Έιντε: Το κλίμα ανάμεσα στις δύο κοινότητες δεν είναι το ιδανικό αυτή τη στιγμή
10:29 - 15 Φεβρουαρίου 2017
Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Έιντε είπε ότι οι τελευταίες εξελίξεις προκαλούν ανησυχία σε όλους διότι, όπως είπε, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, οι δύο ηγέτες χρειάζονται ευρεία στήριξη από τις κοινότητες προκειμένου να προχωρήσουν στο τελευταίο μίλι της διαδικασίας, το οποίο όπως σημείωσε, είναι και το πιο δύσκολο. «Είναι σημαντικό», ανέφερε, «να ξεπεράσουμε τα τελευταία εμπόδια».
Αν ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ νιώθουν ότι είναι τόσο λανθασμένη η απόφαση της Βουλής γιατί δεν φέρνουν πρόταση νόμου αλλαγής των κανονισμών; έχουν πλειοψηφία
— Νικόλας Παπαδόπουλος (@NicholasPapadop) February 15, 2017
Το ΑΚΕΛ έχει καθαρή άποψη για το τί πρέπει να γίνει. Σε αυτό το οριακό σημείο πρέπει να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα ζητήματα. #CyTalks
— Andros Kyprianou (@GenSecAKEL) February 15, 2017
Η διαδικασία μπορεί να ξεκλειδωθεί.Να συζητηθούν μαζί βασικά εκκρεμούντα ζητήματα κ οι όποιες συγκλίσεις να ισχύουν αν συμφωνηθούν όλα.
— Andros Kyprianou (@GenSecAKEL) February 15, 2017
Πότε θα μας ζητήσουν να καταργήσουμε και τη διδασκαλία της 9ης Ιουλίου; #Cyprus #cyprusproblem
— ELENI THEOCHAROUS (@THEOCHAROUSE) February 15, 2017
" Απευθύνουμε έκκληση προς όλους να ρίξουμε τους τόνους για το ενωτικό δημοψήφισμα. Έχουμε ανάγκη από ενότητα, όχι από διχόνοια." #CyProb pic.twitter.com/fz8469jFLJ
— Συμμαχία Πολιτών (@SymmaxiaPoliton) February 15, 2017
Cumhurbaşkanı Akıncı: “Rum Meclis kararı düzeltilmezse, bundan sonraki müzakere sürecini anlamsız hale getirecek” https://t.co/gfhTiF3euW
— KKTCCumhurbaşkanlığı (@KKTCCB) February 15, 2017
1950 plebisiti Kıbrıs'ın felaketi oldu. Felaketi anmak normal bir ruh hali değil elbette. Ruh hali iyi olmayanlara psikiyatrik tedavi lazım.
— Mehmet Ali Talat (@M_A_Talat) February 15, 2017
«Όλοι μπορούν να δουν ότι το διακοινοτικό κλίμα δεν είναι το βέλτιστο τώρα και αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί όλους, διότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έγινε μέχρι στιγμής στη διαδικασία, οι ηγέτες χρειάζονται τη στήριξη της ευρύτερης κοινωνίας για να μπορέσουν να προχωρήσουν και να διανύσουν την τελευταία απόσταση», υπέδειξε, σημειώνοντας ότι αυτή η τελευταία απόσταση είναι η πιο δύσκολη.
«Το παράθυρο ευκαιρίας είναι ανοικτό εδώ και καιρό παρά τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, αλλά δεν θα παραμένει για πάντα ανοικτό και πρέπει να το αξιοποιήσουμε όσο το έχουμε, ειδάλλως κάτι λιγότερο ευχάριστο μπορεί να συμβεί, αυτό το αντιλαμβάνονται οι ηγέτες».
Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι τα Η.Ε. δεν θέτουν την οποιαδήποτε πρόταση, η διαδικασία καθοδηγείται από τους ηγέτες, «αλλά βοηθούμε στη δομή της συζήτησης ώστε οι εγγυήτριες δυνάμεις, οι πλευρές εδώ και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να μπορέσουν να συμφωνήσουν». «Είμαστε πιο κοντά από ό,τι ήμασταν πριν ένα μήνα αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε», υπέδειξε.
