«Την Αθλέτικ περιμένει η κόλαση!»

Αντιμέτωπη με μια κολασμένη ατμόσφαιρα κι έναν αντίπαλο που θα της κάνει τη ζωή δύσκολη θα έλθει αύριο η Αθλέτικ, εκτιμά σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα της χώρας των Βάσκων ο Άντερ Μουρίγιο, ο οποίος πάντως εκτιμά πως η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε παραμένει το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση παρά το 3-2 του πρώτου αγώνα.
Αναλυτικά η συνέντευξη του 34χρονου αμυντικού:
-Κατ’ αρχάς, συγχαρητήρια για το τέρμα σου την Κυριακή (σ.σ. το πρώτο της ΑΕΚ στο 4-2 επί της Ομόνοιας). Πώς το πανηγύρισες, αφού δεν είσαι συνηθισμένος να σκοράρεις;
-Ο πανηγυρισμός ήταν ατυχής (γελά), αλλά έκανε αίσθηση, καθώς δεν είμαι παίκτης που πετυχαίνει πολλά γκολ. Επιπροσθέτως ήταν το πρώτο γκολ σ’ ένα σημαντικό παιχνίδι, διότι παίζαμε με ομάδα γειτονική στη βαθμολογία που θα μας προσπερνούσε, αν μας κέρδιζε. Είχαμε κάνει μια σειρά καλών παιχνιδιών, αλλά δεν παίρναμε τα αποτελέσματα. Αυτό το γκολ άνοιξε το δρόμος για μας και αυτό πάντα είναι θετικό. Είναι το δεύτερο τέρμα μου αυτήν την περίοδο και αυτό με κάνει ιδιαίτερα ενθουσιασμένο.
-Ως παίκτης της Αθλέτικ είχες πετύχει μόνο ένα.
-Ναι, και μάλιστα με τον ώμο.
-Το θυμάσαι;
-Σαν να ήταν χθες. Η αντίπαλος ήταν η Ντεπορτίβο του Χοακίν Καπαρός. Προηγηθήκαμε μ’ ένα κόρνερ και μετά δεχθήκαμε την ισοφάριση από ένα φάουλ.
-Είναι ο πέμπτος χρόνος σου στην ΑΕΚ. Τι σε προσέλκυσε να περάσεις τόσο καιρό στην κυπριακή ομάδα;
-Πρωταρχικά, το αγωνιστικό. Με προσκάλεσαν για ένα Σαββατοκύριακο, διότι δεν ήμουν σίγουρος πού θα ερχόμουν και τώρα μιλάμε για μια πενταετία. Τώρα είναι πιο απλό να έλθεις στην Κύπρο. Σου προκαλεί λιγότερη ανησυχία. Πριν πέντε χρόνια δεν υπήρχε παίκτης από την Ισπανία, τώρα είναι τριάντα. Εκείνο το χρόνο ήταν ο Τζόρντι Κρόιφ (αθλητικός διευθυντής της ΑΕΚ), ήλθα με τη σύζυγό μου, με εξέπληξε τόσο που έμεινα. Υπέγραψα αμέσως εκείνο το Σαββατοκύριακο, η σύζυγός μου επέστρεψε σπίτι, βγήκα να αγοράσω μερικά ζευγάρια παπούτσια και ξεκίνησα την περιπέτειά μου. Εκείνη την πρώτη χρονιά προκριθήκαμε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, κάναμε μια πολύ καλή σεζόν και ακολούθως κερδίσαμε την έξοδο στην Ευρώπη. Είχαμε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα μέχρι την έλευση του νυν προέδρου, ο οποίος γύρισε το διακόπτη για όλο το σύλλογο. Έφτιαξε ένα καινούργιο γήπεδο και ένα πρότζεκτ, το οποίο μας έκανε να πιστέψουμε. Βλέπουν ότι κάνεις μια προσπάθεια να έλθεις σε ένα κατώτερο πρωτάθλημα και σε σέβονται. Είναι αλήθεια ότι έχω κάνει μερικές καλές σεζόν. Πέραν από το επαγγελματικό, ο καιρός είναι πολύ καλός.
-Υπάρχουν έξι Βάσκοι ποδοσφαιριστές στο κυπριακό πρωτάθλημα. Εξελίσσεται σε ένα είδος χρυσής συνταξιοδότησης;
-Υπό μία έννοια, μπορεί να είναι έτσι. Είναι περίπλοκο να προσελκύσεις παίκτες από σημαντικά πρωταθλήματα και σε μια ενδιαφέρουσα ηλικία, μεταξύ 25 και 30 ετών. Όταν περάσεις τα 30 πρέπει να είσαι μια ιδιαίτερη περίπτωση, όπως ο Αντούριθ. Ο Ιγκόρ Γαβιλόνδο ήλθε εδώ στα 32 του, ο Νταβίδ Καταλά ήλθε σε μας στα 36, ο Αρουαμπαρένα, ο Γαρίδο… Έχει ένα νόημα, διότι αφ’ ότου έχεις ζήσει με μεγάλο ενδιαφέρον το ποδόσφαιρο σε κορυφαίο επίπεδο, με όλα τα συμπαρομαρτούντα, τα οποία τα ζεις πολύ γρήγορα, αναζητείς κάτι πιο ήρεμο, περισσότερο ποιότητα ζωής.
-Πληρώνεσαι καλά στην Κύπρο;
-Εδώ αναζητείς άλλα πράγματα. Να παίξεις ποδόσφαιρο, να συνεχίσεις να είσαι ανταγωνιστικός, να συνεχίσεις να διεκδικείς το πρωτάθλημα ή το κύπελλο. Τα χρήματα είναι πολύ λιγότερα, αλλά ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο. Βγαίνεις στο δρόμο και ουδείς σου λέει το παραμικρό.
-Όλα είναι διαφορετικά. Ο αντίκτυπος των Μ.Μ.Ε., οι εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν συγκρίνονται με αυτές της Λεσάμα…
-Ασφαλώς. Μιλάμε για εντελώς διαφορετικά πράγματα. Η Αθλέτικ είναι μοναδική στα πάντα.
-Τι μένει στον Άντερ Μουρίγιο από την Μπιλμπάο;
-Οι δομές. Μεγάλωσα εκεί και στα 15 μου έφυγα από τη γενέτειρά μου για τις ακαδημίες της Αθλέτικ, όπου σίγουρα πέρασα τα καλύτερα χρόνια μου. Αυτή η περίοδος στις ακαδημίες ήταν καθοριστική για να κάνω το ντεμπούτο μου με την Αθλέτικ, για να μείνω τόσα χρόνια στην ελίτ και για να ζήσω όλα όσα έζησα στο πιο υψηλό επίπεδο. Όταν συμβαίνει, δεν το συνειδητοποιείς, διότι όλα τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα και πιστεύεις πως ό,τι έχει περάσει έχει τελειώσει. Θέλω να πω ότι όλα όσα συμβαίνουν σήμερα σου φαίνονται ύψιστης σημασίας. Ο κόσμος ξεχνά και στο τέλος είναι ένας κύκλος. Υπάρχουν πολλά Μ.Μ.Ε., τα social media είναι κυνικά, όλος ο κόσμος σε εμψυχώνει και σε επικρίνει… Απ’ όλα αυτά μαθαίνεις. Όταν πηγαίνεις στο εξωτερικό μοιάζει με βάλσαμο, ακόμη κι αν παίρνεις το ένα δέκατο των χρημάτων. Η αποχώρηση από την Αθλέτικ σου δίνει ένα στίγμα ωριμότητας. Επίσης είναι αληθές ότι θα μου άρεσε να μείνω στην Αθλέτικ όλη μου τη ζωή, να είμαι με τον Άντονι Ιραόλα, τον Κάρλος Γουρπέγι, τον Αΐτορ Λαραθάμπαλ… άτομα που ξεκίνησαν και ολοκλήρωσαν την καριέρα τους στην ομάδα. Το να σε εκτιμούν στον τόπο σου είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει.
-Αυτό το ζευγάρωμα ανάμεσα σε Αθλέτικ και ΑΠΟΕΛ σίγουρα θα σου έχει ξυπνήσει συναισθήματα.
