Αρκεί να είναι… ΑΠΟΕΛ!

Το μέτρο των πραγμάτων το δίνει (συχνά) η αντιστροφή των όρων. Η (27η στην κατάταξη συλλόγων της UEFA) Μπιλμπάο της (Νο1 στην κατάταξη χωρών της UEFA) υποδέχθηκε τον (85ο) ΑΠΟΕΛ της (25ης) Κύπρου και τον κατέβαλε 3-2 έχοντας 22(7) - 3(3) τελικές, 0-7 μπλοκ σε αντίπαλα σουτ, 15-0 κόρνερ και 69%-31% κατοχή.
Αν ο ΑΠΟΕΛ ως φαβορί απέναντι σε μια ομάδα σχεδόν 60 θέσεις κατώτερή του (π.χ. η 145 Σέριφ Τίρασπολ) ή από μια χώρα 25 σκαλιά κάτω από την Κύπρο (π.χ. η 50ή Ουαλία) επικρατούσε 3-2 στο ΓΣΠ, πόσες πιθανότητες θα του δίναμε εν όψει ρεβάνς;
Σίγουρα περισσότερες απ’ όσες τώρα ενδεχομένως πιστώνουμε στην Μπιλμπάο. Και το επιχείρημα θα ήταν ταυτόσημο με αυτό των Βάσκων στη νυν συγκυρία: εμείς δύσκολα θα ξαναβάλουμε (μόνο) δύο σε 22 τελικές, αυτοί δύσκολα θα ξαναβάλουν δύο με τρεις τελικές.
Η Αθλέτικ, κατά συνέπεια, εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο και να ορίζει τη μοίρα της. Ταυτόχρονα όμως είναι και εκείνη που κυνηγά την υπέρβαση και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από τον ΑΠΟΕΛ. Το φαινομενικά παράδοξο έχει μια απόλυτα λογική εξήγηση: τη μέχρι στιγμής πορεία των δύο ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της τρέχουσας περιόδου.
 
Τα δεδομένα
-Αμφότερες αναδεικνύονται ως ομάδες έδρας: οι πρωταθλητές μας μετρούν 1-1-5 μακριά από το ΓΣΠ, αλλά 5-1-0 σε αυτό, οι Βάσκοι μετρούν 4-0-0 στο «Σαν Μαμές», αλλά 0-1-2 μακριά από αυτό.
-Στους «γαλαζοκίτρινους» αρκεί να επαναλάβουν οποιαδήποτε από τα σκορ νίκης τους σε εντός έδρας ευρωπαϊκό αγώνα αυτή τη σεζόν (3-0 επί των Νιου Σεντς και Ρόσενμποργκ, 2-1 την Αστάνα, 1-0 τους Γιανγκ Μπόις, 2-0 τον Ολυμπιακό), προκειμένου ν’ αποκλείσουν την Μπιλμπάο. Αντιστοίχως, η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε θα μείνει εκτός διοργάνωσης, αν επαναληφθούν τα σκορ των δύο εκτός έδρας ηττών της (0-3 από τη Σασουόλο, 0-2 από την Γκενκ).
-Ο ΑΠΟΕΛ έχει σκοράρει σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια του στην τρέχουσα περίοδο και συνολικά στα τελευταία οκτώ στο ΓΣΠ (σ.σ. πιο πρόσφατη αφλογιστία το 0-3 από τη Σάλκε στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων την περίοδο 2015/16).
-Η Μπιλμπάο έχει δεχτεί γκολ και στις τρεις ευρωπαϊκές εξόδους της στην τρέχουσα σεζόν (0-3 με Σασουόλο, 0-2 με Γκενκ, 1-1 με Ραπίντ Βιέννης) και πουθενά δεν έχει πετύχει τα γκολ που θα χρειαστεί για πρόκριση στο ΓΣΠ, αν παραβιαστεί η εστία της (δύο ή περισσότερα).
 
Τα σενάρια
Τα προαναφερθέντα δεν σημαίνουν πως οι «γαλαζοκίτρινοι» δύνανται να ξεκινήσουν από σήμερα τα πανηγύρια για την επόμενη φάση, αλλά ότι η πρόκριση περνά μέσα από την επιλογή της πρέπουσας στρατηγικής για τον επαναληπτικό.
Αν ο ΑΠΟΕΛ παίξει για το μηδέν στην άμυνα, το οποίο έχει κρατήσει σε τέσσερα από τα έξι ευρωπαϊκά παιχνίδια του στο ΓΣΠ αυτή τη σεζόν, θα κληθεί να το πράξει πολύ πιο έξυπνα κι αποτελεσματικά απ’ ό,τι στον επαναληπτικό των πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Κοπεγχάγη.
Αν παίξει για τη νίκη, θα πρέπει να έχει ένα πλάνο που θα τον οδηγήσει σε περισσότερες ευκαιρίες μπροστά στην αντίπαλη εστία και σε πολύ λιγότερες μπροστά στη δική του απ’ ό,τι στον «Σαν Μαμές» -με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό για την επιλογή συστήματος και τη στελέχωση της ενδεκάδας.
Αν, τέλος, βρεθεί στη ζόρικη θέση να δεχτεί πρώτος γκολ, όπως η Μπιλμπάο στο χθεσινό παιχνίδι, θα πρέπει να τη μιμηθεί και με τη δέουσα ηρεμία στο παιχνίδι του να φέρει τα πάνω κάτω. Παρεμπιπτόντως, στις δύο πιο πρόσφατες περιπτώσεις που προέκυψε αυτό το σενάριο (πέρυσι με τον Αστέρα Τρίπολης κι αυτή τη σεζόν με την Αστάνα), ο ΑΠΟΕΛ πέτυχε την ολική ανατροπή και μάλιστα με σκορ που την ερχόμενη Πέμπτη θα τον φέρνει στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ (2-1).