Τα Panama Papers στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής
15:57 - 22 Φεβρουαρίου 2017
Στο πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών ύψους €15 εκατομμυρίων ενός ξένου υπηκόου, που σχετίζεται με εταιρείες που αναφέρονται στα έγγραφα του Παναμά, στην αποστολή διπλοσυστημένων επιστολών για φορολογικές διευκρινίσεις σε 700 φυσικά και νομικά πρόσωπα, και στην παραπομπή τεσσάρων δικηγορικών γραφείων στο πειθαρχικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου, έχουν προχωρήσει τα εποπτικά σώματα στο πλαίσιο της διερεύνησης των εγγράφων του Παναμά.
Η κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών εξέτασε εκ νέου το όλο θέμα σε ευρεία συνεδρία στην παρουσία εκπροσώπων του Τμήματος Φορολογίας, της Κεντρικής Τράπεζας, του Υπουργείου Οικονομικών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), του Εφόρου Εταιρειών, του Τμήματος Τελωνείων, του Δικηγορικού Συλλόγου και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ).
Μέλη της Επιτροπής αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τις εποπτικές αρχές σε σύγκριση με την προηγούμενη συνεδρία τον Οκτώβριο του 2016, αλλά τόνισαν ότι η όλη διερεύνηση πρέπει να φέρει αποτελέσματα.
«Συγκριτικά με τον Οκτώβριο έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά, φοβάμαι όμως ότι στο τέλος της ημέρας μέσα από τη δουλειά που γίνεται, τα αποτελέσματα να μην ήταν αυτά που περιμέναμε ότι θα είχαμε από την αρχή. Διότι απ` ό,τι διεφάνη σήμερα το μόνο κέρδος που θα έχουμε είναι από τις κινήσεις που κάνει το Τμήμα Φορολογίας στα άτομα που ελέγχονται για έλεγχο των φορολογικών τους φακέλων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου.
Λέγοντας ότι αν δεν υπάρχουν ένοχοι δεν υπάρχουν, ο κ Ζαχαρίου είπε ωστόσο ότι δεν πρέπει να έρθουμε «στο σημείο να πούμε ότι κάναμε την εγχείριση, πέτυχε, αλλά ο ασθενής πέθανε».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι τα ερωτήματα που είχαν τα μέλη της Επιτροπής παραμένουν αναπάντητα, προσθέτοντας ότι “έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για να προχωρήσει αυτή η έρευνα, αλλά με λύπη σημειώνουμε ότι αυτοί οι ρυθμοί των προσπαθειών δεν είναι ικανοποιητικοί, γιατί το όφελος στην Κυπριακή Δημοκρατία από το ενδεχόμενο εντοπισμό ζητημάτων φοροδιαφυγής θα είναι πολύ σημαντικό”.
“Αλλά αν με ρωτάτε κατά πόσο έχω κάτι νεότερο να σας πω η απάντηση είναι αρνητική”, είπε.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι η η διερεύνηση προχωρεί με αργούς ρυθμούς και δεν έχει επιφέρει κανένα αποτέλεσμα.
«Και επειδή έχουμε την προηγούμενη εμπειρία από τη διερεύνηση των φακέλων των εκροών, τη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ, υπάρχει πολύ έντονη η οσμή της αποτυχίας για ακόμη μια αφορά και μπορεί μέσα από αυτή τη διαδικασία να διορθώνονται οι πρακτικές των τραπεζών των λογιστών και των δικηγόρων και να διασφαλίζονται ότι δεν θα επαναληφθούν τα ίδια αισχρά γεγονότα σε σχέση με τη διαπλοκή και τη διαφθορά σε αυτόν τον τόπο, τουλάχιστον εγώ προσωπικά αισθάνομαι, ότι και σε αυτή την περίπτωση η διερεύνηση θα καταλήξει σε μια φούσκα και δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα».
Τμ. Φορολογίας: 700 επιστολές σε φυσικά και νομικά πρόσωπα
Ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης ενημέρωσε την Επιτροπή ότι το Τμήμα έχει προχωρήσει στην ταυτοποίηση 2.400 φυσικών και νομικών προσώπων, προσθέτοντας ότι έχουν αποσταλεί 700 περίπου διπλοσυστημένες επιστολές στους φορολογούμενους από τους οποίους ζητούνται διάφορα στοιχεία αναφορικά με εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που είχαν στο εξωτερικό και η υποβολή φορολογικών δηλώσεων.
Σημείωσε δε ότι για τα συγκεκριμένα πρόσωπα το Τμήμα ζητεί στοιχεία και δεδομένα από το 2005 και μετά.
