Θέλουν, αλλά δεν έχουν ιδέα τι είναι το ΓΕΣΥ οι πολίτες...

Τις απόψεις των πολιτών γύρω από τα τεκταινόμενα στον χώρο της υγείας στην Κύπρο αποκρυπτογραφεί δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του ΡΕΠΟΡΤΕΡ ON LINE o Οργανισμός Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Αγοράς, IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. 

 
Η δημοσκόπηση αποτυπώνει την προβληματική εικόνα της δημοσίας υγείας στη χώρα μας, με τους μισούς συμπολίτες μας να πιστεύουν πως μια πιθανή εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας(ΓΕΣΥ) θα λειτουργήσει προς όφελος του συνόλου των πολιτών και άλλους τέσσερις στους δέκα να έχουν την άποψη πως αυτό θα εξαρτηθεί από την μορφή του.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση: Θέλουν φθηνό ΓΕΣΥ οι επιχειρήσεις

Εύρημα ιδιαίτερης σημασίας πάντως είναι το γεγονός, όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση, ότι σε μια περίοδο κατά την οποία η συζήτηση για το ΓΕΣΥ και την αναγκαιότητα εφαρμογής του βρίσκεται στο απόγειό της, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών-επτά στους δέκα-εκφράζουν άγνοια για το τι είναι το Γενικό Σχέδιο Υγείας.
 
Νοσεί το υφιστάμενο σύστημα υγείας


Την αρνητική εικόνα που έχουν οι πολίτες όσον αφορά το υφιστάμενο σύστημα υγείας στην Κύπρο επιβεβαιώνει η δημοσκόπηση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE, καθότι περίπου έξι στους δέκα (σ.σ. σε ποσοστό 63%), δηλώνουν καθόλου ή λίγο ικανοποιημένοι από αυτό. Αντιθέτως, σχεδόν τέσσερις στους δέκα(σ.σ. σε ποσοστό 37%), εμφανίζονται αρκετά ή πολύ ικανοποιημένοι.


*Απ’ όσους έχουν σχέδιο ασφάλισης υγείας, πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο εμφανίζεται ένα 24%, σε αντίθεση με το 76%, που δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο.
 
*Από την άλλη, απ’ όσους δεν διαθέτουν σχέδιο ασφάλειας υγείας, τρεις στους δέκα(σ.σ. σε ποσοστό 31%), αναφέρουν πως είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι(σ.σ. ελαφρώς περισσότεροι από τον αντίστοιχο αριθμό απ’ όσους έχουν σχέδιο ασφάλισης υγείας), σε αντίθεση με έξι στους δέκα(σ.σ. σε ποσοστό 59%), οι οποίοι εμφανίζονται λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι. 
 
Απροβίβαστο στο επίπεδο δημόσιας υγείας


Όπως θα ήταν αναμενόμενο, δεδομένης της «κλινικής κατάστασης» των κρατικών νοσηλευτηρίων-τα οποία μοιάζουν πολλές φορές να βρίσκονται στον αναπνευστήρα-η γνώμη των πολιτών για το επίπεδο της δημόσιας υγείας στην Κύπρο δεν είναι και το καλύτερο. Έτσι, σχεδόν έξι στους δέκα(σ.σ. σε ποσοστό 57%), πιστεύουν πως το επίπεδο της δημόσιας υγείας στην Κύπρο δεν είναι και τόσο καλό ή δεν είναι καθόλου καλό. Την ίδια ώρα ωστόσο, περίπου τέσσερις στους δέκα(σ.σ. σε ποσοστό 43%), κρίνουν ως καλό ή πολύ καλό το επίπεδο.


*Οι περισσότερες αρνητικές γνώμες για το επίπεδο της δημόσιας υγείας καταγράφονται ανάμεσα στους νέους, και συγκεκριμένα στην ηλικιακή ομάδα 18-24, όπου σχεδόν επτά στους δέκα(67%) χαρακτηρίζουν το επίπεδο της δημόσιας υγείας όχι και τόσο ή καθόλου καλό. Πλειοψηφία είναι όλοι όσοι έχουν ανάλογη άποψη και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

 
*Σε ό,τι αφορά τη γνώμη των πολιτών αναλόγως επαγγελματικού τομέα από τον οποίο προέρχονται(δημόσιο, αυτοεργοδοτούμενοι, ιδιωτικό), οι περισσότερες αρνητικές γνώμες, σε ποσοστό 63%, καταγράφονται ανάμεσα στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
 
Δημόσια νοσηλευτήρια στον αναπνευστήρα


Σχεδόν καθολική είναι η αντίληψη των πολιτών πως τα δημόσια νοσηλευτήρια παρουσιάζουν προβλήματα, αφού εννέα στους δέκα αποτυπώνουν μέσα από τις απαντήσεις τους στο συγκεκριμένο ερώτημα την ωμή αυτή πραγματικότητα. Την ίδια ώρα, ένα 9% θεωρεί πως τα δημόσια νοσηλευτήρια λειτουργούν ομαλά.

