Πώς σχολίασε ο Κοτζιάς την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα
07:01 - 22 Φεβρουαρίου 2017
«Είναι κακό να βαλτώνει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού", δήλωσε χθες βράδυ ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, «και πρέπει να την κρατήσουμε ζωντανή». Για αυτό, όπως είπε, συμφώνησε και για μία δεύτερη διεθνή διάσκεψη «Γενεύη ΙΙ», που πρότειναν οι δύο συνομιλητές στην Κύπρο, δηλαδή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Μουσταφά Ακιντζί, εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, παρόλο που πιστεύει ότι μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα για τη συνταγματική ενίσχυση του προεδρικού αξιώματος στην Τουρκία, θα είναι δύσκολο για την Άγκυρα να καταλήξει εάν θέλει να κάνει συμβιβασμό ή όχι.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Σκαι, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θεωρεί ότι η θέση και η στάση του στο επίμαχο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας ήταν ορθές, και κακώς εμφανίστηκε σε μερίδα του Τύπου σε Ελλάδα και Κύπρο, είπε, ότι είχε διάσταση απόψεων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ήταν κοινή πολιτική, συνέχισε, και κρίνει ως πολύ θετικό το γεγονός ότι το θέμα μπήκε στο τραπέζι και η Τουρκία δέχτηκε να συζητηθεί. Σενάρια τύπου προσάρτησης των κατεχομένων στη Τουρκία δεν βλέπει ο κ. Κοτζιάς, παρόλο που έφτασαν στα αυτιά του και το Υπουργείο «εξετάζει και διερευνά τα πάντα».
Πιστεύει πως ούτε η Τουρκία θέλει να προσαρτήσει το βόρειο κομμάτι του νησιού, ούτε όμως και η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων θέλουν «να απορροφηθούν από την Τουρκία και να χαθούν στο άγνωστο».
Αναφέρθηκε στην απόφαση της κυπριακής Βουλής για τον εορτασμό στα σχολεία της επετείου του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 – ο κ. Κοτζιάς μίλησε συγκεκριμένα για «απόφαση στα εγχειρίδια Ιστορίας των Ελληνοπαίδων Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο να διδάσκεται ως στοιχείο της Ιστορίας, όχι καλό ή κακό, το δημοψήφισμα του 1950» – που έγινε η αφορμή «να σηκωθεί να φύγει από την διαπραγμάτευση ο Ακιντζί και να αρχίσουν να φωνάζουν οι Τούρκοι». «Και γιατί; Όχι μόνο για να δείξουν ότι μπορούν να σπάσουν εύκολα τη διαπραγμάτευση, αλλά για να πουν ότι «ά, οι Ε/Κ θέλουν ακόμα την Ένωση, και αφού θέλουν ακόμα την Ένωση, πρέπει να μείνουν τα κατοχικά στρατεύματα της Τουρκίας σαν κομμάτι της δήθεν λύσης του Κυπριακού».