ΑΗΚ: Γιατί «φούσκωσε» ο λογαριασμός του ηλεκτρικού;

Ελαφρώς αυξημένοι παρουσιάζονται οι λογαριασμοί της ΑΗΚ κατά τον μήνα Φεβρουαρίου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην συνεχή αύξηση που καταγράφει η τιμή του πετρελαίου διεθνώς, καθώς επίσης και από την αύξηση του τέλους που επέβαλε με σχετική απόφαση το Κράτος για ενίσχυση του Ταμείου ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).
 
Επεξηγώντας στο EnergyNews την αύξηση που παρατηρούν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου, ανέφερε πως από το Μάιο του 2016 σημειώθηκαν κάποιες αυξήσεις στις διατιμήσεις της ΑΗΚ και αυτό οφείλεται στις αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου διεθνώς που σημειώθηκαν τους προηγούμενους μήνες. «Τον Γενάρη οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα αλλά από τότε όπως παρατηρείτε κι εσείς οι τιμές αυτές ανεβαίνουν. Με τις συνεχόμενες αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου διεθνώς που παρατηρήθηκαν από τον Φεβρουάριο 2016 και μετά σημειώθηκαν σταδιακές αυξήσεις. Αυτές όμως έγιναν αισθητές ετεροχρονισμένα καθώς η ΑΗΚ είναι υποχρεωμένη να διατηρεί στρατηγικά αποθέματα για τρεις μήνες», σημείωσε η κ. Παπαδοπούλου. 
 
Παράλληλα, πρόσθεσε, το τέλος ΑΠΕ από 0,5σεντ/kWh έχει αυξηθεί σε 1 σεντ/kWh από την 1 Ιανουαρίου 2017. Το συγκεκριμένο τέλος καταβάλλεται από όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανάγκες του Ταμείου που δημιουργήθηκε από την Πολιτεία το 2003. 
 
Συγκεκριμένα, όπως μας ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου, μέχρι τέλος του 2016 ο καταναλωτής κατέβαλλε 0,5 σεντ για κάθε κιλοβατώρα που κατανάλωνε (π.χ. €4 τη διμηνία για ένα οικιακό πελάτη). Από την 1η Ιανουαρίου 2017, το τέλος αυτό αυξήθηκε σε 1 σεντ την κιλοβατώρα (εκτός από τους ευάλωτους καταναλωτές). Την επιβάρυνση αυτή την επιβάλλει το Υπουργείο Εμπορίου και την αύξηση την έχει αποφασίσει η Βουλή. 
 
«Οι παραγωγοί ΑΠΕ υπογράφουν δυο συμβόλαια για την τιμή που θα πωλούν την κιλοβατώρα τους από ΑΠΕ. Η τιμή αυτή περιλαμβάνει το κόστος αποφυγής της ΑΗΚ - δηλαδή πόσα θα της στοίχιζε αν παρήγαγε κιλοβατώρα με μαζούτ - το οποίο είναι μεταβλητό και ρυθμίζεται από τη ΡΑΕΚ, καθώς και το ποσό επιδότησης που συμφωνήθηκε με Υπουργείο και το οποίο παραμένει σταθερό κατά τη διάρκεια του συμβολαίου», υπογράμμισε η κ. Παπαδοπούλου. 
 
Το Ταμείο ΑΠΕ δημιουργήθηκε από την Πολιτεία και ανατέθηκε στην ΑΗΚ να εισπράττει το εν λόγω τέλος από τους καταναλωτές και να πληρώνει όλο το ποσό που συμφωνήθηκε στους παραγωγούς ΑΠΕ (κόστος αποφυγής και επιδότηση του Υπουργείου). Το Ταμείο με τη σειρά του επιστρέφει το ποσό που αναλογεί στην επιδότηση (που συμφώνησε με τους Παραγωγούς ΑΠΕ) στην ΑΗΚ. Για την ΑΗΚ, σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, η διαχείριση του εν λόγω Ταμείου αποτελεί και ένα σημαντικό κόστος.
 
Λόγω των σημαντικών μειώσεων της τιμής του πετρελαίου διεθνώς, που καταγράφηκε στο παρελθόν, μειώθηκε αισθητά το κόστος αποφυγής με αποτέλεσμα το Ταμείο να μην είναι βιώσιμο και να παρουσιάζει έλλειμμα ύψους €23 εκατ., με αποτέλεσμα να  αδυνατεί να επιστρέφει στην ΑΗΚ το ποσό των €1,25 εκατ. τον μήνα, το ποσό που πλήρωσε τους παραγωγούς ΑΠΕ και ισοδυναμεί με την επιδότηση τους. 
 
Η ΑΗΚ, ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου, συνεχίζει να τιμά τις συμφωνίες της και καταβάλλει την επιδότηση στους παραγωγούς ΑΠΕ, αλλά μέχρι σήμερα έχει να παίρνει από το Ταμείο περίπου €13,5 εκατ.
 
Πόσο αυξάνεται ο λογαριασμός της ΑΗΚ;
Ένας ενδεικτικός λογαριασμός οικιακού καταναλωτή με κατανάλωση 800kWh για μια διμηνία θα ανέλθει τον Φεβρουάριο 2017 στα €150. Από το ποσό αυτό τα €120 αναλογούν για την κατανάλωση ρεύματος ενώ τα υπόλοιπα €30 αφορούν φορολογίες (19% ΦΠΑ και €8 Τέλος ΑΠΕ). 
 
«Να αναφέρω ότι στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών τους τελευταίους δώδεκα μήνες σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 19%, τα τελευταία δυο χρόνια μείωση γύρω στο 9%, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια μείωση 20% περίπου», υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, ενώ επεξηγώντας τον τρόπο που υπολογίζεται η χρέωση ανά κιλοβατώρα, σημείωσε πως λαμβάνεται υπόψη τί καύσιμα αγοράστηκαν, τι τιμή είχαν, τι ποσότητες χρησιμοποιήθηκαν, τι μείγμα καυσίμου χρησιμοποιήθηκε και η ισοτιμία συναλλάγματος. Οτιδήποτε αυξομειώσεις υπάρχουν στη τιμή των καυσίμων μετακυλείονται στον καταναλωτή.
 
Οι τιμές χρέωσης ανά κιλοβατώρα αναπροσαρμόζονται αυτόματα ώστε να καλύπτουν οποιαδήποτε αύξηση ή μείωση στο κόστος καυσίμου ανά μετρικό τόνο.