Θα είναι βαρύς ο λογαριασμός του Brexit, προειδοποίησε ο Γιούνκερ

Με «πολύ βαρύ λογαριασμό» προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη Βρετανία ότι θα βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.   Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι Βρετανοί «πρέπει να σεβαστούν δεσμεύσεις» τις οποίες έχουν αναλάβει έναντι της Ένωσης. «Επομένως ο λογαριασμός, για να το πω λιγάκι ωμά, θα είναι πολύ βαρύς», σχολίασε ο κ. Γιούνκερ.  
 
Ο τέως πρέσβης της Βρετανίας στην ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι οι Ευρωπαίοι εκτιμούν τον λογαριασμό αυτό σε ένα ποσό της τάξης των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η βρετανική κυβέρνηση έχει αποφύγει να δηλώσει ξεκάθαρα τις προθέσεις της, λέγοντας ότι το κόστος του διαζυγίου θα καθοριστεί κατά τις διαπραγματεύσεις.  
 
Πάντως η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει υποσχεθεί ότι το Brexit θα σημάνει και τον τερματισμό των «τεράστιων εισφορών» της χώρας στον κοινοτικό προϋπολογισμό.   Ο κ. Γιούνκερ είπε επίσης ότι θα απαιτηθούν πολλά χρόνια για να οριστικοποιηθεί η νέα εμπορική σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ. Η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θεωρεί εφικτή μια τέτοια συμφωνία εντός του ορίου της διετίας που θέτει η διαδικασία του Brexit υπό το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.  
 
Εν τω μεταξύ, ολοκληρώνεται απόψε στη Βουλή των Λόρδων η διήμερη συζήτηση επί του νομοσχεδίου που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τη διαδικασία για το Brexit όπως υπαγορεύεται από το Άρθρο 50. Μέχρι το τέλος της συζήτησης το λόγο θα έχει πάρει ο αριθμός ρεκόρ των 191 μελών της Άνω Βουλής.  
 
Την ερχόμενη Δευτέρα και την Τετάρτη θα γίνει πιο ενδελεχής ανάλυση του νομοσχεδίου και ψηφοφορίες επί ορισμένων εκ τω πολλών προτεινόμενων τροπολογιών που έχουν κατατεθεί από λόρδους.  
 
Εφόσον το νομοσχέδιο περάσει από αυτή τη διαδικασία χωρίς τροπολογίες, τότε το αρχικό χρονοδιάγραμμα ορίζει την οριστική ψηφοφορία από τη Βουλή των Λόρδων στις 7 Μαρτίου και την έγκρισή του νέου νόμου από τους βουλευτές την ίδια ημέρα.

Δειτε Επισης

Απορρίπτει κατηγορηματικά εμπλοκή στους παγιδευμένους βομβητές στον Λίβανο ο πρόεδρος του Ισραήλ
Ο υποψήφιος της αριστεράς οδεύει σε προεδρική νίκη στη Σρι Λάνκα
Κατάρρευση διώροφου κτιρίου στην Ιταλία-Νεκρή 4χρονη, αγωνία για ένα ακόμη παιδί και μία μητέρα
Πυροβολισμοί στην Αλαμπάμα-Τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες
Το Bayesian πιστεύεται πως έχει χρηματοκιβώτια με ευαίσθητα δεδομένα «που ενδιαφέρουν ξένες κυβερνήσεις»
Κατάρριψη 71 ρωσικών drones στη διάρκεια της νύχτας αναφέρει η Ουκρανία
Ναρκοπέδιο ο νότιος Λίβανος-Επικίνδυνη κλιμάκωση από Ισραήλ και Χεζμπολάχ
Νέες αποκαλύψεις για τον Μοχάμεντ αλ Φαγέντ-Οι αρχές απέτυχαν δύο φορές να τον «στριμώξουν»
Ραγδαία η άνοδος της Ακροδεξιάς στο Βρανδεμβούργο-Τι θα σημαίνει μια ήττα για SPD και Σολτς
Τα εξαφανισμένα παιδιά της Τουρκίας-Η υπόθεση της Ναρίν