Πρόσθεσε πως μια μεγάλη πλειοψηφία των προσώπων παρουσιάζονται σαν διευθυντές και σαν μέτοχοι των εταιρειών που αναφέρονται στα έγγραφα και ισχυρίζονται ότι δεν είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες, αλλά εξουσιοδοτημένα πρόσωπα (λογιστές, δικηγόροι) που ενεργούν έναντι άλλων προσώπων.
Εκπρόσωπος του Τμήματος Τελωνείων δήλωσε ότι το Τμήμα εντόπισε 31 εταιρείες που αναφέρονται στα έγγραφα του Παναμά και έχουν διενεργήσει εισαγωγές ή εξαγωγές και τη δήλωση ρευστών διαθεσίμων προσώπων κατά την είσοδο ή έξοδο από την Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι κάποια πρόσωπα είχαν διαβιβασθεί στην ΜΟΚΑΣ.
«Είμαστε περίπου στα μισά, αλλά δεν έχουν εντοπιστεί κάποια σοβαρά αδικήματα», είπε.
Τέσσερα δικηγορικά γραφεία στο πειθαρχικό συμβούλιο
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης είπε ότι εξετάστηκαν και τα 72 δικηγορικά γραφεία που αναφέρονται στα έγγραφα και τα οποία ενεργούσαν ως μεσάζοντες. Σημείωσε ότι τα πλείστα από τα γραφεία που εξετάστηκαν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις, προσθέτοντας ότι τέσσερα γραφεία παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό συμβούλιο του Συλλόγου, το οποίο θα συνέλθει εντός Μαρτίου.
Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ακόμη ότι μια παλαιότερη υπόθεση, που δεν σχετίζεται με τα έγγραφα του Παναμά, έχει παραπεμφθεί στην ΜΟΚΑΣ.
Η προϊστάμενη της ΜΟΚΑΣ Εύα Παπακυριακού επιβεβαίωσε ότι έλαβε από το Τμήμα Τελωνείων έξι περιπτώσεις δήλωσης συναλλάγματος. Πρόσθεσε ότι εξασφαλίστηκε δικαστικό διάταγμα για πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών ύψους €15 εκατ. για έναν ξένο υπήκοο που παρουσιάζεται σε αριθμό εταιρειών που σχετίζονται με τα έγγραφα του Παναμά.
Σημείωσε όμως ότι μέχρι στιγμής δεν διαπιστώθηκε και δεν αναφέρθηκε κάποια ύποπτη συναλλαγή.
Η κ. Παπακυριακού είπε ότι οι εμπορικές τράπεζες έχουν παραδώσει εκθέσεις στη ΜΟΚΑΣ που στις πλείστες περιπτώσεις αφορούν τα στοιχεία των εταιρειών που αναφέρονται στα έγγραφα του Παναμά και οι οποίες αναλύονται. Αφορούν, σημείωσε, εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο εξωτερικό και άνοιξαν λογαριασμούς στην Κύπρο.
Πρόσθεσε ότι οι αναφορές σε Κύπριους αφορούν είτε σε πληρεξούσιους (nominees) ή σε εταιρείες που προσφέρουν διοικητικές και άλλες υπηρεσίες σε ξένους υπηκόους.
Η Πρόεδρος της ΕΚΚ, Δήμητρα Καλογήρου διενήργησαν έξι επιτόπιους ελέγχους σε εταιρείες στις οποίες υπήρχαν οι περισσότεροι πελάτες που αναφέρονται στα έγγραφα και ετοιμάστηκαν σημειώματα που θα εξεταστούν από το Συμβούλιο της ΕΚΚ, προσθέτοντας ότι δεν εντοπίστηκε κάτι που αφορά ποινικά αδικήματα.
Η ΕΚΚ ολοκλήρωσε τον κύκλο και αναμένονται πλέον οι αποφάσεις από το Συμβούλιο, είπε.
Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι η ΚΤΚ ζήτησε από τις εμπορικές τράπεζες να επικαιροποιήσουν τη σχέση τους με τα πρόσωπα που αναφέρονται στα έγγραφα, προσθέτοντας πως είχαν εντοπίσει σχέσεις που είναι ενεργές, είχαν εντοπίσει σχέσεις σε αδράνεια και άλλες που είχαν διακοπεί.
Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΛΚ, Κυριάκος Ιορδάνου είπε πως ο Σύνδεσμος διενήργησε 200 ελέγχους σε ελεγκτικά γραφεία και εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών στο πλαίσιο των ελέγχων για τις διαδικασίες κατά του ξεπλύματος και όχι αποκλειστικά για τα έγγραφα του Παναμά.
Δεν έχουμε εντοπίσει οτιδήποτε ποινικό ή ύποπτες συναλλαγές, είπε.
Πηγή: ΚΥΠΕ