Ανακαλύπτοντας την Μουσικοθεραπεία (video)
09:32 - 20 Φεβρουαρίου 2017
Ο Πρόδρομος Στυλιανού, είναι ένας νέος άνθρωπος γεμάτος πάθος για την μουσική ,που την σπούδασε σε πτυχιακό επίπεδο και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στον κλάδο της Μουσικοθεραπείας στο Anglia Ruskin University στο Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η μουσικοθεραπεία είναι μια σχετικά καινούργια θεραπεία για τα ελληνικά δεδομένα, σε αντίθεση με την Αμερική, τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου η μουσικοθεραπεία εφαρμόζεται εδώ και 60 χρόνια.
Η μουσικοθεραπεία μπορεί να προσφέρει ένα εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας και έκφρασης στους ανθρώπους εκείνους που η λεκτική επικοινωνία είναι ανεπαρκής ή αδύνατη ως μέσο έκφρασης.
Κατα τη διάρκεια των σπουδών του ο Πρόδορμος, εργάστηκε σε εθελοντική βάση, σε αρκετά θεραπευτικά κέντρα. Για την εθελοντική του προσφορά έλαβε έπαινο απο την οργάνωση Millenium Vollunteers.
Τα τελευταία 6 χρονια βρίσκεται στην Κύπρο, όπου και ασχολείται επαγγελματικά με τη Μουσικοθεραπεία και παρέχει θεραπευτικές υπηρεσίες σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.
Έχει συνεργαστεί με τις Ψυχιατρικές Υπηρεσίες Κύπρου,με το Κέντρο Αυτισμού Κύπρου, το Ίδρυμα Θεοτόκος, Ερυθρό Σταυρό και άλλες υπηρεσίες.
Έχει επίσης διδάξει το πρωτοεμφανιζόμενο μάθημα της ‘Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία’ σε Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου.
Παράλληλα παρακολουθεί εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό όσον αφορά καινούριες μεθόδους της Μουσικοθεραπείας με σκοπό την περαιτέρω εφαρμογή και ανάπτυξη τους και εντός της Κύπρου.
Πρόσφατα έχει επίσης παρουσιάσει το θέμα της Μουσικοθεραπείας στο '10 Ιατρικό Μαθητικό Συνέδριο'με θέμα "Ψυχική Υγεία Προσέγγιση μέσα απο τη Μουσικοθεραπεία"
Έχει συνεργαστεί με μουσικοθεραπευτές από το εξωτερικό καθώς επίσης έχει αρθρογραφήσει σε βιβλία καθηγητών μουσικοθεραπείας.
Πρόσφατα έχει εκδώσει το πρώτο του παιδικό παραμύθι με τίτλο ‘ Μια Γλυκιά Αγκαλίτσα’ το οποίο έχει σαν στόχο να μεταφέρει το μήνυμα της αξίας της επικοινωνίας και της επαφής μεταξύ γονιών και παιδιών.
Μέσα από την εμπειρία του έχει αναπτύξει μια μοναδική θεραπευτική προσέγγιση, στην οποία έχουν συμβάλει η χρήση της τεχνολογίας και των εξειδικευμένων μουσικών οργάνων που διαθέτει.
Τι είναι μουσικοθεραπεία
H Μουσικοθεραπεία είναι ο Επιστημονικός Κλάδος που ασχολείται με τη θεραπευτική χρήση της μουσικής και των μουσικών στοιχείων.
Οι συνεδρίες διεξάγονται απο έναν καταρτισμένο μουσικοθεραπευτή είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε ομαδικό αναλόγως της περίπτωσης και δεν στοχεύει στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, στη ψυχαγωγία ή στη μουσική εκπαίδευση.
Σε ποιους απευθύνεται
Η μουσικοθεραπεία απευθύνεται σε άτομα με: Ψυχικές Διαταραχές Άγχος & Στρες Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Συναισθηματικές & Συμπεριφοριστικές δυσκολίες Μαθησιακές Δυσκολίες Νευρολογικές Δυσκολίες Χρόνιες ασθένειες Νοητική Υστέρηση Γεροντική Άνοια Επίκτητες Ανικανότητες Διαταραχές λόγου & ομιλίας Διατροφικές Διαταραχές Εξαρτήσεις Οπτικές & Ακουστικές αναπηρίες
Η Μουσικοθεραπεία επίσης απευθύνεται σε εγκυμονούσες και άτομα που αναζητούν ένα μέσο έκφρασης, προσωπικής ανάπτυξης και στήριξης.
Πρέπει ο θεραπευόμενος να έχει κάποια γνώση μουσικής;
Ο Θεραπευόμενος δεν χρειάζεται να έχει καμια γνώση μουσικής για να μπορέσει να επωφεληθεί τις Μουσικοθεραπείας.
Πώς γίνονται οι συνεδρίες
Οι συνεδρίες μπορεί να είναι ατομικές ή ομαδικές. Αυτό θα το κρίνει ο καταρτισμένος Μουσικοθεραπευτής αναλόγως των στόχων που έχουν θέσει για τα άτομα καθώς και της Μουσικοθεραπευτικής προσέγγισης η οποία χρησιμοποιείται απο τον μουσικοθεραπευτή.
Σε ποιόν βαθμό μπορεί η Μουσικοθεραπεία να βοηθήσει ένα άτομο:
Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε με ακρίβεια σε ποιό βαθμό έχει βοηθήσει η Μουσικοθεραπεία και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.
Ένας απο αυτούς είναι ότι ως επι το πλείστον οι Μουσικοθεραπευτές δουλεύουν σε πολυθεματικές ομάδες.
