Τραμπ για Μεσανατολικό: “Η λύση δύο κρατών δεν είναι η μόνη πιθανή”

«Η λύση των δύο κρατών» δεν είναι η μόνη πιθανή για την επίλυση του Μεσανατολικού, υποστήριξε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.  
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι θα εργαστεί για την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, αλλά εναπόκειται ουσιαστικά στις ίδιες τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία.  
 
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε από την πλευρά του ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δίνει «μια πρωτοφανή ευκαιρία» για την προώθηση της ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.   Σε ερώτηση για την λύση δύο κρατών, ο Νετανιάχου τόνισε ότι επιθυμεί να εστιάσει στην «ουσία» και όχι στους «χαρακτηρισμούς». «Περισσότερο από μια αντιμετώπιση με χαρακτηρισμούς, επιθυμώ μια αντιμετώπιση με ουσία», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, προσθέτοντας πως: «Υπάρχουν δύο προαπαιτούμενα για την ειρήνη. Πρώτον οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος και…δεύτερον σε κάθε ειρηνευτική συμφωνία, το Ισραήλ να διατηρήσει τον κύριο έλεγχο ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά του Ιορδάνη ποταμού».  

Ο πρόεδρος Τραμπ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο, είπε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό πως θα επιθυμούσε να δει μια μικρή υπαναχώρηση εκ μέρους του Ισραήλ, στις εποικιστικές του δραστηριότητες.
 
Πάνω σ΄αυτό, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε πως συμφωνεί με την έκκληση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Αμπάς, υπογραμμίζεται ότι "Η προεδρία ζητά από το Ισραήλ να συμφωνήσει με την έκκληση του Τραμπ και από τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει όλες τις εποικιστικές δραστηριότητες, ανάμεσα σε αυτές και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ".
 
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στο Ιράν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. «Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι μια από τις χειρότερες συμφωνίες που έχω δει και η κυβέρνηση μου έχει επιβάλει ήδη νέες κυρώσεις στο Ιράν και θα κάνω ακόμη περισσότερα για να αποτρέψω το Ιράν να αναπτύξει ποτέ ένα πυρηνικό όπλο», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
 
Επίγειες δυνάμεις αμερικανικού στρατού στη Συρία;
 
Σε μία άλλη εξέλιξη, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ενδεχομένως να προτείνει την ανάπτυξη τακτικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Συρία για πρώτη φορά για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όπως μετέδωσε την Τετάρτη το CNN. Ένας μικρός αριθμός αμερικανικών ειδικών δυνάμεων επιχειρούν στην εμπόλεμη συριακή επικράτεια, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είχε απορρίψει την αποστολή στρατού στην Συρία. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο τόνισε ότι το Πεντάγωνο δεν έχει καταθέσει ακόμη την συγκεκριμένη πρόταση του στον Λευκό Οίκο.
 
 

Δειτε Επισης

Κατάρρευση διώροφου κτιρίου στην Ιταλία-Νεκρή 4χρονη, αγωνία για ένα ακόμη παιδί και μία μητέρα
Πυροβολισμοί στην Αλαμπάμα-Τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες
Το Bayesian πιστεύεται πως έχει χρηματοκιβώτια με ευαίσθητα δεδομένα «που ενδιαφέρουν ξένες κυβερνήσεις»
Κατάρριψη 71 ρωσικών drones στη διάρκεια της νύχτας αναφέρει η Ουκρανία
Ναρκοπέδιο ο νότιος Λίβανος-Επικίνδυνη κλιμάκωση από Ισραήλ και Χεζμπολάχ
Νέες αποκαλύψεις για τον Μοχάμεντ αλ Φαγέντ-Οι αρχές απέτυχαν δύο φορές να τον «στριμώξουν»
Ραγδαία η άνοδος της Ακροδεξιάς στο Βρανδεμβούργο-Τι θα σημαίνει μια ήττα για SPD και Σολτς
Τα εξαφανισμένα παιδιά της Τουρκίας-Η υπόθεση της Ναρίν
Έφοδος Ισραηλινών στρατιωτών στο Al Jazeera της Δυτικής Όχθης-Διέταξαν σε ζωντανή μετάδοση κλείσιμο για 45 μέρες
Μπαράζ νυχτερινών επιθέσεων με 30 ρουκέτες από τον Λίβανο στο Ισραήλ