Όχι στην απελευθέρωση αεροπειρατή είπε το Ανώτατο
16:49 - 16 Φεβρουαρίου 2017
Η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Περσεφόνη Παναγή με απόφαση που ανέγνωσε την Πέμπτη 16. 2 2017 απέρριψε το αίτημα του Σεϊφ Ελτίν Μουσταφά για έκδοση προνομιακού εντάλματος απελευθέρωσης Habeas Corpus, κρίνοντας ότι δεν συντρέχει λόγος, ο οποίος να δικαιολογεί την έγκριση της αίτησης και απορρίπτοντας τους λόγους της αίτησης.
Ο εκζητούμενος στην αίτηση για έκδοση προνομιακού εντάλματος, υποστήριξε ότι η κράτηση του για σκοπούς έκδοσης παραβιάζει την αρχή της απαγόρευσης της αεριοπροώθησης, αφού ο εκζητούμενος είναι αιτητής ασύλου και δεν έχει εκδοθεί τελική απόφαση επί τους αιτήματος για άσυλο, ότι παραβιάζει τα άρθρα 2 και 3 τη Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το άρθρο 3 της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για Καταπολέμηση των Βασανιστηρίων και ότι η κράτηση συνιστά άδικον και καταπιεστικό μέτρο λόγω του ότι η κατηγορίες εναντίον του δεν έγιναν καλή τη πίστη ή προς το συμφέρον της δικαιοσύνης, αλλά έγιναν λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων και της κριτικής της οποίας άσκησε εναντίον της αιγυπτιακής Κυβέρνησης.
Η Δικαστής αφού ανέφερε ότι ο εκζητούμενος, εκζητείται για κατ` ισχυρισμό διάπραξη των αδικημάτων της αεροπειρατείας, αντίστασης κατά των αρχών, κράτησης ομήρων, πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειας αεροσκάφους και ενέργειες κατά παράβαση συγκεκριμένων άρθρων του νόμου καταπολέμησης της τρομοκρατίας, υπενθύμισε ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα κράτησης για σκοπούς έκδοσης στην Αίγυπτο αφού ικανοποιήθηκε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει η συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου για την έκδοση φυγοδίκων.
Η Δικαστής Παναγή στην απόφαση σημειώνει ότι ο φόβος του εκζητουμένου είναι ότι αν επιστρέψει στην Αίγυπτο θα βασανιστεί και θα εκτελεστεί και επικαλείται την απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου, η οποία έκρινε πως υπό οποιοσδήποτε άλλες περιστάσεις θα μπορούσε να αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα, ωστόσο τον απέκλεισε λόγω της πράξης της αεροπειρατείας.
Αναφέρει ότι κατά της απόφασης της Υπηρεσίας Ασύλου έχει καταχωριστεί διοικητική προσφυγή ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων και κατά της πρωτόδικης απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας έχει καταχωριστεί έφεση.
Περαιτέρω παραθέτοντας τους λόγους για τους οποίους απορρίπτεται η αίτηση του εκζητουμένου, αφού επισημαίνει ότι από τη Σύμβαση της Γενεύης αποκλείονται μεταξύ άλλων από το καθεστώς ασύλου που έχουν διαπράξει σοβαρό μη πολιτικό έγκλημα, ακόμα και αν αυτό διαπράχθηκε με υποτιθέμενο πολιτικό σκοπό.
Στη συνέχεια αφού επισημαίνει ότι η διαδικασία της έκδοσης και η διαδικασία καθορισμού του καθεστώτος του πρόσφυγα είναι διαφορετικές διαδικασίες, με διαφορετικούς σκοπούς και διέπονται από διαφορετικά νομικά κριτήρια και δεν απαγορεύεται η παράλληλη προώθηση τους και παραθέτει επί αυτών απόσπασμα από τις κατευθυντήριες οδηγίες για την έκδοση και τη διεθνή προστασία των προσφύγων του ΟΗΕ.
Συνακόλουθα η Δικαστής διαπιστώνει ότι η κράτηση του εκζητουμένου για σκοπούς έκδοσης δεν καθίσταται παράνομη επειδή δεν έχει εκδοθεί ακόμα η τελική απόφαση επί του αιτήματος του για άσυλο όπως είναι η θέση του εκζητουμένου.
Στην απόφαση της, η Δικαστής Παναγή παραθέτει αποφάσεις του ΕΔΑΔ, και απορρίπτει τον ισχυρισμό του εκζητουμένου ότι η κράτηση του παραβιάζει τα άρθρα 2 και 3 της ΕΣΔΑ, επειδή με βάση το ΕΔΑΔ βαραίνει τον αιτητή να παρουσιάσει μαρτυρία που να είναι ικανή να αποδείξει ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι να εκτεθεί σε πραγματικό κίνδυνο να υποστεί μεταχείριση η οποία αντιβαίνει του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ. Σημειώνει ότι με βάση τη νομολογία τους ΕΔΑΔ η εξέταση της ύπαρξης πραγματικού κινδύνου είναι αυστηρή.
Η Δικαστής περαιτέρω διατρέχει την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου και τη διαπίστωση ότι από την ίδια τη μαρτυρία του εκζητουμένου προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι αρχές της Αιγύπτου ασχολούνταν μαζί του, μόνο κατόπιν συλλήψεων του λόγω χρήσης πλαστών διαβατηρίων.
Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό του εκζητουμένου ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο δεν έδωσε ικανοποιητική δικαιολογία στην ενδιάμεση απόφαση του με την οποία έκρινε ότι η μαρτυρία Joffe δεν γίνεται αποδεκτή ως μαρτυρία εμπειρογνώμονα, η Δικαστής Παναγή απεφάνθη ότι έμεινε μετέωρος αφού δεν αναπτύχθηκε ούτε προωθήθηκε από τη συνήγορο του εκζητουμένου.
Η Δικαστής Παναγή απέρριψε, επίσης ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο παρασύρθηκε σε εσφαλμένη εκτίμηση της κατάστασης από τη μαρτυρία της νομικού του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις των αιγυπτιακών αρχών ότι θα τύχει δίκαιης δίκης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, αναφέροντας ότι δεν παρουσιάστηκε μαρτυρία που να τεκμηριώνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην δικαστεί δίκαια, να παραβιαστούν δικαιώματα του και να βασανιστεί.
Πρόσθεσε ότι επίσης δεν υπήρξε ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου μαρτυρία η οποία να αμφισβητεί το αξιόπιστο των διαβεβαιώσεων των αιγυπτιακών αρχών.
Επί τούτου η Δικαστής επικαλείται την έκθεση του αρμοδίου λειτουργού της Υπηρεσίας Ασύλου ότι οι διπλωματικές εγγυήσεις από τις αιγυπτιακές αρχές περιγράφονται αξιόπιστες.
Η Δικαστής Παναγή, παρατηρώντας ότι οι συνήγοροι δεν επικαλέστηκαν αυθεντία για την ερμηνεία της φράσης πολιτική πράξη, επικαλέστηκε αποφάσεις αγγλικών Δικαστηρίων για να κρίνει ότι το αδίκημα της αεροπειρατείας και τα λοιπά αδικήματα για τα οποία ζητείται η έκδοση του κ. Μουσταφά είναι αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Προσθέτει ότι τα περιστατικά της υπόθεσης δεν είναι τέτοια που να αποδίδουν σε αυτό πολιτική χροιά, καθώς απουσιάζει μαρτυρία που θέτει τον εκζητούμενο σε αντιπαράθεση με την αιγυπτιακή κυβέρνηση λόγω των πιστεύω και των πεποιθήσεων του.
Προσθέτει επί τούτου ότι δεν αποδείχθηκε ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου οποιαδήποτε δραστηριότητα του αιτητή, η οποία να προσδίδει στις πράξεις του εκζητουμένου πολιτικό χαρακτήρα και καταλήγει αναφέροντας ότι ο εκζητούμενος δεν απέδειξε ότι διώκεται για πολιτικούς λόγους.
Η απόφαση ανεγνώσθη ενώπιον του εκζητουμένου και την παρέλαβαν η δικηγόρος του εκζητουμένου Νικολέττα Χαραλαμπίδου και η Εισαγγελέας Ελένη Λοϊζίδου.
Ο εκζητούμενος ενημερώνεται για τη διαδικασία με ταυτόχρονη μετάφραση στη γλώσσα του. Τη διαδικασία παρακολουθούν επίσης λειτουργοί της αιγυπτιακής πρεσβείας στη Λευκωσία.
Πηγή: KYΠΕ