Οι ΗΠΑ καθησυχάζουν συμμάχους στο ΝΑΤΟ και ΕΕ για τις προθέσεις Τραμπ

Αποφασιστικότητα έναντι της Ρωσίας και επαναβεβαίωση του διατλαντικού δεσμού: ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ολοκληρώνει σήμερα μια εβδομάδα προσπαθειών στην Ευρώπη που είχαν στόχο να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ σχετικά με τις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.
 
Μετά τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις στο ΝΑΤΟ και τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στη Βόννη στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20), στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Πενς παρουσίασε εξ ονόματος του προέδρου τις αμερικανικές προτεραιότητες για τη διατλαντική σχέση.
 
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επεδίωξε ουσιαστικά να καθησυχάσει τους συμμάχους ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα στηρίξει το ΝΑΤΟ και θα σταθεί στο πλευρό της Ευρώπης παρόλο που εξετάζει νέους τρόπους για να συνεργασθεί με τη Ρωσία.
 
Στην πρώτη μείζονα ομιλία εξωτερικής πολιτικής από τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Πενς προειδοποίησε τους συμμάχους ότι πρέπει να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί για να στηρίξουν το ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι πολλοί δεν έχουν «μια ξεκάθαρη και αξιόπιστη οδό » για να το κάνουν.
 
Ο Πενς δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να τιμήσει τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ και να αποκλιμακώσει τη βία στην ανατολική Ουκρανία. «Να ξέρετε το εξής: οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να θεωρούν τη Ρωσία υπόλογη, ακόμη κι όταν προσπαθούμε να βρούμε νέο κοινό έδαφος που, όπως γνωρίζετε, ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί», δήλωσε ο Πενς, σύμφωνα με ένα αντίγραφο της ομιλίας του.
 
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της, πως εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία, αλλά τόνισε πως είναι σημαντική η συνεργασία με τη Μόσχα στη μάχη εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Η Μέρκελ, η οποία εχει επικρίνει την αμερικανική απαγόρευση εισόδου σε πολίτες από επτά χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, υπογράμμισε ότι το ίδιο το ισλάμ δεν αποτελεί την πηγή της τρομοκρατίας.
 
 
Πρόσθεσε πως έχει κρίσιμη σημασία να περιληφθούν μουσουλμανικές χώρες στη μάχη εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Η Γερμανία, η οποία δέχεται αυξανόμενη πίεση από αμερικανούς ηγέτες να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της, θα κάνει «ό,τι είναι δυνατό» για να ανταποκριθεί στον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανά 2% του ΑΕΠ για την άμυνα μέχρι το 2024, δήλωσε η Μέρκελ μιλώντας στη διάσκεψη.
 
Η γερμανίδα καγκελάριος είπε επίσης ότι θα ήθελε να συζητήσει με τη Ρωσία το θέμα των κυβερνοεπιθέσεων και των πλαστών ειδήσεων, αλλά πρόσθεσε πως είναι αμφισβητήσιμο κατά πόσο το πρόβλημα των πλαστών ειδήσεων θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί επιτυχώς πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν φέτος στην Ευρώπη.
 
Μετα-δυτική παγκόσμια τάξη προτείνει ο Λαβρόφ
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκει Λαβρόφ κάλεσε από την πλευρά του, να δημιουργηθεί μια "μετα-δυτική" παγκόσμια τάξη, προτείνοντας παράλληλα στις Ηνωμένες Πολιτείες μια "πραγματιστική" σχέση. Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, σε αυτή τη νέα τάξη κάθε κυρίαρχο κράτος "θα επιδιώκει την ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντά του και εκείνα των εταίρων του". Μιλώντας στη συνέχεια για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ρωσία δεν επιθυμεί τίποτε άλλο από μία σχέση "αμοιβαίου σεβασμού".
 

Δειτε Επισης

Το BBC εντόπισε στο Ιράκ τον πλέον καταζητούμενο δουλέμπορο-Η δράση του «Σκορπιού»
Η Γενική Συνέλευση στηρίζει το αίτημα των Παλαιστίνιων για ένταξή τους, ως πλήρες μέλος, στον Οργανισμό
ΓΓ ΟΗΕ: Μια χερσαία επίθεση στη Ράφα θα είναι τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή
Στις ΗΠΑ η Αστυνομία διέλυσε δύο καταυλισμούς φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών
Περίπου 30 τραυματίες από σύγκρουση τρένων στο Μπουένος Άιρες
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία
Ο αντιπρόεδρος της Μάλτας παραιτήθηκε λόγω σκανδάλου διαφθοράς
Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε τη μετρημένη διεύρυνση της επιχείρησης στη Ράφα
ΒΙΝΤΕΟ: Θρίλερ στην Αγία Πετρούπολη-Λεωφορείο με 20 επιβάτες κατέπεσε σε ποτάμι, τέσσερις νεκροί
Γιατί ναυάγησαν οι συνομιλίες Χαμάς και Ισραήλ στο Κάιρο