόχο να αναμειχθούμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας", όπου η Μόσχα έχει επέμβει στρατιωτικά από τον Σεπτέμβριο του 2015 για να στηρίξει τις δυνάμεις της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Aσαντ, τόνισε ο Πούτιν.

Σε ομιλία του προς αξιωματικούς του ρωσικού στόλου που επέστρεψε από την Συρία, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η Μόσχα, πιστός σύμμαχος του καθεστώτος της Δαμασκού, έχει "στόχο την σταθεροποίηση μιας νόμιμης εξουσίας στην χώρα και να δώσει ένα αποφασιστικό πλήγμα στην διεθνή τρομοκρατία".

"Oσο πιο σύντομα επέλθει μια πολιτική λύση στη χώρα, η διεθνής κοινότητα θα έχει περισσότερες ευκαιρίες για να δώσει ένα τέλος στη μάστιγα της τρομοκρατίας στη συριακή επικράτεια", πρόσθεσε, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

Oπως υποστήριξε, οι δυνάμεις του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού κατά την αποστολή τους στην Συρία "συνέβαλαν άμεσα στην ασφάλεια της Ρωσίας".

Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου έγιναν καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ξαναρχίσουν στην Γενεύη, ενώ οι Σύροι αντάρτες που φέρουν την υποστήριξη της Τουρκίας ανακοίνωσαν την "πλήρη απελευθέρωση" της πόλης αλ Μπαμπ, το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία.

Έπειτα από τη συνάντηση του με ανώτατους εκπροσώπους του προέδρου Ασαντ, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη, Αλεξέι Μποροντάνκιβ χαρακτήρισε "παράλογη" την απαίτηση των ανταρτών και των δυτικών και αραβικών συμμάχων τους για αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία.
Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, διεξάγονται παράλληλες συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των ανταρτών, υπό την αιγίδα της Μόσχας, της Τουρκίας και του Ιράν.

"Οι συζητήσεις στην Γενεύη θα εστιάσουν σε πολιτικά ζητήματα. Οι συζητήσεις στην Αστάνα είναι απολύτως κατάλληλες για την ενίσχυση της εκεχειρίας", τόνισε δυτικός διπλωμάτης.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα αναμένεται να καλωσορίσει αργότερα σήμερα τις ομάδες των εκπροσώπων, επιδιώκοντας να φέρει τα εμπλεκόμενα μέρη σε μια αίθουσα.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε όλες τις πλευρές του συριακού πολέμου να συμμετάσχουν στις συνομιλίες της Γενεύης με τρόπο σοβαρό και εποικοδομητικό, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δασκάλα στις ΗΠΑ κακοποίησε σεξουαλικά ανήλικα αγόρια και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση
Συνελήφθη ο δήμαρχος του Νιούαρκ-Διαμαρτυρόταν για τη λειτουργία κέντρου κράτησης μεταναστών
Τριμερής Μακρόν, Μερτς και Στάρμερ στο τρένο προς το Κίεβο
«Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι
Απεβίωσε σε ηλικία 103 ετών η Μάργκοτ Φριντλέντερ, μια από τις πιο γνωστές επιζήσασες του Ολοκαυτώματος
Ινδικά μαχητικά εξαπέλυσαν πυραύλους εναντίον πακιστανικών αεροπορικών βάσεων
Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν θα μειώσουν μονομερώς τους δασμούς στην Κίνα, το 80% ήταν ένα νούμερο που πέταξε ο Τραμπ
Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες ο ύποπτος για την υπόθεση της Μαντλίν
Επιπλέον τρία δισεκατομμύρια για εφαρμογή του Συμφώνου για Μετανάστευση ανακοίνωσε η Κομισιόν
Ειδικό Δικαστήριο για τη ρωσική εισβολή δημιουργούν Ουκρανία και Συμβούλιο της Ευρώπης