Η ιστορία πίσω από 6 στέκια της Παλιάς Λευκωσίας

Στέκια που ξεχωρίζουμε, που αγαπάμε να συχνάζουμε, που περνάμε εκεί αρκετό από τον ελεύθερο μας χρόνο. Θα τα συναντήσεις σε πολλές γωνιές της Κύπρου.

Τα περισσότερα απ’ αυτά κρύβουν τη δική τους ιστορία.  Κάποια κρύβουν την ιστορία στην ονομασία τους ενώ άλλα συνδέονται με χώρους που προϋπήρχαν εκεί.

Ο Ρεπόρτερ επέλεξε να μεταφέρει την ιστορία που κρύβουν έξι από τα πιο γνωστά στέκια της παλιάς Λευκωσίας.

Τι σημαίνει «Πίβο» ; Ποια ιστορία κρύβει το «Υφαντουργείο»; Τι ήταν πριν το Ερμού 300; Πως εμπνεύστηκε το όνομα της η «Παλαιά Πινέζα»; Γιατί είναι 7 ο αριθμός του καφενείου «7 Κλειδία»; Ποια η παράδοση του ζαχαροπλαστείου «3 Φανάρια»;

Η Λέσχη Φίλων Βιβλίου «Υφαντουργείο»

Από το παράθυρο της Λέσχης Φίλων Βιβλίου Παλαιάς Λευκωσίας που έχει έδρα «Το Υφαντουργείο», η θέα της αυλής του σχολείου της Φανερωμένης σε ταξιδεύει πολλά χρόνια πίσω.

Πριν από μερικές δεκαετίες, στον χώρο που σήμερα βρίσκεται η «Λέσχη Φίλων Βιβλίου Παλαιάς Λευκωσίας», κάποιος κύριος Κλαρκ πωλούσε κλωστές που οι κυρίες όλης της Λευκωσίας αγόραζαν για να υφαίνουν. Η περιοχή αυτή, ήταν κάποτε γεμάτη από συκομουριές. Και προτού κτιστεί η εκκλησία της Φανερωμένης, υπήρχε το μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης, όπου οι μοναχές ύφαιναν μετάξι.

Μια παρέα φίλων με βασική ιδέα τη δημιουργία ενός χώρου όπου οι άνθρωποι που θα τον επισκέπτονται θα περνούν όμορφα και ωφέλημα τον χρόνο τους, μακριά από την πίεση και αποξένωση της καθημερινότητας, άνοιξε την Λέσχη επιλέγοντας  το όνομα «Υφαντουργείο».

Όραμά τους, είναι όλα τα μέλη μας, περνώντας την πόρτα της Λέσχης, να νιώθουν πως είναι στο σαλόνι του σπιτιού τους, χωρίς κοινωνικές μάσκες, χωρίς φραγμούς, με ηρεμία και χωρίς άγχο.

Το «Υφαντουργείο» αποτελεί  ένα άνετο και ζεστό χώρο, με μια μεγάλη βιβλιοθήκη που αριθμεί πέραν των 4.000 βιβλίων και εμπλουτίζεται συνεχώς.

Η Λέσχη Φίλων Βιβλίου Παλαιάς Λευκωσίας βρίσκεται στην οδό Λεύκωνος 67 - 71, απέναντι από την αυλή του σχολείου της Φανερωμένης, στην παλιά Λευκωσία, στην έξοδο του υπόγειου χώρου στάθμευσης.

 «Πίβο»- Το πρώτο  ζυθοποιείο της Λευκωσίας

Εμπνευστές του  ζυθοποιείου, τρία αδέλφια και ένας ξάδελφος , οι οποίοι μετέτρεψαν ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό στην καρδιά της παλιάς πόλης σ’ ένα χώρο όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει φρέσκιες, απαστερίωτες και αφιλτράριστες μπίρες τις οποίες παρασκευάζουν εκεί οι ίδιοι.

Η ιδέα γεννήθηκε στην Τσεχία από τον Αλέξη  Αλεξίου, έναν εκ των τεσσάρων ιδιοκτητών και το δίδυμο αδελφό του Χρίστο, οι οποίοι έζησαν εκεί για 10 χρόνια, αναπτύσσοντας μια ξεχωριστή σχέση με την τέχνη της ζυθοποιίας.

Το project  για τη δημιουργία του Πίβο άρχισε από το μηδέν και πήρε περίπου τρία χρόνια μέχρι να γίνει ο σωστός σχεδιασμός .

Στο «Πίβο» παρασκευάζονται διάφορα είδη μπίρας όπως «σιταρένια»,  «Bavarian Weissbier»,  «Blondie» και η «Hoppy».

Η επιλογή του ονόματος «Πίβο» έχει τη δική της ιστορία. Όταν αποφάσισαν οι τέσσερις τους να ανοίξουν το δικό τους ζυθοποιείο, συγκέντρωσαν μια σειρά από ονόματα, τα οποία έδωσαν υπό τύπον ερωτηματολογίου σε διακόσιους περίπου φίλους, προκειμένου να επιλέξουν το τελικό όνομα. Τελευταία στιγμή κάποιος πρότεινε και την επιλογή ‘‘Πίβο’’. Πίβο στα τσέχικα σημαίνει μπίρα.

Το ζυθοπωλείο Pivo -"Πίβο" βρίσκεται στην οδός Ασκληπιού 36 στην Παλιά Λευκωσία

Το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο «3 Φανάρια»

Περπατώντας στην πλατεία της Φανερωμένης στην παλιά Λευκωσία το μάτι σου απευθείας πέφτει στο μικρό παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο «3 Φανάρια». Μυρωδιές από παραδοσιακά γλυκά και από παραδοσιακό καφέ κρατάνε τη φήμη και την αγάπη της παράδοσης με αποτέλεσμα να το προτιμούν οι  ντόπιοι, οι τουρίστες αλλά και όσοι επισκέπτονται καθημερινά  την παλιά πόλη.

Το ζαχαροπλαστείο στεγάζεται εκεί από το 1952,  από τότε που οι δύο νεόνυμφοι, ο Σάββας Λεμονάρης από την Πάφο και η Μαρούλα από την Έγκωμη αποφάσισαν να αγοράσουν το συγκεκριμένο παλιό καφενείο  ώστε να στεγάσουν εκεί το δικό τους μικρό ζαχαροπλαστείο.

Οι μυρωδιές από τα παραδοσιακά  γλυκά και ο ξεχωριστός καφές κατάφεραν να κρατηθούν με το πέρας των χρόνων, 64 χρόνια μετά.
Το όνομα «3 Φανάρια» ήταν η επωνυμία που έδωσε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του καφενείου και απλά κράτησαν το ίδιο.

Σήμερα το καφενείο αποτελεί στέκι για πολλούς ενώ την Κυριακή δύσκολα βρίσκεις χώρο να καθίσεις για ένα καφέ πάντα βασισμένο στις παλιές συνταγές γλυκών.

Το παραδοσιακό καφενείο – ζαχαροπλαστείο «3 Φανάρια» βρίσκεται μπροστά από το σχολείο της Φανερωμένης στην παλιά Λευκωσία.

Η πινέζα της Παλιάς Λευκωσίας –«Παλαιά Πινέζα»

Κρυμμένο σε ένα αδιέξοδο της Παλιάς Λευκωσίας που βγάζει στη Νεκρή Ζώνη η «Παλαιά Πινέζα» ένα μικρό και μοναδικό  μπαράκι δίνει και πάλι ζωή στο «νεκρό» σημείο της πόλης.

Η ιδέα ξεκίνησε όταν τρείς  φίλοι, που δούλευαν για χρόνια σε διαφορά στέκια διασκέδασης στη Λευκωσία, αλλά κυρίως σε μαγαζιά εντός των τειχών της παλιάς πόλης οραματίστηκαν να ανοίξουν ένα δικό τους μαγαζάκι.

Φανατικοί  λάτρεις της Παλιάς Λευκωσίας και της ενεργείας της, αποφάσισαν να βρουν ένα χώρο εντός των τειχών ο οποίος θα στέγαζε κάτι διαφορετικό, ενώνοντας τις ιδέες και τις εμπειρίες τους.

Το ψάξιμο διήρκησε σχεδόν δυο χρόνια, όταν δίπλα στη πράσινη γραμμή σε ένα απομονωμένο μέχρι τότε σημείο υπήρχε ένα παλιό σιδηρουργείο που ανταποκρινόταν ακριβώς σε αυτό που είχαν στο μυαλό τους. Η διαμόρφωση του χώρου και η ανακατασκευή του διήρκησε περίπου 6 μήνες με πολύ προσωπική δουλεία, μέχρι τον Απρίλιο του 2013 ένα μήνα μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Το όνομα ήταν έμπνευση από το σημείο που βρίσκεται  το μαγαζί, εκεί ,στην άκρη της Λευκωσίας ακριβώς μια ανάσα από τη Νεκρή Ζώνη. Έτσι αντίστοιχα, όπως «ο  Έβρος είναι η πινέζα της Ελλάδας» έτσι και το μπαρ είναι πινέζα της Λευκωσίας. Το «Παλαιά» μπήκε αργότερα καθώς ήδη υπήρχε εταιρία με αυτό το όνομα. Παλαιά όπως και η περιοχή της Παλιάς Λευκωσίας.

Η «Παλαιά Πινέζα» προσφέρει ωραία μουσική με διαφορετικούς dJs κάθε βράδυ και συνοδεύεται από ποικιλία ποτών και κοκτέιλ.

Το μπαράκι «Παλαιά Πινέζα» βρίσκεται στην οδό Μάνης 14 στην Παλιά Λευκωσία

Το ήσυχο καφενείο –«7 Κλειδιά»

Η ιδέα για το άνοιγμα του πιο ήσυχου καφενείου της παλιάς πόλης , «ξύπνησε» ,όταν ο ιδιοκτήτης  του καφενείου μετά από πολλά χρόνια δουλειάς σε διάφορά μαγαζιά της Λευκωσίας αποφάσισε να ανοίξει κάτι δικό του.

Ένα μικρό καφενείο, σε μία από τις πιο ήσυχες στοές της Παλιά Λευκωσίας το οποίο αγαπήθηκε από τον κόσμο εδώ και έξι χρόνια.

Παλαιότερα ο χώρος αποτελούσε «καταφύγιο»  για πολλές από τις  κορνίζες του διπλανού σήμερα μαγαζιού, αλλά ο ιδιοκτήτης του κορνιζοποιού χρειαζόταν μεγαλύτερο χώρο. Έτσι ενοικίασε το μικρότερο χώρο εκεί που σήμερα στεγάζει το καφενείο.

Όταν έπρεπε να αποφασίσει το όνομα του καφενείου, ο ιδιοκτήτης, σχεδόν ασυναίσθητα μέτρησε όλα τα κλειδιά που κρατούσε στο χέρι του. Ήταν 7 όσα ακριβώς και ο αριθμός που αναγράφεται στην ταμπέλα του  καφενείου, «7 κλειδιά».

Το καφενείο «7 κλειδιά» βρίσκεται στην οδό Τρικούπη 92Ε στην Παλιά Λευκωσία

Το παλιό Χάνι –«Ερμού 300»

Όπως διηγείται ο ιδιοκτήτης του καφέ-εστιατορίου, γύρω στα 1800 μ.Χ., στον συγκεκριμένο χώρο, που λεγόταν το «Χάνι του ζωέμπορα», διεξαγόταν μεγάλη λαϊκή αγορά, με τους εμπόρους να έρχονται με τις άμαξες για να πουλήσουν την πραμάτεια τους, διανυχτερεύοντας μάλιστα με τα ζώα τους εκεί.

Μετέπειτα, ο χώρος καταλείφθηκε από παραδοσιακούς τεχνητές, πελεκάνους, μεταλλουργούς, τορναδόρους και επιδιορθωτές αυτοκινήτων, μέχρι που το 2006 το υποστατικό στην οδό Ερμού 300, πωλήθηκε στην οικογένεια Φυσεντζίδη.

Η διαδικασία χρονοβόρα αφού πήρε δύο χρόνια για το σχέδιο και άλλα δύο χρόνια για να γίνει η ανακαίνιση. Το 2010 λειτούργησε το αρχιτεκτονικό γραφείο και ο εκθεσιακός χώρος ενώ μετά τις τραγικές εξελίξεις στην οικονομία, ο ιδιοκτήτης  αποφάσισε να αξιοποιήσει διαφορετικά το χώρο δημιουργώντας καφεστιατόριο.

Το Ερμού 300 βρίσκεται στην οδό Ερμού στην Παλιά Λευκωσία

Δειτε Επισης

Ξεκαθαρίζει για τον τερματισμό των μέτρων στήριξης η Κυβέρνηση-«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει»
Με κάθε λαμπρότητα τίμησε την ημέρα της Ανεξαρτησίας η Κύπρος (pics)
Συννεφιασμένος ο καιρός, μεμονωμένες βροχές στο μενού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανοίγει ξανά η συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Παιδείας-Στέλνει πολυσέλιδο υπόμνημα σε ΠτΔ ο Μυλωνάς
Ανησυχούν για πυρκαγιές οι Κύπριοι, ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων
Τη λήψη αποφάσεων για το ΧΥΤΥ Κόσιης, ζητούν από το κράτος φορείς της Λάρνακας
Έτοιμη η Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού-Στο 83% ο μεικτός θηλασμός το 2022
Η Κυβέρνηση να ισοζυγίσει επιπτώσεις από μη μηδενικού ΦΠΑ ζητεί ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ
Επιφυλάξεις στη Βουλή για τις καθολικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο