Ξεμπλοκάρει το λιμάνι - Στο τιμόνι από αύριο οι μεταφορείς

Πιάνουν ξανά από αύριο το τιμόνι οι μεταφορείς τρέιλερ Α`, μετά την ενημέρωση που έτυχαν από τους εκπροσώπους τους για το αποτέλεσμα σύσκεψης που έγινε νωρίτερα υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.  
 
Η εξέλιξη στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μεταφορέων ήταν θετική, δήλωσε πριν από λίγο στο ΚΥΠΕ ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Κυριάκος Μουστάκας.  
 
Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως αύριο Κυριακή οι μεταφορείς θα επιστρέψουν στην εργασία τους, ενώ κάποια θέματα που ακόμη τους απασχολούν, θα τα συζητήσουν από τη Δευτέρα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων.  
 
Νωρίτερα αποφασίστηκε σειρά μέτρων προς υλοποίηση για την επαναφορά της ομαλότητας στη λειτουργία του λιμανιού της Λεμεσού, κατά τις δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στη Λεμεσό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
 
Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος στην πρώτη σύσκεψη με την εταιρεία Eurograte, την Αρχή Λιμένων, τους Εκτελωνιστές, τους Ναυτιλιακούς Πράκτορες, την ΟΕΒ  καθώς και το ΚΕΒΕ, εξετάστηκαν τα προβλήματα και λήφθηκαν συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες αποφάσεις ως προς την υπερπήδησή τους για την ομαλότερη εργασία στο λιμάνι Λεμεσού.  
 
Αναφερόμενος στη δεύτερη σύσκεψη με τους μεταφορείς και τη διαχειρίστρια εταιρεία, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε πως συμφωνήθηκε να δοθεί μια περίοδος 30 ημερών, ώστε η εταιρεία να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για να λυθούν συγκεκριμένα προβλήματα των μεταφορέων.  
 
Ανακοίνωσε ακόμη πως, για την παρακολούθηση, τόσο της συμφωνίας και των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά την πρώτη σύσκεψη, όσο και κατά τη δεύτερη σύσκεψη, έχει συσταθεί Ειδική Επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί καθημερινά το συντονισμό της εφαρμογής αυτών των αποφάσεων και θα ενημερώνει καθημερινά, ανελλιπώς, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.    
 
Όπως εξάλλου αναφέρεται στο κείμενο 14 μέτρων που δόθηκε στη δημοσιότητα, για τη μεταβατική περίοδο των 30 ημερών, δεν θα υπάρξει κανένα απεργιακό μέτρο από κανέναν και πως θα αποφασιστεί ένα ποσό μεταξύ της Eurogate και των μεταφορέων, για τυχόν αποζημιώσεις για κάθε φορτηγό που εισέρχεται στο λιμάνι.  
 
Επιπρόσθετα, η Eurogate δεσμεύτηκε να υπολειτουργεί με τα πλοία που εξυπηρετεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα εξυπηρετούνται τα πλοία περισσότερο κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας και πως σε δέκα μέρες θα φέρει ακόμα τέσσερα μηχανήματα (Straddle carriers) που επισκευάζονται αυτή τη στιγμή και μέχρι τις 12 Μαρτίου επτά καινούργια.
 
Η διαχειρίστρια εταιρεία διαβεβαίωσε επίσης πως το κόστος της χρέωσης για μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων στα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, εντός του λιμανιού, θα μειωθεί, μέχρι τις 4 Μαρτίου, ενώ μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου δεσμεύτηκε πως θα ανοίξει ταμείο για μικρές χρεώσεις.  
 
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, όπως η άλλη διαχειρίστρια εταιρεία, DP World, δανείσει για δυο μήνες χώρο προς την Eurogate, η οποία επίσης θα λάβει επιπρόσθετο χώρο από την Αρχή Λιμένων.  
 
Επίσης, θα γίνει προδιαβούλευση των εμπλεκομένων με την εταιρεία για τις νέες ταρίφες και για τις επόμενες 15 μέρες ή ενωρίτερα εάν επανέλθει ενωρίτερα η ομαλότητα, θα χρεώνονται με τα παλιά rates.   
 
Η EUROGATE Container Terminal Limassol Ltd, από την πλευρά της, "με στόχο την άμεση επαναλειτουργία του λιμανιού, αποδέχθηκε σήμερα όλες τις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατία",, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, στην οποία εκφράζει παράλληλα την ελπίδα ότι μετά την ουσιαστική παρέμβαση από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας "θα πρυτανεύσει η λογική και ότι θα επιστρέψουν όλοι άμεσα στην εργασία τους."
 
"Λόγω του μεγάλου αριθμού εμπορευματοκιβωτίων που έχει συσσωρευτεί στο τερματικό, ως αποτέλεσμα της στάσης εργασίας των μεταφορέων τις τελευταίες μέρες, αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα κατά την επανέναρξη των εργασιών του τερματικού. Ως εκ τούτου, όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα και από κοινού να υπερπηδήσουμε τις οποιεσδήποτε δυσκολίες." Πρωταρχικός μας στόχος, τονίζει, είναι η εξυπηρέτηση της αγοράς και η ομαλοποίηση της λειτουργίας του λιμανιού το συντομότερο δυνατό.
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ
Εκτροπή προς Κύπρο για έντεκα πτήσεις με προορισμό το Τελ Αβίβ λόγω της πυραυλικής επίθεσης
Ξεκαθαρίζει για τον τερματισμό των μέτρων στήριξης η Κυβέρνηση-«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει»
Με κάθε λαμπρότητα τίμησε την ημέρα της Ανεξαρτησίας η Κύπρος (pics)
Συννεφιασμένος ο καιρός, μεμονωμένες βροχές στο μενού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανοίγει ξανά η συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Παιδείας-Στέλνει πολυσέλιδο υπόμνημα σε ΠτΔ ο Μυλωνάς
Ανησυχούν για πυρκαγιές οι Κύπριοι, ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων
Τη λήψη αποφάσεων για το ΧΥΤΥ Κόσιης, ζητούν από το κράτος φορείς της Λάρνακας
Έτοιμη η Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού-Στο 83% ο μεικτός θηλασμός το 2022