Υπουργός Γεωργίας: Εθνική κληρονομιά μας τα δάση της Κύπρου
15:56 - 19 Φεβρουαρίου 2017
Εθνική κληρονομιά αποτελούν τα δάση και το πράσινο της Κύπρου και ως τέτοια έχουμε ευθύνη να τα προστατέψουμε και να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.
Σε χαιρετισμό του, την Κυριακή, στη Γιορτή του Δέντρου στο Λύκειο και Γυμνάσιο Σολέας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κουγιάλης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του Τμήματος Δασών, στις εργασίες αποκατάστασης των καμένων δασικών περιοχών, καθώς και στην οικονομική βοήθεια που έχει εξασφαλιστεί από πλευράς ΕΕ.
Ο Υπουργός έδωσε τα εύσημα στους λειτουργούς του Τμήματος Δασών για τις εργασίες αποκατάστασης σημειώνοντας ότι «πέραν των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στην καμένη περιοχή της κοιλάδας Αγίου Θεοδώρου όπου θα μεταβούμε στη συνέχεια για δενδροφύτευση, έχουν φυτευτεί περισσότερα από δώδεκα χιλιάδες φυτά, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τις 20.000 μέχρι το τέλος του 2017».
Σε σχέση με την οικονομική βοήθεια από ΕΕ, ανέφερε ότι αυτή είναι ύψους €7.3, εκατ. για την αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε στους δασικούς, υδάτινους και γεωργικούς πόρους κατά το 2016. Παράλληλα, είπε, «μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, που αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη και προστασία των κυπριακών δασών και την οικονομική ενίσχυση του κύπριου αγρότη που επενδύει στη δασοπονία, θα διατεθεί ποσό ύψους €6,5 εκατ».
Σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη, «τα δάση και το πράσινο του νησιού μας δεν αποτελούν σημερινό δικαίωμα, αλλά εθνική κληρονομιά και έχουμε ευθύνη να τα προστατέψουμε και να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».
«Το αίσθημα της ευθύνης γίνεται ακόμη πιο μεγάλο αφού τα δάση μας αποτελούν και μοναδική κληρονομιά της Ευρώπης,μιας και βρίσκονται εδώ στην άκρη της ανατολικής Μεσογείου, στην άκρη της Ευρωπαϊκής επικράτειας δίπλα από χώρες με εκτεταμένες έρημους», σημείωσε.
Προέτρεψε όλους να συμβάλλουν «στην περαιτέρω προστασία και επέκταση των δασών μας και στον τερματισμό της υποβάθμισης του χερσαίου περιβάλλοντος».
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