Χαράζουν πορεία αύριο για τις συνομιλίες Ακιντζί-Τσαβούσογλου

Τη γραμμή πλεύσης της τουρκικής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό, στη σκιά της αποχώρησης του Μουσταφά Ακιντζί από τη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης με τον Νίκο Αναστασιάδη, χαράζουν ο Τ/κ ηγέτης και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος φθάνει απόψε στην Κύπρο για παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα.
 
Αν και προγραμματισμένη, η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στα κατεχόμενα, όλες οι επαφές του οποίου θα πραγματοποιηθούν αύριο, αποκτά ξεχωριστή σημασία για την παραπέρα πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας, δεδομένης της δημιουργηθείσας από τον Μουσταφά Ακιντζί, κρίσης στις συνομιλίες την περασμένη βδομάδα.
 
Εκτός από τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στα κατεχόμενα και με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, καθώς και με τον «υπουργό εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.
 
Υπενθυμίζεται πως η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη, με το σκηνικό να παραμένει ακόμη θολό όσον αφορά τις προθέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Δηλαδή, κατά πόσο θα προσέλθει στη συνάντηση, και αν ναι, ποια θα είναι η στάση και ποιες οι θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει.
 
Τα είπαν Γκουτέρες-Έιντε
Την κατάσταση στο Κυπριακό και τα επόμενα βήματα πάντως, συζήτησαν στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, στο Μόναχο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Ειδικός Σύμβουλός του για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
 
Ο κ. Έιντε, ο οποίος συμμετείχε στη Διάσκεψη, συζήτησε την κατάσταση στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, και με την Φεντερίκα Μογκερίνι, την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, τον Φρανς Τίμερμανς, Πρώτο Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον Βρετανό Υφυπουργό, αρμόδιο για την Ευρώπη, Σερ Άλαν Ντάνκαν.
 
«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και στήριξη για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό», δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), το Γραφείο του εκπροσώπου των Η.Ε. στην Κύπρο, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.
 
Ο κ. Έιντε, σημείωσε το Γραφείο, είχε συναντήσεις σε διπλωματικό επίπεδο με διεθνείς εταίρους, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης στο Μόναχο.
 
Το Γραφείο του εκπροσώπου των Η.Ε. στην Κύπρο δεν θέλησε να σχολιάσει τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για το θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση της Βουλής σε σχέση με το Ενωτικό Δημοψήφισμα.
 
«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν δικαιολογούνται οι υπερβολικές αντιδράσεις για μια απλή αναφορά, την οποία θεωρώ ότι, ναι, ήταν εσφαλμένη, όχι μόνο χρονικά αλλά και από πλευράς στόχου, ενώ ο κ. Ακιντζί επιμένει ότι θα πρέπει να ανακληθεί η εν λόγω απόφαση».
 
«Στο παρόν στάδιο, δεν έχουμε να προσθέσουμε οτιδήποτε στα σχόλια που έκανε ο κ. Έιντε την Πέμπτη, μετά τις συναντήσεις του με τους δύο ηγέτες».
 
Σε ερώτηση εάν υπάρχουν σχέδια για να διευθετηθεί συνάντηση των διαπραγματευτών, ελέχθη ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποφασιστεί πότε θα επιστρέψει ο κ. Έιντε στην Κύπρο, είπε το Γραφείο, απαντώντας σχετική ερώτηση.

Θέτει όρους και προϋποθέσεις
Σημειώνεται πως σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Μουσταφά Ακιντζί εμφανίστηκε ιδιαιτέρως εριστικός, λέγοντας ότι για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει ο Ε/κ ηγέτης να κάνει δύο πράγματα.
 
Πρώτον, να στείλει καθαρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο και τους Τ/κ ότι δεν υιοθετεί την απόφαση της Βουλής και δεύτερο να ακυρώσει την απόφαση αυτή(σ.σ. για το Ενωτικό Δημοψήφισμα). «Ενόσω δεν υπάρχει αυτή η δήλωση θέλησης, δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να διασφαλίσουμε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Εάν αυτό το βήμα γίνει, και εμείς θα αξιολογήσουμε αυτή τη νέα κατάσταση ξανά», ανέφερε.
 
Ο Τ/κ ηγέτης ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σενάριο φαντασίας, δίνοντας την εντύπωση, όπως είπε, ότι η τ/κ πλευρά αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι η ε/κ πλευρά δυσκολεύεται ακόμη να δεχτεί την πολιτική ισότητα της τ/κ πλευράς, προσθέτοντας πως πρέπει να προετοιμάσει τη δική της κοινότητα για τις πραγματικότητες.
 
«Η ιδέα της ένωσης είναι η αρχή όλων των κακών στο νησί μας. Εξαιτίας της σε αυτά τα χώματα έκλεισαν πολλά σπίτια, χύθηκε πολύ αίμα. Αυτή η ιδέα της ένωσης ήταν αιτία για πολύ πόνο. Ως απάντηση στον εμβολιασμό με αυτό της νέας γενιάς των Ε/κ, στα νέα μυαλά μετά από 67 χρόνια  δεν μπορούσε να είναι τίποτε άλλο ασφαλώς από την αντίδραση. Εμείς αυτό κάναμε. Εκφράσαμε αυτή την αντίδρασή μας, εκφράσαμε ότι αυτό είναι λάθος», υποστήριξε.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι η τ/κ πλευρά μόχθησε για να οικοδομήσει την κουλτούρα ειρήνης και δεν πρέπει να δημιουργούνται συνθήκες που να οδηγούν σε χειρότερη κατάσταση την εμπιστοσύνη που δεν υπάρχει ανάμεσα στις δύο κοινότητες. «Επομένως αυτή η απόφαση της Βουλής είναι σοβαρή. Το ΕΛΑΜ είναι ένα ρατσιστικό κόμμα που κάνει επιθέσεις σε Τ/κ που περνούν στο νότιο μέρος της Κύπρου», υποστήριξε.
 
Παράλληλα, επεσήμανε τη σημασία μιας λύσης η οποία να διασφαλίζει την ασφάλεια και τις εγγυήσεις των Τ/κ. «Με την απόφαση της Βουλής, φάνηκε πόσο ορθές είναι οι θέσεις στο θέμα της ασφάλειας από την Τουρκία», είπε.
 
«Η Τ/κ πλευρά ήταν πάντα η πλευρά που ήθελε λύση. Εμείς αξιολογούμε ότι η λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας βασισμένης στην πολιτική ισότητα είναι η καλύτερη δυνατή σε αυτές τις συνθήκες. Βλέπουμε ότι αυτό το στηρίζει και η διεθνής κοινότητα, και τα Η.Ε. και η Ε.Ε.», είπε.
 
Ο κατοχικό ηγέτης υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σενάριο φαντασίας, δίνοντας την εντύπωση ότι η τ/κ πλευρά αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Όλοι έχουν δει καθαρά πόση πολιτική βούληση έχουμε προς την κατεύθυνση της λύσης. Τουλάχιστον τις τελευταίες 20 μέρες το είδε. Επομένως, εκτιμώ ότι είναι μια μάταιη προσπάθεια. Αυτό θα πω μόνο. Ναι, εμείς σε εκείνη τη συνάντηση φτάσαμε σε ένα σημείο να αποχωρήσουμε. Αλλά σε εκείνο το σημείο μας έφερε ο ίδιος ο Ε/κ ηγέτης. Σε κάθε συνάντηση υπάρχει ένα επίπεδο σεβασμού. Εκείνη η συνάντηση ξεπέρασε τα όρια σεβασμού», ανέφερε.
 
«Σε ένα περιβάλλον που λέγαμε τις απόψεις μας ο ένας απέναντι στον άλλο» συνέχισε ο Μουσταφά Ακιντζί, «σε ένα σημείο που ο Έιντε ξεκίνησε να λέει τις δικές του απόψεις, ο Ε/κ ηγέτης με μεγάλο θυμό διέκοψε τον Έιντε λέγοντας ‘’δεν έχω τίποτα άλλο να πω’’, χτύπησε την πόρτα και εμείς αναγκαστήκαμε να φύγουμε. Επειδή ο Ε/κ ηγέτης εγκατέλειψε τη συνάντηση. Σε καμιά συνάντηση εμείς δεν κάναμε τέτοια διακοπή. Τα διαλείμματα γίνονται με ήρεμο τρόπο και μετά ξεκινά ξανά η συνάντηση. Δυστυχώς ακόμη και μετά από ένα τέτοιο επεισόδιο που τελειώνει με αυτό τον τρόπο, το παρουσιάζουν με τον δικό τους τρόπο μακριά από την πραγματικότητα».
 
Ο Τ/κ ηγέτης ισχυρίστηκε ότι «ακόμα δυσκολεύονται να φτάσουν στο σημείο να αποδεχτούν με συγκεκριμένες ενδείξεις την πολιτική ισότητα των Τ/κ. Εάν συνεχίσουν να δυσκολεύονται με αυτό τον τρόπο άλλωστε δεν μπορεί να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Η ε/κ πλευρά πρέπει να είναι πιο καθησυχαστική. Πρέπει να εξηγήσει σε όλο τον κόσμο και στη δική της κοινότητα. Και η ίδια να προετοιμάσει τη δική της κοινότητα για τις πραγματικότητες. Όλο το ζήτημα περνάει μέσα από την επανάσταση της νοοτροπίας. Και για να γίνει αυτό αυτή είναι η ώρα», επισήμανε.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ζητά αμεροληψία στις εκθέσεις Γκουτέρες η Λευκωσία-«Αποδείξαμε το σεβασμό μας στην ειρηνευτική δύναμη»
Βλέπει διευρυμένη διάσκεψη εντός Μαρτίου ο Πρόεδρος-Κρατά κλειστά τα χαρτιά του για οριοθέτηση ΑΟΖ με Ελλάδα
Δύο ταχυτήτων ΕΟΑ, συνεχίζονται τα προβλήματα με προϋπολογισμούς-Άνοιξε το χορό των αλλαγών το ΥΠΕΣ
«Σφράγισε με την πολιτική του πορεία μια ολόκληρη εποχή»-Το αντίο των κομμάτων στον Κώστα Σημίτη
Σ. Στεφάνου: Πρώτη προτεραιότητα η επίλυση Κυπριακού
Πληροφορίες για παράνομη επίσκεψη Χακάν Φιντάν στα κατεχόμενα
Το Κυπριακό, τα Ίμια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το Ευρώ-Οι «σταθμοί» της οκταετίας Σημίτη
«Οδήγησαν με τον Κληρίδη την Κύπρο στο μεγαλύτερο επίτευγμα»-Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Κώστα Σημίτη
Η χρονιά που μεγάλωσε το διπλωματικό μας αποτύπωμα
Η ανάγνωση Προεδρικού για εκθέσεις ΟΗΕ-«Αναμένουμε να μην εξισώνονται αμυντικές ενέργειες με παραβιάσεις»