Αυτό πάει να πει ότι μια ομάδα με ειδικούς βοηθά ένα άτομο, έτσι δεν μπορεί να λεχθεί ότι μόνο η μια θεραπεία βοήθησε και όχι η άλλη.
Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζει κανείς ότι υπάρxουν πολλά σύνδρομα και ανίατες ασθένειες (που έστω και αν δεν μπορεί να υπάρξει θεραπεία) μπορεί η μουσικοθεραπεία να βοηθήσει στη βελτίωση κάποιον συμπτωμάτων, καθώς επίσης και στην βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης κάποιου ανθρώπου.
Αυτό που μπορώ να αναφέρω με σιγουριά είναι ότι όλο και περισσότερες έρευνες εμφανίζονται που παρουσιάζουν τις θετικές επιδράσεις της Μουσικοθεραπείας.
Τι γίνεται κατά την διάρκεια μιας συνεδρίας
Κατα τη διάρκεια μιας συνεδρίας θα μπορούσε ο μουσικοθυεραπευτής με τον θΕΡΑΠΕΥΌΜΕΝΟ ΝΑ : αυτοσχεδιάσουν μουσική και οι δύο μαζί ή με την ομάδα με τα όργανα τα οποία έκρινε ο θεραπευτής ότι θα βοηθούσαν στην επίτευξη των στόχων του. ακούσουν μουσικη για χαλάρωση γράψουν μουσική ή και στίχους συνδιάσουν κινήσεις σώματος με μουσική εκφράσουν τα συναισθήματα τους μέσω της μουσικής τραγουδήσουν τραγούδια όλα αυτά και άλλα πολλά όπως προανέφερα γίνονται για την επίτευξη των θεραπευτικών στόχων οι οποίοι τίθονται με την Αξιολόγηση του καθενώς
Υπάρχουν έρευνες οι οποίες έχουν εντοπίσει τις επιδράσεις της μουσικής στον ανθρώπινο ψυχισμό τις οποίες χρησιμοποιείτε εσείς κατόπιν στο έργο σας;
Συνεχώς όλο και περισσότερες έρευνες διεξάγονται στην Μουσικοθεραπεία λόγω και του ότι είναι σχετικά ένας καινούργιος αναγνωρισμένος επιστημονικά
κλάδος.
Να αναφέρω απλά μερικές που δείχνουν ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει παιδιά με κατάθλιψη , άτομα με ψυχικά προβλήματα, παιδιά κάτω απο το φάσμα του Αυτισμου.
Καθημερινά μπορώ να αναφερω με σιγουριά βλέπω σαν Μουσικοθεραπευτής το ποσο μεγάλη δύναμη μπορεί να δώσει η Μουσική στις ζωές των ανθρώπων
.
Τι αποδοχή έχει παγκοσμίως; γενικά έχει συστηματοποιηθεί; την επιλέγουν σαν μέσο θεραπείας σε άλλες χώρες του εξωτερικού;
Τι αποδοχή έχει παγκοσμίως; γενικά έχει συστηματοποιηθεί; την επιλέγουν σαν μέσο θεραπείας σε άλλες χώρες του εξωτερικού;
Στο εξωτερικό η Μουσικοθεραπεία είναι πλέον μέρος των πολυθεματικων ομάδων τόσο σε Νοσοκομεία αλλά και σε θεραπευτικά κέντρα και ειδικά σχολεία.
Είναι σίγουρα πολύ πιο αναγνωρισμένος ο κλάδος και αυτό πιστεύω έχει να κάνει και στό ότι υπάρχουν μεγαλύτεροι αριθμοί Μουσικοθεραπευτων στις χώρες αυτές.
Στην Κύπρο αν και υπάρχουν μουσικοθεραπευτές εδώ και περίπου 20 χρόνια και τα ειδικά μας σχολεία έχουν τους Μουσικοθεραπευτές τους είμαι σίγουρος ότι πολλοί χώροι θα μπορούσαν να επωφεληθούν τον υπηρεσιών μας που ακόμη να προσθέσουν τη μουσικοθεραπεία στο προγραμμα τους.
Σύνδεσμος Μουσικοθεραπευτών Κύπρου
Μμε την ίδρυση του Συνδέσμου Μουσικοθεραπείας Κύπρου το 2011 υπάρχει μια καλύτερη οργάνωση των Θεραπευτών, που πρεπει να είμαστε πλέον καμιά 40, και έχουμε πλέον θέσει κεινούς στόχους για επίτευξη σαν θεραπευτές και κύριως μας στόχος πάντα είναι η προστασία των θεραπευομένων μας.
"Η μουσική δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στη σκέψη" είπε ο Πλάτωνας, πώς το σχολιάζεις
Πέρσι τα χριστούγεννα είχα αποφασίσει ότι ήθελα να διοργανώσω την πρώτη συναυλία που θα λάβουν μέρος αποκλειστικά άτομα με αναπηρίες “Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Αγάπης’ .
Η οργάνωση μαζί με τη συνεργασία του Ερυθρού Σταυρού και πρόβες πήραν περίπου 6 μήνες μεχρι την τελική ημέρα της συναυλίας.
Τα άτομα που έλαβαν μέρος πέτυχαν πιστεύω το ακατόρθωτο…τραγούδησαν, δημιουργησαν μουσική, χόρεψαν..
Η Μουσική τους έδωσε τη δύναμη σαν μια διέξοδο απο τη δύσκολη καθημερινότητα και η συναυλια ΤΟΥΣ ήταν τόσο υπέροχη που ζητήθηκε απο την κ. Φωτεινή Παπαδοπούλου Πρόεδρο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού να γίνει πλέον Θεσμός
Όντως ,η μουσική δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στη σκέψη...
*Πρόδρομος Στυλιανού Μουσικοθεραπευτής Ma MT, Ba Mus 99 803070