Έιντε: Το κλίμα ανάμεσα στις δύο κοινότητες δεν είναι το ιδανικό αυτή τη στιγμή

Το κλίμα ανάμεσα στις δύο κοινότητες δεν είναι το ιδανικό αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι είναι δυνατό να ξεπεραστούν τα προβλήματα.
 
Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Έιντε είπε ότι οι τελευταίες εξελίξεις προκαλούν ανησυχία σε όλους διότι, όπως είπε, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, οι δύο ηγέτες χρειάζονται ευρεία στήριξη από τις κοινότητες προκειμένου να προχωρήσουν στο τελευταίο μίλι της διαδικασίας, το οποίο όπως σημείωσε, είναι και το πιο δύσκολο. «Είναι σημαντικό», ανέφερε, «να ξεπεράσουμε τα τελευταία εμπόδια».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωτιά στις διαπραγματεύσεις, στον αέρα και η Γενεύη
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Αναστασιάδης: Να εγκαταλειφθούν προφάσεις και απαράδεκτες αξιώσεις  
 
Ο κ. Έιντε συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, υπό το φάσμα της κρίσης που επιχειρεί να προκαλέσει η τ/κ πλευρά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό επικαλούμενη την απόφαση της Βουλής όπως γιορτάζεται στα σχολεία η επέτειος του Ενωτικού Δημοψηφίσματος.    
Στο πλαίσιο αυτό, ο Μουσταφά Ακιντζί ακύρωσε τη χθεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, ενώ σε σχέση με την προγραμματισμένη για αύριο συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ξεκαθάρισε πως θα προσέλθει σε αυτή με αποκλειστικό θέμα προς συζήτηση την απόφαση της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα.  
Χαρακτηρίζοντας εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Έσπεν Μπαρθ Είντε, είπε ότι θα έχει συνάντηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αναφορικά με τα θέματα της αυριανής συνάντησης των δύο ηγετών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η σκιά της απόφασης για Ενωτικό Δημοψήφισμα στις συναντήσεις Έιντε με ηγέτες

«Όλοι μπορούν να δουν ότι το διακοινοτικό κλίμα δεν είναι το βέλτιστο τώρα και αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί όλους, διότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έγινε μέχρι στιγμής στη διαδικασία, οι ηγέτες χρειάζονται τη στήριξη της ευρύτερης κοινωνίας για να μπορέσουν  να προχωρήσουν και να διανύσουν την τελευταία απόσταση», υπέδειξε, σημειώνοντας ότι αυτή η τελευταία απόσταση είναι η πιο δύσκολη.
 
Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι είναι απόλυτα εφικτό να επιλυθεί αυτή η διένεξη, κατά την έκφρασή του. «Είμαι ενθαρρυμένος από τις πρόσφατες συνομιλίες μου με την Ελλάδα και την Τουρκία και τους άλλους κύριους διεθνείς παίκτες για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Δεν το έχουμε λύσει-θέλω να είμαι ξεκάθαρος γι’ αυτό-, αλλά πιστεύω ότι η λύση είναι στη σφαίρα του εφικτού, αν υπάρχει αρκετή θέληση και δημιουργικότητα για να σκεφτόμαστε εκτός του πλαισίου και να δώσουμε νέες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και απαντήσεις σε νέα ερωτήματα. Αλλά δεν μπορεί να γίνει αυτό, αν έχουμε ένα δημόσιο κλίμα που επιδεινώνεται στις δύο κοινότητες. Είναι πολύ σημαντικό να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια κατά τρόπο αποτελεσματικό. Το συζήτησα εδώ, θα το συζητήσω και με τον κ. Ακιντζί και θα το συζητήσουν αύριο και οι δύο ηγέτες».
 
Τονίζοντας πως η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας η οποία καθοδηγείται από τους ηγέτες, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε πρόσθεσε ότι το Κυπριακό «πρέπει να λυθεί εδώ».  «Υπάρχει σημαντικό διεθνές ενδιαφέρον και στήριξη», είπε αναφερόμενος στα Η.Ε., στην Ε.Ε. και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Στο τέλος της ημέρας εναπόκειται στους Κύπριους», υπογράμμισε.
 
«Το παράθυρο ευκαιρίας είναι ανοικτό εδώ και καιρό παρά τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, αλλά δεν θα παραμένει για πάντα ανοικτό και πρέπει να το αξιοποιήσουμε όσο το έχουμε, ειδάλλως κάτι λιγότερο ευχάριστο μπορεί να συμβεί, αυτό το αντιλαμβάνονται οι ηγέτες».
 
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Έιντε είπε ότι στις συνομιλίες πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε κάποια εκκρεμούντα θέματα, προσθέτοντας ότι το κλίμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων έχει τη δική του επίδραση.
 
Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι τα Η.Ε. δεν θέτουν την οποιαδήποτε πρόταση, η διαδικασία καθοδηγείται από τους ηγέτες, «αλλά βοηθούμε στη δομή της συζήτησης ώστε οι εγγυήτριες δυνάμεις, οι πλευρές εδώ και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να μπορέσουν να συμφωνήσουν». «Είμαστε πιο κοντά από ό,τι ήμασταν πριν ένα μήνα αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε», υπέδειξε.  
 
Ερωτηθείς τέλος κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί η νέα Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, ο κ. Έιντε, απάντησε: «Υποθέτω ότι θα υπάρξει νέα Διάσκεψη στη Γενεύη, διότι το αποφασίσαμε ήδη, αλλά φυσικά αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι η ποιότητα της Διάσκεψης και το τι ακριβώς θα μπορέσουμε να κάνουμε εκεί. Ακόμη υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει για να την καταστήσουμε επιτυχή τη νέα Διάσκεψη».  
 Πάντως, στην «διόρθωση» της απόφασης της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα επέμεινε και σήμερα ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια να μειωθεί η σημασία της, «αλλά αυτή η κατάσταση πρέπει άμεσα να διορθωθεί». «Σε αντίθετη περίπτωση», υποστήριξε, «η διαδικασία των διαπραγματεύσεων απ’ εδώ και πέρα δεν θα έχει νόημα».  
Όπως ισχυρίστηκε, η εν λόγω απόφαση προκάλεσε θυμό στην τ/κ κοινότητα και δημιούργησε ανασφάλεια. «Έχουμε ανάγκη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, δεν έχουμε ανάγκη συμπεριφορές που θα διαβρώσουν την ασφάλεια», είπε. Ο ίδιος, συνέχισε, από την πρώτη στιγμή της εκλογής του τάχθηκε ενάντια στις δηλώσεις περί προσάρτησης, ένωσης. «Είναι δικαίωμά μας να περιμένουμε παρόμοια συμπεριφορά και από τον ε/κ ηγέτη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να γίνει με κανέναν τρόπο αποδεκτό το να στηρίζει αυτή τη συμπεριφορά, την απόφαση της Βουλής, και το κόμμα του Προέδρου Αναστασιάδη, ο ΔΗΣΥ.
 
Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι πρέπει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να προβεί άμεσα σε βήματα για την ακύρωση αυτής της απόφασης
 
«Το ΕΛΑΜ, παρ’ ότι είναι ένα μικρό κόμμα, συμπαρασέρνει και τους μεγάλους, όπως έγινε και στη Μεγάλη Βρετανία όπου ένα πολύ μικρό κόμμα άρχισε την προσπάθεια αποχώρησης από την Ε.Ε., και το Brexit έγινε αποδεκτό με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή τους», πρόσθεσε ο Τ/κ ηγέτης,  
Γι’ αυτό το λόγο, είπε, δεν έχουν πάρει ελαφρά την καρδία το θέμα αυτό και ούτε έχουν τέτοιο σκοπό. Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο των ΜΟΕ, ένα μήνα μετά την «εκλογή»  του, είχαν συμφωνήσει οι δύο ηγέτες για την τηλεφωνική σύνδεση κινητών τηλεφώνων και στις δύο πλευρές στην Κύπρο. Παρ’ ότι, συνέχισε, έγινε η τεχνική προεργασία δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί λόγω μιας νομοθεσίες που υπάρχει στην ε/κ πλευρά και το εμποδίζει αυτό. «Ορίστε, η Βουλή στο νότο πρέπει να εργαστεί γι’ αυτό. Να καθίσει να τροποποιήσει αυτή τη νομοθεσία. Μια Βουλή που θα είναι υποβοηθητική για την επικοινωνία των κινητών τηλεφώνων στην Κύπρο, παίρνει μια τέτοια απόφαση, εκφράζει με αυτό τον τρόπο τη βούλησή της. Και αυτό βεβαίως είναι ένα θέμα που δημιουργεί ανασφάλεια στην τ/κ κοινότητα».
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι είναι καθήκον του να επιτύχει μια ζωή με ειρήνη και ευημερία για τις νέες γενιές στην Κύπρο, είναι βασικός του στόχος μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο, ωστόσο τα τελευταία γεγονότα έχουν επιφέρει σοβαρό χτύπημα στη διαδικασία. 
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα