Το φαινόμενο της διαδικτυακής βίας

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας για ενημέρωση σχετικά με την διαδικτυακή βία ανάμεσα σε έφηβους  και αφορά την κατάχρηση των ηλεκτρονικών συσκευών για απειλές και άσεμνες προστάσεις  σε ανήλικα άτομα. Αυτό το φαινόμενο παγκόσμιο πρόκειται για εξελισσόμενη μόδα με συνεχή αύξηση περιστατικών.

Καθημερινά χιλιάδες έφηβοι κάθονται πίσω από μία οθόνη, είτε είναι του υπολογιστή είτε του κινητού τους, και με τις ώρες μιλάνε σε διάφορα άτομα που κάποτε μπορεί  να μην είναι αυτοί που ισχυρίζονται.
 
Στις περιπτώσεις της διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης περισσότερο ευάλωτα φαίνεται να είναι παιδιά ηλικίας άνω των 13 ετών, ενώ με την αύξηση της ηλικίας του παιδιού αυξάνεται και η επικινδυνότητα θυματοποίησης τους, καθώς τα παιδιά εφηβικής ηλικίας αποκτούν μεγαλύτερη εξοικείωση με τις δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο και τείνουν να πειραματίζονται περισσότερο, εκθέτοντας την ιδιωτική τους ζωή και συνομιλώντας με αγνώστους.

Σύμφωνα με στατιστικά της NCPCC 70% εφήβων κοριτσιών έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής συζήτησης μέσων του facebook. 90% εφήβων που έχουν δει φίλο τους να κακοποιούνται  μέσω του διαδικτύου δεν το ανέφερε σε κανένα. Οι πιο πολλοί έφηβοι,  ή φοβούνται να μιλήσουν διότι δέχονται απειλές τύπου ( θα κάνω κακό στην οικογένεια σου, θα στείλω τις συνομιλίες μας στην αστυνομία κτλ ), ή διότι πιστεύουν ότι το άτομο πίσω από την οθόνη όντως νοιάζεται γι αυτούς. Τα άτομα που θέλουν να παραπλανήσουν πολλές φορές έφηβες στο διαδίκτυο ξέρουν σε ποιες να στοχεύσουν και είναι καλά μελετημένοι.

Οι γονείς χρειάζεται α είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, και να εξηγήσουν τους κίνδυνους του διαδικτύου στα παιδιά τους πριν τους δώσουν την καθημερινή πρόσβαση.
Ένα βίντεο που πρέπει να δείτε!
 
 
 

Δειτε Επισης

Η περίπτωση του σώματος των αδιάφθορων
Όσα πέτυχε το ΥΠΑΝ το 2024 και οι στόχοι για το 2025-«Είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν»
«Κάμερες αυτοκινήτου (Dash Cams)»: Πώς η νέα τεχνολογία μεταμορφώνει την τεκμηρίωση τροχαίων και το ασφαλιστικό τοπίο
2025: Ευρώπη σε θέση οδηγού και όχι ουραγού
Τα νομοθετημένα καθήκοντα των ΣΕΑ και η διαταγή άσκησης άλλων καθηκόντων από την Αστυνομία
Όταν οι «αρμόδιες πηγές» της Αστυνομίας είναι αδιάβαστες
Η ώρα της εφαρμογής: Μετά την ψήφιση του νόμου, η ευθύνη όλων μας μεγαλώνει
Συζήτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ: Σαφής ο δυτικός προσανατολισμός μας
«Ο Γλαύκος Κληρίδης και εγώ για Αρχηγός Αστυνομίας..!!»
Ένταξη στο ΝΑΤΟ: Ανιστόρητοι και δογματικοί