Πυκνό σύννεφο καπνού αναμένεται να σκεπάσει την Κύπρο
10:24 - 16 Φεβρουαρίου 2017
Τσικνοπέμπτη σήμερα και οι περισσότεροι, όπως άλλωστε προστάζει η παράδοση, ετοιμάζονται ν’ ανάψουν τα κάρβουνα για το καθιερωμένο τσίκνισμα.
Όσοι λοιπόν σκέφτεστε τις καιρικές συνθήκες και κατά πόσο το βράδυ η βροχή θα σας κάνει χαλάστρα, μπορείτε να χαλαρώσετε και να αρχίσετε από τώρα αν θέλετε τα τελετουργικά.
Παρά την παγωνιά που θα εξακολουθήσει να υπάρχει, η Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν προβλέπει βροχές για το βραδύ, οπόταν οι φουκούδες μπορούν να στηθούν άφοβα και όχι κατ’ ανάγκη σε στεγαζόμενο χώρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εδώ Λεμεσός, εδώ Λεμεσός...
Η Τσικνοπέμπτη είναι ένα πατροπαράδοτο έθιμο οι ρίζες του οποίου χάνονται στον χρόνο. Σύμφωνα με τη διδασκαλία της χριστιανικής παράδοσης, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι πάρα πολύ σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρείται μια μέρα όπου ο πιστός μπορεί να καταναλώσει ό,τι θέλει.
Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου. Το Τριώδιο αποτελείται από τρεις εβδομάδες εκ των οποίων η πρώτη ονομάζεται Προφωνή, η δεύτερη ονομάζεται Κρεατινή και η τελευταία Τυρινή. Mε την Τσικνοπέμπτη οι πιστοί έχουν τη δυνατότητα να καταναλώσουν όσες ποσότητες κρέατος τους έχουν απομείνει, ώστε να οδηγηθούν στην Κυριακή των Απόκρεων που είναι η τελευταία ημέρα που επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος. Έπειτα από αυτή την Κυριακή ακολουθεί η Τυρινή εβδομάδα, όπου επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση γαλακτοκομικών και ψαριού.
Σημασιολογικά, η λέξη «τσικνοπέμπτη» περιέχει τον όρο «τσίκνα», που υποδηλώνει την μυρωδιά του ψημένου κρέατος. Ημερολογιακά εορτάζεται έντεκα ημέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτώντας και επισήμως την προετοιμασία των Χριστιανών ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα.
Σύμφωνα με την παράδοση, όλοι, ακόμα και οι πιο φτωχοί μιας κοινότητας, πρέπει να ψήσουν κρέας με λίγο λίπος επάνω του, ώστε η τσίκνα να γεμίσει την ατμόσφαιρα και οι άλλοι να ξέρουν ότι γιορτάζουν αυτή τη μέρα.
Με την Τσικνοπέμπτη αρχίζει η περίοδος της Αποκριάς. Συνώνυμη της λέξης Αποκριά είναι και η λέξη Καρναβάλι (Carnival), που προέρχεται από το λατινικό carnem levare (αποχή από το κρέας). Οι ρίζες των εκδηλώσεων αυτών βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, στη Διονυσιακή λατρεία.
Ο Διόνυσος, κατά το δωδεκάθεο, ήταν ο θεός της γονιμότητας και οι αρχαίοι Έλληνες τον τιμούσαν με μεγάλους εορτασμούς, τα Διονύσια. Κατά τους εορτασμούς αυτούς, στην αρχαία Αθήνα, γινόταν παρέλαση άρματος. Το άρμα ακολουθούσαν χορευτές και τραγουδιστές μεταμφιεσμένοι με προσωπίδες που τραγουδούσαν σατυρικά τραγούδια. Οι εορτασμοί αυτοί, πέρασαν από πολιτισμό σε πολιτισμό δεχόμενοι επιρροές από διάφορες κουλτούρες.