WindEurope: Απαραίτητη η επέκταση των ΑΠΕ

Η Ευρώπη σαν σύνολο πρόκειται να επιτύχει τους ενεργειακούς και κλιματικούς της στόχους, αν και ορισμένα κράτη-μέλη καλούνται να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους από την Κομισιόν.
 
Οι ΑΠΕ έφτασαν το 16,4% της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης το 2015, με στόχο το 2020, σύμφωνα με έκθεση των Βρυξελλών, όπου τονίζεται επίσης πως οι ΑΠΕ είναι πλέον ανταγωνιστικές οικονομικά και απασχολούν πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους. Παράλληλα, συγκεντρώνουν τις περισσότερες επενδύσεις από κάθε άλλο κλάδο και έχουν μειώσει τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων κατά 16 δις. ευρώ.
 
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι οδήγησαν σε πτώση των εκπομπών ρύπων κατά 22%, έναντι στόχου 20% για το 2020. Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, πλέον έχει γίνει μια αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τους ρύπους, γεγονός που είναι πολύ θετικό.
 
Από την πλευρά του, ο σύνδεσμος WindEurope σχολίασε ότι προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του 2020 και 2030 θα χρειαστεί επέκταση των ΑΠΕ και στους τομείς των μεταφορών και της θέρμανσης/ψύξης, όπου η πρόοδος μέχρι τώρα υπήρξε περιορισμένη. “Πρόκειται για μια τεράστια ευκαιρία για τον κλάδο των αιολικών και είναι το καλύτερό μας στοίχημα για να επανέλθει η ζήτηση για ηλεκτρισμό στην Ευρώπη”, ανέφερε ο διευθυντής, Ζιλ Ντίξον.
 
ΠΗΓΗ: energypress.gr