«Οι του ΑΠΟΕΛ θα εκδικηθούν απόψε -ή στην Κύπρο!»

Σχεδόν δεδομένα θεωρούν οι Βάσκοι τα αντίποινα από την πλευρά των οπαδών του ΑΠΟΕΛ για την επίθεση που δέχτηκαν χθες από αντίστοιχους της Αθλέτικ. Στα σχόλιά τους -στα σχετικά ρεπορτάζ αλλά και στα fora συζητήσεων- οι ντόπιοι ζητούν μετά την αναγνώριση, ταυτοποίηση και σύλληψη των ενόχων την απαγόρευση εισόδου τους στο «Σαν Μαμές», μεταξύ άλλων και ως ένα μέτρο αποφυγής της περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης, καθώς υπάρχει φόβος για την αντιμετώπιση, της οποίας θα τύχουν όσοι ταξιδέψουν με την Μπιλμπάο στην Λευκωσία για τον επαναληπτικό.

Η αποστολή είναι χορηγημένη από τα ελαστικά «Hankook» επίσημο χορηγό του Γιουρόπα Λιγκ της εταιρείας «Καποδίστριας» που σας μεταφέρουν την ποιοτικότερη και ασφαλέστερη ενημέρωση από το Μπιλμπάο.
 


Herri Norte Taldea
«Χθες η φασαρία ξεκίνησε από συγκεκριμένα μέλη της Herri Norte. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι και στο Μπιλμπάο έχουμε κάφρους και με πρόσχημα το ποδόσφαιρο γεμίζουν τους δρόμους με μίσος και βία. Σήμερα ίσως υπάρξει εκδίκηση από την πλευρά των Κυπρίων… και αν δεν γίνει εδώ, θα γίνει στην Κύπρο. Και όλα αυτά χάρη σε όσους φωνάζουν: όχι στους ultras, έξω οι φασίστες... Θα πρέπει να τους εξηγήσει κάποιος την έννοια του Ultra και την αντίστοιχη του φασίστα. Ακριβώς ό,τι έκαναν χθες, είναι το πιο αυθεντικό στυλ νεοναζί», αναφέρεται σ’ ένα από τα σχόλια.
Για τους μη επαΐοντες η HNT (Herri Norte Taldea) είναι μια οργάνωση, που δημιουργήθηκε το 1981 από οπαδούς της Μπιλμπάο και αριθμεί περίπου 600 άτομα. Πήρε το όνομά της από τη βόρεια κερκίδα του «Σαν Μαμές», η οποία ανοικοδομήθηκε λίγο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 και τους φιλοξενεί. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 η οργάνωση διαιρέθηκε στους “Rojos” (κόκκινους) και στους “Ultrillas”, οι οποίοι εν τέλει αποβλήθηκαν, επειδή ήθελαν να εξαλείψουν το πολιτικό ιδεώδες της οργάνωσης και να αφοσιωθούν αποκλειστικά στην εμψύχωση της Αθλέτικ. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 η HNT διευρύνθηκε σημασία, δημιουργώντας τμήματα και εκτός της χώρας των Βάσκων και μετατράπηκε σε μια οργάνωση κατά τα πρότυπα των Άγγλων χούλιγκαν. Έκτοτε η οργάνωση έχει προβεί σε πολλές ενέργειες αντιφασιστικού χαρακτήρα, μια εκ των πιο πρόσφατο ήταν ο εορτασμός της «Ημέρας του Μετανάστη» με την πρόσκληση πάνω από 100 Αφρικανών της οργάνωσης Αφροβάσκων.
 
Εκπτώσεις και κίνητρα
«Σύμφωνα με εφημερίδα εθνικής εμβέλειας τα μέλη της HNT ήταν 20 και οι Κύπριοι 8, σ’ αυτήν την περίπτωση δεν νομίζω να ξεκίνησαν οι Κύπριοι τον καυγά, εκτός κι αν εμπιστεύεσαι τον Τύπο της Μαδρίτης. Το μόνο που ξέρω είναι ότι όσοι Βάσκοι πάνε στη Λευκωσία θα περάσουν πάρα πολύ άσχημα, αν ξεκινήσει από εδώ τέτοια κατάσταση. Πρέπει να αναγνωριστούν οι θύτες και να μην τους επιτραπεί ξανά η είσοδος στο Σαν Μαμές», αναφέρεται σε άλλο σχόλιο.
«Νομίζω ότι είναι ένα άσχετο γεγονός. Όλοι είναι εξ ίσου ηλίθιοι και αυτοί που έρχονται και αυτοί που έχουμε εδώ», εκτιμά ένας τρίτος, «Γι’ αυτούς που έχουμε εδώ ο σύλλογος διευρύνει τον τόπο τους (βόρεια ζώνη εμψύχωσης, την αποκαλούν) για να «εμψυχώνουν» τους παίκτες κι επιπροσθέτως τους κάνει έκπτωση (μισή τιμή απ’ ό,τι άλλες παρόμοιες τοπικές κοινότητες), ώστε τα υπόλοιπα χρήματα να μπορούν να τα ξοδεύουν σε μπίρες και ακριβό καπνό. Όλα για την ατμόσφαιρα στο Σαν Μαμές», κατηγορεί ένας τέταρτος.
«Όλη τη ζωή εμψύχωναν περισσότερο απ’ ό,τι τώρα, αλλά ουδέποτε είχαν γίνει εκπτώσεις γι’ αυτό. Όταν άκουσα για «κίνητρα», δεν μπορούσα να το πιστέψω ότι κάποιος εμψυχώνει την Αθλέτικ για το χρήμα και επιπλέον θεωρεί εαυτόν σημαντικό. Αν τα θανόντα μέλη εδώ και 30 χρόνια σήκωναν τα κεφάλια τους, θα γύριζαν να πεθάνουν από αηδία. Δεν ξέρουν ούτε να τραγουδήσουν, ξεκινήσουν και συνεχίζουν επιταχύνοντας, ανίκανοι να ολοκληρώσουν τον ύμνο. Ο αρχηγός τους είναι μισόγυμνος, κάτι που είναι αντιγραφή των Ευρωπαίων φασιστών», αναφέρεται σε άλλο σχόλιο.
 
Η έξωση του νεαρόκοσμου
Στο πλαίσιο της εν λόγω συζήτησης κάποιος, προφανώς μεγαλύτερης ηλικίας, θύμισε: «Πράγματι, δεν νομίζω ότι πριν, στο παλιό Σαν Μαμές, υπήρχαν επιδοτούμενες ζώνες ειδικά για εμψύχωση, κυρίως λόγω του ότι δεν ήταν αναγκαίο, αλλά θυμάμαι ότι τότε υπήρχε μια ζώνη με ειδικές τιμές για τους νεαρούς κάτω των 16 ετών, οι οποίοι πλήρωναν μικρότερες τιμές απ’ ό,τι οι υπόλοιποι, οπότε λογικά ο νεαρότερος και πιο αλέγκρος κόσμος στο γήπεδο μαζευόταν σε αυτή τη ζώνη και ευνοούσε αυτήν την εμψύχωση. Το νέο γήπεδο, εκτός από το ότι εκτόξευσε τις τιμές για όλους στη στρατόσφαιρα και δημιούργησε μια VIP ζώνη κατά κανόνα άδεια, προκάλεσε και την έξωση αυτής της μάζας του νεαρόκοσμου, ο οποίος επίσης κάθε φορά είναι και λιγότερος».