Η Ευρώπη δεν πρέπει να υποκύψει σε πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε χθες ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να υποκύψει σε πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, υποστηρίζοντας ότι η αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί επίσης να μετρήσει ως ασφάλεια.
 
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει σε αμφισβήτηση τη δέσμευσή του στην αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ όσο οι ευρωπαϊκές χώρες δεν αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% της οικονομικής τους παραγωγής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επωμίζονται το 70% του προϋπολογισμού της συμμαχίας.
 
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις προειδοποίησε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ τη Τετάρτη ότι θα πρέπει να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους για τις αμυντικές δαπάνες ώστε να εξασφαλίσουν ότι η Αμερική δεν θα μετριάσει την υποστήριξή της. "Αυτό έχει υπάρξει το αμερικανικό μήνυμα εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Είμαι πολύ αντίθετος στο να επιτρέψουμε τους εαυτούς μας να πιεστούμε (στη θέση) αυτή", είπε ο Γιούνκερ σε ομιλία του στο περιθώριο του διεθνούς Συνεδρίου του Μονάχου για την Άμυνα. Πρόσθεσε ότι ξέρει πως η Γερμανία δεν θα επιτύχει πια πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της εάν αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες σε 2% του ΑΕΠ από το 1,22%.
 
"Δεν μου αρέσει το ότι οι Αμερικανοί φίλοι μας περιορίζουν αυτή την ιδέα της ασφάλειας στα στρατιωτικά", είπε, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν πιό λογικό να εξετάσουν μια "σύγχρονη πολιτική σταθερότητας" που αποτελείται από πολλα μέρη.
 
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς πάντως, κατά την επίσκεψή του στην Ευρώπη, στο Σαββατοκύριακο, θα διαβεβαιώσει για την τήρηση των αμερικανικών δεσμεύσεων στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, θα δώσει έμφαση στην ανάγκη των Ευρωπαίων συμμάχων να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους, υποχρεώσεις στο Βορειοατλαντικό, σύμφωνα με υψηλόβαθμο σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Παράλληλα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, θα δώσει έμφαση στην ανάγκη τήρησης από την Ουκρανία και τη Ρωσία, της Συμφωνίας του Μίνσκ για την επίλυση της πολεμικής διαμάχης, ενώ θα υποστηρίξει την εφαρμογή των κυρώσεων.   
 
Όχι Χάρβαρντ σε Τραμπ για τη θέση του παραιτηθέντα Φλιν
 
Σε μία άλλη εξέλιξη ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε χθες ότι ο αντιναύαρχος ε.α. Ρόμπερτ Χάρβαρντ απέρριψε την πρόσκληση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο επόμενος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας. Η πρόσκληση στον Χάρβαρντ έγινε μετά την αποπομπή του Μάικλ Φλιν από τον Τραμπ όταν αποκαλύφθηκε ότι ο σύμβουλος είχε εξαπατήσει τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για το περιεχόμενο συζητήσεών του με τον ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κισλιάκ.
 
"Το θέμα είναι, δεν είπε στον αντιπρόεδρό μας το σωστό, και μετά είπε ότι δεν θυμάται. Όπως και να έχει, δεν με ευχαρίστησε αυτό", είπε ο Τραμπ, εξηγώντας γιατί τον απέλυσε.
 
Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματούχο στον Λευκό Οίκο, ο Χάρβαρντ αναφέρθηκε σε οικογενειακούς και οικονομικούς λόγους ως αιτίες απόρριψης της πρόσκλησης. Ο Χάρβαρντ εργάζεται ως ανώτατο στέλεχος της εταιρείας Lockheed Martin.
 
Δύο πηγές εν γνώσει του θέματος είπαν ότι ο Χάρβαρντ απέρριψε την πρόσκληση εν μέρει γιατί ήθελε να φέρει τη δική του ομάδα. Αυτό τον βρήκε αντίθετο με τον Τραμπ, ο οποίος είχε δηλώσει στην αναπληρώτρια σύμβουλο του Φλιν, Κ. Τ. Μακφάρλαντ, ότι μπορεί να διατηρήσει τη θέση της.
 

Δειτε Επισης

Κατάρρευση διώροφου κτιρίου στην Ιταλία-Νεκρή 4χρονη, αγωνία για ένα ακόμη παιδί και μία μητέρα
Πυροβολισμοί στην Αλαμπάμα-Τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες
Το Bayesian πιστεύεται πως έχει χρηματοκιβώτια με ευαίσθητα δεδομένα «που ενδιαφέρουν ξένες κυβερνήσεις»
Κατάρριψη 71 ρωσικών drones στη διάρκεια της νύχτας αναφέρει η Ουκρανία
Ναρκοπέδιο ο νότιος Λίβανος-Επικίνδυνη κλιμάκωση από Ισραήλ και Χεζμπολάχ
Νέες αποκαλύψεις για τον Μοχάμεντ αλ Φαγέντ-Οι αρχές απέτυχαν δύο φορές να τον «στριμώξουν»
Ραγδαία η άνοδος της Ακροδεξιάς στο Βρανδεμβούργο-Τι θα σημαίνει μια ήττα για SPD και Σολτς
Τα εξαφανισμένα παιδιά της Τουρκίας-Η υπόθεση της Ναρίν
Έφοδος Ισραηλινών στρατιωτών στο Al Jazeera της Δυτικής Όχθης-Διέταξαν σε ζωντανή μετάδοση κλείσιμο για 45 μέρες
Μπαράζ νυχτερινών επιθέσεων με 30 ρουκέτες από τον Λίβανο στο Ισραήλ