 
*Οι πολίτες, αποδίδουν την κύρια ευθύνη για τα προβλήματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων στην έχουσα το πολιτικό πρόσταγμα για τη λειτουργία τους, δηλαδή την Κυβέρνηση. Τη… διάγνωση αυτή κάνουν έξι στους δέκα, μ’ ένα επιπλέον 3% να την καταλογίζουν στο Υπουργείο Υγείας. Απ’ εκεί και πέρα, μόλις ένας στους δέκα θεωρεί ως βασική υπαίτια για τα προβλήματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων την μη εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ενώ δύο στους δέκα καταλογίζει την ευθύνη στο προσωπικό των νοσηλευτηρίων και ένα άλλο 20% στον όγκο εργασίας. Άξιο αναφοράς είναι πάντως το γεγονός ότι μόλις ένα 3% πιστεύει πως για τα προβλήματα των κρατικών νοσηλευτηρίων ευθύνεται η έλλειψη προσωπικού. Ένα πρόβλημα δηλαδή, αυτό της υποστελέχωσης, το οποίο τουλάχιστον οι επαγγελματίες στον χώρο της δημόσιας υγείας επικαλούνται συνεχώς και ιεραρχούν ως πρώτιστο στην κλίμακα ευθύνης για την κατά γενική ομολογία και παραδοχή προβληματική λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων.    
 
Ανασφάλιστοι οι περισσότεροι


Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE, μόνο ένας στους τρεις συμπολίτες μας διαθέτουν σχέδιο ασφάλισης υγείας, σε αντίθεση με επτά στους δέκα, που δεν διαθέτουν.
 
Ψήφος εμπιστοσύνης στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια


Η προβληματική εικόνα των κρατικών νοσηλευτηρίων, όπως εκ των πραγματικοτήτων έχει βαθιά εμπεδωθεί στις συνειδήσεις των πολιτών, δεν θα μπορούσε ν’ αφήσει ανεπηρέαστο και τον βαθμό εμπιστοσύνης τους προς αυτά. Του λόγου του αληθές αποδεικνύει το σχετικό εύρημα της δημοσκόπησης του ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE, καθότι η πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό 56% εμπιστεύεται περισσότερο τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Ψήφο εμπιστοσύνης στα νοσοκομεία του δημοσίου δίνει μόλις το 35% των πολιτών.
 
*Τα νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα εμπιστεύονται πλειοψηφικά σε σχέση με τα νοσηλευτήρια του δημόσιου, οι εργαζόμενοι τόσο στον δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και οι αυτοεργοδοτούμενοι.


*Την ίδια ώρα, προς τα κρατικά νοσηλευτήρια δείχνει να στρέφεται μια σημαντική μερίδα όσων δεν έχουν σχέδιο ασφάλειας υγείας (42% τα εμπιστεύονται περισσότερο), σε αντίθεση με μόλις ένα αντίστοιχο 17% από όσους έχουν ασφάλεια υγείας(το 74% εμπιστεύεται περισσότερο τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια).
 
Δύο ταχύτητες παρεχόμενων υπηρεσιών
Μεγάλες ανισότητες σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες υγείας που μπορούν να λαμβάνουν όσοι είναι σε θέση να επισκέπτονται τα νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα, σε σύγκριση με αυτούς που επισκέπτονται τα κρατικά νοσηλευτήρια, διαπιστώνει η δημοσκόπηση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE.

 

Το σχετικό εύρημα επιβεβαιώνει την διάχυτη εντός κυπριακής κοινωνίας αντίληψη πως αναφορικά με τη δυνατότητα λήψης υπηρεσιών υγείας υπάρχουν στη χώρα πολίτες δύο ταχυτήτων. Συγκεκριμένα, έξι στους δέκα είναι πεπεισμένοι πως ο ιδιωτικός τομέας προσφέρει κάπως ή πολύ καλύτερες υπηρεσίες, ενώ αντιθέτως, μόλις δύο στους δέκα πιστεύουν  πως αυτό συμβαίνει από τον δημόσια τομέα. Την άποψη πως δεν υπάρχουν ανισότητες ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εκφράζει μόνο ένα 14% των πολιτών.
 
