Κυβέρνηση Τραμπ - Πριν στεγνώσει το μελάνι παραιτήθηκε ο πρώτος
06:58 - 14 Φεβρουαρίου 2017
Σε παραίτηση υποχρεώθηκε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, στρατηγός Μάικ Φλυν, μετά τις πληροφορίες που δημοσίευσε η «Ουάσιγκτον Ποστ» ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης (με μεταβατική υπουργό την αποπεμφθείσα Σάλι Γέιτς) είχε προειδοποιήσει ότι στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου είχε συζητήσει τις κυρώσεις που εξήγγειλε ο τότε Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε βάρος της Ρωσίας, με τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ.
Η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει αυστηρά σε πολίτες να διαπραγματεύονται με ξένους την αμερικανική εξωτερική πολιτική και ασφάλεια. Η εφημερίδα επίσης αποκάλυπτε πως το FBI έχει στη διάθεσή του τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες και έδωσε το κείμενο, τόσο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και στο Λευκό Οίκο.
Ο στρατηγός Φλυν είχε επανειλημμένα διαψεύσει ότι συζήτησε το θέμα των κυρώσεων με το Ρώσο πρέσβη στην Ουάσιγκτον, ενώ ανάλογη ανακοίνωση είχε γίνει κι από το Κρεμλίνο. Ωστόσο, στην επιστολή παραίτησης που έστειλε στον πρόεδρο Τραμπ, ζητώντας συγγνώμη για το πρόβλημα που δημιούργησε, επικαλείται το φόρτο εργασίας και την ένταση των ημερών ως αιτία που ξέχασε να ενημερώσει τον πρόεδρο για τη συνομιλία του.
Λίγες ώρες νωρίτερα, η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέλιαν Κόνγουεϊ, είχε δηλώσει πως ο πρόεδρος Τραμπ εμπιστεύεται πλήρως τον Μάικ Φλυν. Προσωρινός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας διορίστηκε ο προσωπάρχης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στρατηγός Τζόζεφ Κέλογκ.
Όπως έγινε γνωστό, αργότερα σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ έχει συνάντηση με τον στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους και φημολογείται ότι θα του προτείνει τη θέση. Ο Πετρέους ήταν διευθυντής της DIA και εξεδιώχθη το 2014 όταν αποκαλύφθηκε ότι έδωσε απόρρητες πληροφορίες σε φίλη του.
Η παραίτηση Φλυν έρχεται 24 μόλις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον πρόεδρο Τραμπ και είναι η δεύτερη σημαντική ήττα του, μετά την απόρριψη από ομοσπονδιακό δικαστήριο του προεδρικού διατάγματος που απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από 7 μουσουλμανικές χώρες και προσφύγων ανεξαρτήτως χώρας, για 120 μέρες.
Παραμένει αβέβαιο αν η παραίτηση σταματήσει το θόρυβο, καθώς οι λόγοι αφορούν παραβίαση αμερικανικών νόμων και είναι βέβαιο ότι οι δημοκρατικοί θα ζητήσουν εξεταστική επιτροπή. Ήδη, ο βουλευτής Ντέιβιντ Σιτσιλίνε, ζήτησε να δοθούν στο Κογκρέσο οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του στρατηγού Φλυν με τον Ρώσο πρέσβη.
Ο κ. Φλυν – που πληρωνόταν από ολλανδική εταιρεία τουρκικών συμφερόντων ως λομπίστας - είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις δημοσιεύοντας την ημέρα των εκλογών άρθρο στο οποίο ζητούσε οι ΗΠΑ να κάνουν οτιδήποτε θελήσει η Τουρκία και να της παραδώσουν το Φετουλά Γκιουλέν.