Νεκροί και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από το πέρασμα του Ντινέο

Το πέρασμα του τροπικού κυκλώνα Ντινεό έχει προκαλέσει το θάνατο επτά ανθρώπων, τον εκτοπισμό τουλάχιστον 130.000 και εκτεταμένες καταστροφές στη Μοζαμβίκη, όπως δήλωσαν χθες αξιωματούχοι και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.
 
Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ανέφερε επίσης τον τραυματισμό 55 ανθρώπων, εκ των οποίων τέσσερις βρίσκονται σε «κρίσιμη κατάσταση».
 
Ο κυκλώνας Ντινεό έπληξε τις νότιες ακτές της χώρας την Τετάρτη το βράδυ, ανάμεσα τους και δύο παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα στην επαρχία Ινιαμπάνε και Βιλανκούλο, ενώ το ύψος της βροχόπτωσης έφτασε τα 100 με 200 χιλιοστά.
 
 
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των Αρχών, 130.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, 22.000 σπίτια έχουν υποστεί μερική ή ολική καταστροφή, ενώ ζημιές έχουν υποστεί και 49 νοσοκομεία ή ιατρικά κέντρα, 105 σχολεία και δημόσια κτίρια. Πολλοί δρόμοι έχουν αποκοπεί από πτώσεις δέντρων και από πλημμύρες στην επαρχία Ινιαμπάνε, στο μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.
 
Ο Ερυθρός Σταυρός και της Ερυθρά Ημισέληνος έχει στείλει ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Το πέρασμα κυκλώνων προκαλεί συχνά μαζικές πλημμύρες στην χώρα. Το 2000, 800 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από το πέρασμα τροπικού κυκλώνα, ενώ τουλάχιστον 100 σκοτώθηκαν το 2015.
 
Ο Ντινεό υποβαθμίστηκε την Παρασκευή σε τροπική ύφεση και κατευθυνόμενος ανατολικά προκαλεί καταρρακτώδεις βροχές στο βορειοανατολικό τμήμα της Νότιας Αφρικής και στην Ζιμπάμπουε.
 

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ καλούν τη Δαμασκό να αποσύρει τον στρατό της από τη Σουέιντα
Ο Ζελένσκι όρισε τον Ντένις Σμιχάλ νέο υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας
ΒΙΝΤΕΟ: Παρανάλωμα του πυρός η κεντρική σκηνή της Tomorrowland στο Βέλγιο
Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταγγέλλει την «επικίνδυνη κλιμάκωση» από το Ισραήλ
«Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή-Γιατί το Ισραήλ βομβαρδίζει τώρα τη Συρία
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ θα συναντηθεί με Τραμπ εν μέσω διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα
Νέα εκεχειρία με τους Δρούζους ανακοίνωσε η Συρία-Πάνω από 300 νεκροί από την Κυριακή
Ο Νετανιάχου καλεί τους Δρούζους να μην περνούν τα σύνορα με τη Συρία
Νέες ισραηλινές επιθέσεις στο κέντρο της Δαμασκού-Χτυπήματα σε κυβερνητικά κτίρια (vids)
Έτοιμο να απαντήσει το Ιράν σε τυχόν νέα επίθεση από Ισραήλ-«Σκύλος με λουρί των ΗΠΑ και καρκινικός όγκος»