Μ. Δημητριάδης: Δεν έχω πρόβλημα να αναλάβω όποιες ευθύνες μου αναλογούν

Σε σύσκεψη παρακάθονται οι μεταφορείς στο λιμάνι Λεμεσού για να αποφασίσουν τι θα πράξουν, μετά τις διαφωνίες που προέκυψαν μεταξύ τους για τη συμφωνία με την εταιρεία Eurogate για αποζημιώσεις.
 
Οι μεταφορείς είναι και σήμερα συγκεντρωμένοι στην είσοδο του λιμανιού, χωρίς να εκτελούν εργασίες. Η εμπλοκή παρουσιάστηκε όταν αριθμός μεταφορέων διαφώνησαν με το ποσό της αποζημίωσης που συμφωνήθηκε μεταξύ του Συνδέσμου και της εταιρείας, ζητώντας αύξηση του.
 
Ως αποτέλεσμα της διαφωνίας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταφορέων Γιώργος Χαραλάμπους γνωστοποίησε την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Η ΠΟΒΕΚ καλεί τους μεταφορείς να επιστρέψουν στην εργασία τους στη βάση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε χθες, μέχρι την πλήρη επίλυση των προβλημάτων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος των Μεταφορέων Τρέιλερ
 
Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, αναφέρθηκε στη συμφωνία που επετεύχθη για τις αποζημιώσεις και εξέφρασε την πεποίθηση όπως η εν λόγω συμφωνία ομαλοποιήσει την κατάσταση. Πρόσθεσε, δε, ότι το Υπουργείο παρακολουθεί την κατάσταση.
 
«Μίλησα με τους εμπλεκόμενους φορείς και αναμένω ότι σήμερα το λιμάνι θα λειτουργήσει κανονικά. Εξάλλου, έχει γίνει μια συμφωνία για τις αποζημιώσεις, την οποία είχε προτείνει ο σύνδεσμος μεταφορέων κάτω από την αιγίδα της ΠΟΒΕΚ και έγινε αποδεκτή. Η συμφωνία πέρασε από τη συνέλευσή τους, την αποδέχτηκε η εταιρεία χωρίς οποιαδήποτε διαφοροποίηση», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.
 
«Είναι όμως και θέμα της εταιρείας κατά πόσο θα εφαρμόσει αυτά που συμφώνησε. Εμείς το παρακολουθούμε ως Υπουργείο και αντιλαμβάνομαι ότι ήδη έχουν εφαρμοστεί κάποια μέτρα. Έχουμε αποστείλει και μια αυστηρή επιστολή στην εταιρεία. Αναμένουμε και κάποια επιπρόσθετα συγκεκριμένα μέτρα. Ελπίζω ότι σήμερα θα ομαλοποιηθούν τα πράγματα, τουλάχιστον μετά από αυτή τη συμφωνία που επήλθε. Eπιτρέψτε μού όμως να περιμένουμε λίγο να δούμε κατά πόσο θα τηρηθεί αυτή η συμφωνία, που δεν ήταν πρόταση της εταιρείας, αλλά των ίδιων των επαγγελματιών μεταφορέων, οι οποίοι ζήτησαν αυτό το πράγμα και έγινε αποδεκτό», επισήμανε.
 
Ερωτηθείς γιατί τότε έγινε η χθεσινή στάση εργασίας, ο αρμόδιος Υπουργός υπέδειξε πως η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει τηρήσει τη συμφωνία και οι μεταφορείς λένε το αντίθετο. «Το σημαντικό όμως είναι ότι υπήρχε μια συμφωνία μεταξύ τους. Εμείς χθες, στο Υπουργικό, συζητήσαμε το θέμα, όπως εξάλλου συμβαίνει με κάθε σοβαρό θέμα. Έχει κάνει και μια σχετική δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ανέφερε.
 
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις που έγιναν από πλευράς ΑΚΕΛ, το οποίο ζήτησε την παραίτησή του, ο Μάριος Δημητριάδης επισήμανε πως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να λυθούν τα προβλήματα και να επανέλθει η ομαλότητα. «Και απ’ εκεί και πέρα», σημείωσε, «μπορούμε να συζητήσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν και ποιος να αναλάβει ευθύνες. Δεν έχω πρόβλημα να αναλάβω όποιες ευθύνες μου αναλογούν. Νομίζω αυτό είναι κατανοητό. Εκείνο που με απασχολεί όμως εμένα προσωπικά, είναι να επιλύσω τα προβλήματα. Άκουσα και για πράγματα που μπήκαν μετά στις συμβάσεις, ότι τάχα έγινε μια συμφωνία για κάτι γερανούς. Δεν έγινε τίποτα που να μην προβλέπεται στην προσφορά. Όταν οι ανάδοχοι έκαναν προσφορά είχαν ενώπιών τους το συμβόλαιο. Δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι έγινε οτιδήποτε για να ευνοήσει κάποιον από τη στιγμή που όσες εταιρίες υπέβαλαν προσφορά, είχαν τα ίδια δεδομένα. Επομένως, όλοι έλαβαν υπόψη τα ίδια δεδομένα».
 
«Δεν θεωρώ σωστή συμπεριφορά», υπογράμμισε, «να βγαίνουν ορισμένοι και να λένε ότι υπάρχουν μυστικές συμφωνίες. Επίσης, δεν μπορείς να ζητάς να δεις τις συμβάσεις, είτε είσαι κοινοβουλευτικό κόμμα είτε είσαι άτομο. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία μέσω της οποίας μπορείς να ζητήσεις τις συμβάσεις και όταν μου ζητήθηκαν από τη Βουλή τους τις έστειλα με εμπιστευτικό χαρακτήρα. Δεν μπορεί, λοιπόν, να λέει κανείς ότι μου ζήτησαν τις συμβάσεις χωρίς να τις έχει ζητήσει επίσημα η Βουλή. Το ίδιο ισχύει και για τη μελέτη που έγινε για τη Λάρνακα. Δεν μπορούμε να στέλνουμε εμπιστευτικά έγγραφα και μετά να μας επιρρίπτονται ευθύνες για τη διαρροή τους. Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ξέροντας ότι αυτό που λένε δεν είναι ορθό. Αυτό με απογοητεύει. Η σύμβαση, πάντως, ήταν μέρος της προσφοράς που μελέτησαν οι προσφοροδότες, δεν αλλάξαμε τους όρους της σύμβασης μετά που έγιναν οι προσφορές. Αυτή τη στιγμή πάντως αυτό που προέχει είναι να λυθούν τα λειτουργικά θέματα», κατέληξε.
 

Δειτε Επισης

Ξεκαθαρίζει για τον τερματισμό των μέτρων στήριξης η Κυβέρνηση-«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει»
Με κάθε λαμπρότητα τίμησε την ημέρα της Ανεξαρτησίας η Κύπρος (pics)
Συννεφιασμένος ο καιρός, μεμονωμένες βροχές στο μενού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανοίγει ξανά η συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Παιδείας-Στέλνει πολυσέλιδο υπόμνημα σε ΠτΔ ο Μυλωνάς
Ανησυχούν για πυρκαγιές οι Κύπριοι, ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων
Τη λήψη αποφάσεων για το ΧΥΤΥ Κόσιης, ζητούν από το κράτος φορείς της Λάρνακας
Έτοιμη η Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού-Στο 83% ο μεικτός θηλασμός το 2022
Η Κυβέρνηση να ισοζυγίσει επιπτώσεις από μη μηδενικού ΦΠΑ ζητεί ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ
Επιφυλάξεις στη Βουλή για τις καθολικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο