Η «τρύπια» Ομόνοια κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ 52 χρόνων

Η στοχοποίηση του «ενόχου» (προπονητή ή τεχνικού διευθυντή) και η αμφισβήτηση στην αξία ποδοσφαιριστών από τους δημοσιογράφους ή την κοινή γνώμη σε μια ομάδα που προέρχεται από συνεχόμενες αποτυχίες και παρουσιάζεται αδιόρθωτη, δεν αποτελούν πάντα την αλήθεια.
 
Η τραγικότητα των επιδόσεων της ανασταλτικής λειτουργίας της Ομόνοιας φέρει αρκετούς υπαίτιους. Στόχος του κειμένου που ακολουθεί δεν είναι να τους εντοπίσει αλλά ν’ αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος.
 
Τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις επιδόσεις της αμυντικής γραμμής των «πρασίνων» τα προηγούμενα χρόνια επαληθεύουν ωστόσο, την τραγικότητα της κατάστασης.
 
Η βαριά ήττα από την ΑΕΚ φανέρωσε για άλλη μια φορά τα αμυντικά κενά της Ομόνοιας και έστησαν στον τοίχο προπονητή και τεχνικό διευθυντή.
 
Η αμυντική δυσλειτουργία των «πρασίνων» τη φετινή χρονιά κατέρριψε αρνητικό ρεκόρ πολλών χρόνων.
 
Συγκεκριμένα, το «τριφύλλι» έσπασε το κοντέρ, έχοντας δεχθεί συνολικά 34 τέρματα μέσα σε 24 αγωνιστικές, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ παθητικών γκολ στην ιστορία της Ομόνοιας, τα τελευταία 52 χρόνια.
 
Γυρίζοντας πίσω στον χρόνο, η τελευταία φορά που οι «πράσινοι» τερμάτισαν με περισσότερα από 34 τέρματα στο παθητικό τους, στο τέλος της κανονικής περιόδου, ήταν το 1964-65. Με πρωταθλητή τον ΑΠΟΕΛ τη συγκεκριμένη χρονιά, η Ομόνοια κατατάχθηκε στην 4η θέση με 48 τέρματα υπέρ, και 35 κατά. Η διάρκεια του πρωταθλήματος ωστόσο, ήταν 20 αγωνιστικές, αφού οι ομάδες ήταν ένδεκα.
 
Την περίοδο 1993-94 επίσης, οι «πράσινοι» ενώ στέφθηκαν Κυπελλούχοι, στο πρωτάθλημα τερμάτισαν στην 4η θέση με 77 τέρματα υπέρ και 33 τέρματα κατά, σε «μαραθώνιο» 26 αγωνιστικών.
 
Το πιο πάνω αρνητικό ρεκόρ χρεώνονται τεχνικός διευθυντής για τις επιλογές παικτών, προπονητής για εμμονές σε σχηματισμό και ανικανότητα βελτίωσης της ανασταλτικής λειτουργίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σχηματισμοί και οι ρόμβοι, δεν αποτελούν πλέον καμία δικαιολογία απέναντι σε αυτό το αρνητικό στατιστικό στην ιστορία της Ομόνοιας.  
 
Βέβαια υπολείπονται ακόμη δύο αγωνιστικές των «πρασίνων» κόντρα σε ΑΕΛ και ΑΠΟΕΛ, με κάθε τέρμα που σημειώνεται να αυξάνει και τον δείκτη του αρνητικού ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας.
 
*Θερμές ευχαριστίες στο δημοσιογράφο Πέτρο Χατζηχριστοδούλου για τη βοήθεια στην εξακρίβωση των στατιστικών