— KKTCCumhurbaşkanlığı (@KKTCCB) February 15, 2017
Να τι έχει πετύχει η υστερία για την απόφαση συζήτησης του ενωτ. δημοψηφίσματος στην τάξη.Η Τουρκία την αξιοποιεί για τη δική της προπαγάνδα https://t.co/EgViiBW2dd
— Νικόλας Παπαδόπουλος (@NicholasPapadop) February 15, 2017
Όπως ισχυρίστηκε, η εν λόγω απόφαση προκάλεσε θυμό στην τ/κ κοινότητα και δημιούργησε ανασφάλεια. «Έχουμε ανάγκη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, δεν έχουμε ανάγκη συμπεριφορές που θα διαβρώσουν την ασφάλεια», είπε. Ο ίδιος, συνέχισε, από την πρώτη στιγμή της εκλογής του τάχθηκε ενάντια στις δηλώσεις περί προσάρτησης, ένωσης. «Είναι δικαίωμά μας να περιμένουμε παρόμοια συμπεριφορά και από τον ε/κ ηγέτη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να γίνει με κανέναν τρόπο αποδεκτό το να στηρίζει αυτή τη συμπεριφορά, την απόφαση της Βουλής, και το κόμμα του Προέδρου Αναστασιάδη, ο ΔΗΣΥ.
Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι πρέπει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να προβεί άμεσα σε βήματα για την ακύρωση αυτής της απόφασης
«Το ΕΛΑΜ, παρ’ ότι είναι ένα μικρό κόμμα, συμπαρασέρνει και τους μεγάλους, όπως έγινε και στη Μεγάλη Βρετανία όπου ένα πολύ μικρό κόμμα άρχισε την προσπάθεια αποχώρησης από την Ε.Ε., και το Brexit έγινε αποδεκτό με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή τους», πρόσθεσε ο Τ/κ ηγέτης,
CB AKINCI:
— KKTCCumhurbaşkanlığı (@KKTCCB) February 15, 2017
Olayın boyutlarını tam olarak anlamak istemediğini gösteren Anastasiadis'e de durumun vehametini, yarınki görüşmede anlatacağım.
Γι’ αυτό το λόγο, είπε, δεν έχουν πάρει ελαφρά την καρδία το θέμα αυτό και ούτε έχουν τέτοιο σκοπό. Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο των ΜΟΕ, ένα μήνα μετά την «εκλογή» του, είχαν συμφωνήσει οι δύο ηγέτες για την τηλεφωνική σύνδεση κινητών τηλεφώνων και στις δύο πλευρές στην Κύπρο. Παρ’ ότι, συνέχισε, έγινε η τεχνική προεργασία δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί λόγω μιας νομοθεσίες που υπάρχει στην ε/κ πλευρά και το εμποδίζει αυτό. «Ορίστε, η Βουλή στο νότο πρέπει να εργαστεί γι’ αυτό. Να καθίσει να τροποποιήσει αυτή τη νομοθεσία. Μια Βουλή που θα είναι υποβοηθητική για την επικοινωνία των κινητών τηλεφώνων στην Κύπρο, παίρνει μια τέτοια απόφαση, εκφράζει με αυτό τον τρόπο τη βούλησή της. Και αυτό βεβαίως είναι ένα θέμα που δημιουργεί ανασφάλεια στην τ/κ κοινότητα».
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι είναι καθήκον του να επιτύχει μια ζωή με ειρήνη και ευημερία για τις νέες γενιές στην Κύπρο, είναι βασικός του στόχος μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο, ωστόσο τα τελευταία γεγονότα έχουν επιφέρει σοβαρό χτύπημα στη διαδικασία.
— ΔΗΚΟ (@DIKO1976) February 14, 2017