Η λάθος διάγνωση των γιατρών έστειλε στο θάνατο ασθενή στο Γ.Ν Λευκωσίας

Ένα νέο περιστατικό ιατρικής αμέλειας ήρθε στο φως μετά από την καταδικαστική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας μετά από αγωγή συγγενών για τον θάνατο καθηγητή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Από την απόφαση του Δικαστηρίου εξάγεται το συμπέρασμα πως στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας κατά τον επίμαχο χρόνο που σημειώθηκε το περιστατικό, το 2006, οι καθετηριασμοί στο κρατικό ίδρυμα γίνονταν μόνο κατά τις ώρες γραφείου. Η σχετική απόφαση δημοσιεύεται στο σημερινό φύλο της εφημερίδας «ο Φιλελεύθερος».

Μάλιστα ένα άλλο αξιοσημείωτο συμπέρασμα είναι πως το περιστατικό τέθηκε ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου των ιατρών, το οποίο όμως δεν εντόπισε οτιδήποτε επιλήψιμο κατά των γιατρών που ενεπλάκησαν στη νοσηλεία του άτυχου καθηγητή.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο την επίδικη περίοδο του 2006, όταν ο ασθενής παρουσιάστηκε στις πρώτες βοήθειες του Νοσοκομείου Λευκωσίας και στη συνέχεια εισήχθη στο Τμήμα Εντατικής Θεραπείας, το εργαστήριο καθετηριασμού λειτουργούσε μόνο κατά τις λεγόμενες εργάσιμες ώρες. Ο άτυχος καθηγητής μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα της 28ης  Σεπτεμβρίου του 2006 από την αδελφή του η οποία τυγχάνει να είναι γιατρός.

Η ίδια διέγνωσε ότι ο αδελφός της υπέστη πνευμονικό οίδημα και έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Διαβάστε επίσης:

Μετά που εξετάστηκε από καρδιολόγο ο άτυχος καθηγητής εισήχθη στην Εντατική, όπου παρέμεινε και την επόμενη μέρα και τελικά κατέληξε γύρω στις 8 και 30 το βραδύ.

Το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο ασθενής από της εισαγωγής του στις Πρώτες Βοήθειες είχε υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και οξύ πνευμονικό οίδημα. Η μόνη ορθή θεραπεία σε τέτοια περίπτωση είναι η αγγειοπλαστική, ήτοι ο καθετηριασμός.

Δεδομένου ότι τις πρωινές ώρες εισαγωγής του ασθενούς δεν υπήρχε την επίδικη περίοδο η μονάδα άμεσου καθετηριασμού ο ασθενής θα έπρεπε να υποβληθεί άμεσα σε θεραπεία θρομβόλυσης. Αντί αυτού εσφαλμένως διεγνώσθη και εκλήφθηκε ως παλαιό και εγκατεστημένο έμφραγμα από διημέρου ή πέραν του 12ωρου και παρασχέθηκε φαρμακευτική αγωγή, ανακουφιστική μεν του προβλήματος του πνευμονικού οιδήματος όχι όμως θεραπευτική.

Σύμφωνα πάντα με την απόφαση του Δικαστηρίου. « το έμφραγμα βρισκόταν σε εξέλιξη με στοιχεία δυναμισμού. Υπήρχε ο χρόνο αλλά και η ευχέρεια εάν γινόταν ορθή διάγνωση ότι επρόκειτο για εξελισσόμενο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου να υποβληθεί σε θρομβολυτική αγωγή, είτε σε rescue PSI. Αντί αυτού παρέμεινε αναλλοίωτη η αρχική εσφαλμένη διάγνωση και το έμφραγμα να θεωρείται και να εκλαμβάνεται ως παλαιό και εγκατεστημένο και συνεχίστηκε η φαρμακευτική αγωγή μέχρι που ο ασθενής απεβίωσε.

Το Δικαστήριο για το θέμα των αποζημιώσεων, επιδίκασε στην οικογένεια του άτυχου καθηγητή ποσό 17 χιλιάδων ευρώ ενώ οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση γιατροί κρίθηκαν ως αναξιόπιστοι μάρτυρες.

Διαβάστε επίσης:

Δειτε Επισης

Δυόμιση χρόνια μετά ανοίγει ο φάκελος ατυχημάτων στους αυτοκινητοδρόμους-Στη Βουλή για εισηγήσεις οι αρμόδιοι
Έφθασε η ώρα της κρίσης για τους μοναχούς-Απολογούνται ενώπιον του Συνοδικού με νέα στοιχεία
Στην πρίζα ξανά οι Κεντρικές Φυλακές-Χάθηκε ασύρματος από την πτέρυγα υψίστης ασφαλείας
Η στιγμή της σύλληψης Καραχάν και Τάττη-«Η ελευθερία της έκφρασης δέχεται απανωτά κτυπήματα» (pics)
Στην επάρκεια κρύβεται η ουσία... Θέλουμε ειδικό κανονισμό για την φρούρηση κατάδικου και όχι της... σούβλας;
Κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς οι δύο που συνελήφθησαν στην παρέλαση
Χειροπέδες σε 51χρονο για τα τρία κιλά ναρκωτικά που εντοπίστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο
Το διακύβευμα για τη νέα ηγεσία της Αστυνομίας-«Πρέπει να επικρατεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες»
Αναθεωρούνται πρωτόκολλα μετά την απόδραση του Κομμωτή-«Στόχος να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στις Φυλακές»
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Οζ Καραχάν ο ένας εκ των συλληφθέντων στην παρέλαση