Αγνοούν τι είναι το Γενικό Σχέδιο Υγείας


Σε μια περίοδο κατά την οποία η συζήτηση για το ΓΕΣΥ και την αναγκαιότητα εφαρμογής του βρίσκεται στο απόγειό της, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών-επτά στους δέκα-εκφράζουν άγνοια για το τι είναι το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Ένα 73% συγκεκριμένα, δηλώνει πως γνωρίζει λίγο ή καθόλου για το ΓΕΣΥ, την ώρα που μόλις σχεδόν ένας στους τρεις (27%), αναφέρει πως γνωρίζει πολύ ή αρκετά.


*Στο κρίσιμο ερώτημα κατά πόσο θεωρούν πως μια πιθανή εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα λειτουργήσει προς όφελος του συνόλου των πολιτών, σχεδόν πέντε στους δέκα θεωρούν πως σίγουρα θα λειτουργήσει ή θα λειτουργήσει κάπως προς όφελος των πολιτών, ενώ τέσσερις στους δέκα εκτιμούν πως αυτό θα εξαρτηθεί από την μορφή του ΓΕΣΥ. Είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι μόνο ένας στους δέκα δεν πιστεύει ότι το ΓΕΣΥ θα λειτουργήσει προς όφελος του συνόλου των πολιτών.
 
Πιστώνουν με βούληση την Κυβέρνηση 


Με βούληση για εφαρμογή του ΓΕΣΥ πιστώνουν στην πλειοψηφία τους την Κυβέρνηση οι πολίτες, καθότι περίπου επτά στους δέκα(73%) θεωρούν ότι η Κυβέρνηση επιδεικνύει, σε κάποιο ή μεγάλο βαθμό, την απαραίτητη βούληση προς την κατεύθυνση αυτή. Από την άλλη, ένα 25% έχει την άποψη πως η Κυβέρνηση δεν επιδεικνύει οποιαδήποτε βούληση για υλοποίηση του ΓΕΣΥ.   


*Την ίδια ώρα, ένα 65% των πολιτών εκτιμά πως η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων θα αρχίσει πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης, σε αντίθεση με ένα 28%, που πιστεύει το αντίθετο.


*Πεπεισμένοι εξάλλου πως η ευθύνη για την μην υλοποίηση του ΓΕΣΥ μέχρι σήμερα ανήκει στις εκάστοτε Κυβερνήσεις εμφανίζονται πέντε στους δέκα πολίτες, ενώ σχεδόν δύο στους δέκα θεωρούν πως η ευθύνη βαραίνει την εκάστοτε Βουλή.  
 
Πιστεύουν σε εφαρμογή του ΓΕΣΥ


Οι πολίτες, παρά τα προβλήματα που αναφύονται και τα εμπόδια που προκύπτουν στην προσπάθεια εφαρμογής του ΓΕΣΥ, πιστεύουν πως τελικά θα εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ. Την πίστη τους αυτή εκφράζουν περίπου έξι στους δέκα(σε ποσοστό 64%), ενώ ένας στους τρεις(σε ποσοστό 30%) πιστεύουν πως παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, στο τέλος της ημέρας δεν πρόκειται να υλοποιηθεί το ΓΕΣΥ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Ζητά αμεροληψία στις εκθέσεις Γκουτέρες η Λευκωσία-«Αποδείξαμε το σεβασμό μας στην ειρηνευτική δύναμη»
Βλέπει διευρυμένη διάσκεψη εντός Μαρτίου ο Πρόεδρος-Κρατά κλειστά τα χαρτιά του για οριοθέτηση ΑΟΖ με Ελλάδα
Δύο ταχυτήτων ΕΟΑ, συνεχίζονται τα προβλήματα με προϋπολογισμούς-Άνοιξε το χορό των αλλαγών το ΥΠΕΣ
«Σφράγισε με την πολιτική του πορεία μια ολόκληρη εποχή»-Το αντίο των κομμάτων στον Κώστα Σημίτη
Σ. Στεφάνου: Πρώτη προτεραιότητα η επίλυση Κυπριακού
Πληροφορίες για παράνομη επίσκεψη Χακάν Φιντάν στα κατεχόμενα
Το Κυπριακό, τα Ίμια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το Ευρώ-Οι «σταθμοί» της οκταετίας Σημίτη
«Οδήγησαν με τον Κληρίδη την Κύπρο στο μεγαλύτερο επίτευγμα»-Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Κώστα Σημίτη
Η χρονιά που μεγάλωσε το διπλωματικό μας αποτύπωμα
Η ανάγνωση Προεδρικού για εκθέσεις ΟΗΕ-«Αναμένουμε να μην εξισώνονται αμυντικές ενέργειες με παραβιάσεις»