ΗΠΑ: Οι "dreamers" θα μείνουν, οι υπόλοιποι υποψήφιοι για απέλαση

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα διατηρήσει τα μέτρα προστασίας για τους μετανάστες που μπήκαν στη χώρα παράτυπα όταν ήταν ακόμη παιδιά (τους αποκαλούμενους "dreamers") αλλά θα θεωρήσει όλους τους υπόλοιπους υποψήφιους για απέλαση, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που δόθηκαν σήμερα.
 
Οι "οδηγίες" αυτές του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας αποτελούν το σχέδιο εφαρμογής των διαταγμάτων που αφορούν τη συνοριακή ασφάλεια και τη μετανάστευση και υπογράφηκαν από τον Τραμπ στις 25 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του.
 
Ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα εφαρμόσει σκληρά μέτρα για τα 11 εκατομμύρια των παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται στις ΗΠΑ, υποσχέθηκε ότι θα χτίσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό και θα σταματήσει τους επίδοξους τρομοκράτες που θέλουν να μπουν στη χώρα.
 
Στελέχη του υπουργείου που μίλησαν σε δημοσιογράφους υπό τον όρο ότι θα τηρηθεί η ανωνυμία τους είπαν ότι μολονότι θα μπορούσε να απελαθεί οποιοσδήποτε βρίσκεται παράνομα στη χώρα, οι υπηρεσίες θα δώσουν προτεραιότητα σε όσους θεωρούνται "απειλή" για τις ΗΠΑ. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται όσοι μπήκαν πρόσφατα στη χώρα, όσοι έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα και εκείνοι που βαρύνονται με κατηγορίες αλλά δεν έχουν καταδικαστεί ακόμη.
 
Μια άλλη σκέψη είναι να στέλνονται οι μη Μεξικανοί μετανάστες που πέρασαν στις ΗΠΑ από τα νότια σύνορα πίσω στο Μεξικό εν εναμονή της απόφασης για την περίπτωσή τους. Οι αξιωματούχοι του υπουργείου πάντως επισημαίνουν ότι αυτό εξαρτάται από το αν θα συνεργαστούν οι μεξικανικές αρχές και δεν μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως.
 
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε σήμερα τα περιστατικά αντισημιτικών επιθέσεων στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης και αφού επισκέφθηκε το Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού στην Ουάσιγκτον, την ώρα που καταγράφεται αύξηση των απειλών εναντίον κέντρων της εβραϊκής κοινότητας σε ολόκληρη την χώρα.
 
«Θα σας πω ότι ο αντισημιτισμός είναι φρικτός και θα βάλουμε τέλος (σε αυτά τα φαινόμενα), πρέπει να μπει ένα τέλος» τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.
 
Οι αρχές εκκένωσαν πολλά εβραϊκά κέντρα χθες μετά τις απειλές που διατυπώθηκαν εναντίον τους για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών. Επίσης, περίπου 170 τάφοι στο κοιμητήριο Chesed Shel Emeth Society στο Σεντ Λούις, στο Μιζούρι, βεβηλώθηκαν, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Δειτε Επισης

Απορρίπτει κατηγορηματικά εμπλοκή στους παγιδευμένους βομβητές στον Λίβανο ο πρόεδρος του Ισραήλ
Ο υποψήφιος της αριστεράς οδεύει σε προεδρική νίκη στη Σρι Λάνκα
Κατάρρευση διώροφου κτιρίου στην Ιταλία-Νεκρή 4χρονη, αγωνία για ένα ακόμη παιδί και μία μητέρα
Πυροβολισμοί στην Αλαμπάμα-Τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες
Το Bayesian πιστεύεται πως έχει χρηματοκιβώτια με ευαίσθητα δεδομένα «που ενδιαφέρουν ξένες κυβερνήσεις»
Κατάρριψη 71 ρωσικών drones στη διάρκεια της νύχτας αναφέρει η Ουκρανία
Ναρκοπέδιο ο νότιος Λίβανος-Επικίνδυνη κλιμάκωση από Ισραήλ και Χεζμπολάχ
Νέες αποκαλύψεις για τον Μοχάμεντ αλ Φαγέντ-Οι αρχές απέτυχαν δύο φορές να τον «στριμώξουν»
Ραγδαία η άνοδος της Ακροδεξιάς στο Βρανδεμβούργο-Τι θα σημαίνει μια ήττα για SPD και Σολτς
Τα εξαφανισμένα παιδιά της Τουρκίας-Η υπόθεση της Ναρίν