-Πάρα πολλά, από τη στιγμή της κλήρωσης. Ξέρεις και τις δύο ομάδες και είναι ιδιαίτερο.
-Συμβούλευσες τον Βαλβέρδε;
-Όχι, ο Ερνέστο έχει το επιτελείο και τα μέσα του.
-Κάποιον συνάδελφο;
-Ναι, αλλά περισσότερο κι από τον αντίπαλο μιλήσαμε για την πόλη, το πώς περνώ, την εμπειρία μου…
-Τι περιμένει αύριο την Αθλέτικ;
-Ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, την περιμένει η κόλαση. Ο ΑΠΟΕΛ είναι ομάδα που στην έδρα της είναι πολύ συμπαγής και επίσης έχει ένα αποτέλεσμα που δεν είναι άσχημο. Δεν είναι ένα 3-0 ή ένα 2-0, είναι ένα αποτέλεσμα που μπορούν να ανατρέψουν, που τους δίνει ελπίδα και τους κάνει ακόμη πιο επικίνδυνους. Μολονότι το γήπεδο δεν είναι κλειστό, το κοινό τους κάνει πολύ θόρυβο. Η Αθλέτικ πάντως έχει την ποιότητα να αντεπεξέλθει.
-Υπάρχει ανησυχία για το τι μπορεί να συναντήσουν οι οπαδοί της Αθλέτικ μετά τα επεισόδια στο Μπιλμπάο. Αντιπροσωπεύει αυτή η ομήγυρη το κοινό του ΑΠΟΕΛ;
-Όχι. Το κυπριακό κοινό συνολικά είναι σπλαχνικό, αλλά συμβαίνει όπως και ισπανικό πρωτάθλημα πριν χρόνια, να προκύπτουν τέτοιοι σκληροπυρηνικοί, οι οποίοι κάθε φορά είναι και πιο λίγα. Εδώ υπάρχουν σε όλες τις ομάδες, αλλά αυτοί οι σκληροπυρηνικοί αναζητούν τους όμοιούς τους. Δεν πιστεύω ότι θα ψάξουν έναν απλό φίλαθλο στο δρόμο. Ελπίζω ότι έτσι θα συμβεί και όλα θα κυλήσουν ήσυχα.
-Σε εξέπληξε το 3-2 του πρώτου αγώνα;
-Ναι. Αν παίζεις πολλά παιχνίδια, όπως εκείνο της συγκεκριμένης μέρας, είναι λογικό ότι πας για πολλά γκολ. Δεν πέτυχε, αλλά ο ΑΠΟΕΛ είναι ομάδα που έχει συνηθίσει να παίζει στο Γιουρόπα και τις φάσεις που θα εύρισκε στο Σαν Μαμές, τρεις ή τέσσερις, θα μπορούσε να τις εκμεταλλευτεί, όπως και έκανε. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να πας για το παιχνίδι.
-Ποια αδύνατα σημεία έχει το ΑΠΟΕΛ;
-Η Αθλέτικ είναι ανώτεροι και περισσότερο από το να αναλύσει τα αδύνατα σημεία του ΑΠΟΕΛ αυτό που πρέπει να κάνει είναι να είναι παρούσα στον αγωνιστικό χώρο. Θα έλεγα όμως ότι ο ΑΠΟΕΛ είναι μια ομάδα με καλή φυσική κατάσταση και πολύ γρήγορους παίκτες στα πλάγια. Η Αθλέτικ θα πρέπει να είναι πιο επιθετική και να έχει μεγαλύτερη ένταση.
-Το 3-2 και η απουσία του Αντούριθ αφαιρούν από την Αθλέτικ το ρόλο του φαβορί;
-Εξακολουθεί να είναι το φαβορί. Έχει πολλές εναλλακτικές για να παίξει με διάφορους ποδοσφαιριστές και με διαφορετικούς τρόπους, έχει παίκτες μεγάλης ποιότητας. Ο Αντούριθ για όσα αντιπροσωπεύει, συνεισφέρει και για το σεβασμό που προκαλεί, ναι, είναι ένας παίκτης, στον οποίο επικεντρώνεται ο αντίπαλος, αλλά η Αθλέτικ έχει επαρκείς εφεδρείες.