Μετά τον Ρίκκο… οι επώνυμοι που είναι στο «περίμενε» για ενοχή ή αθώωση
10:51 - 14 Φεβρουαρίου 2017
Άλλες 8 υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται επώνυμοι κρατικοί αξιωματούχοι βρίσκονται ενώπιον των δικαστηρίων, οι υποθέσεις των οποίων εκδικάζονται.
Μετά τον τέως Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου ο οποίος αναμένει την απόφαση του κακουργιοδικείου ως προς την ποινή που θα του επιβληθεί αφού κρίθηκε ένοχος, όπως και οι 2 δικηγόροι που ήταν συγκατηγορούμενοι του, άλλοι 52 επώνυμοι αναμένουν, μετά τις δικαστικές μάχες , να ακούσουν κατά πόσο κρίνονται ένοχοι ή αθώοι.
Ο κατάλογος με τις υποθέσεις και του κατηγορούμενους
ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης - 16 κατηγορούμενοι
Κατηγορούμενοι:
- Δημήτριος Πατσαλίδης, Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου
- Μιχάλης Πάντης, δημόσιος υπάλληλος
- Αντώνιος Κουρουζίδης, πρώην λειτουργός ΥΠΕΣ
- Στέλιος Παπαδόπουλος, λειτουργός ΥΠΕΣ
- Χρίστος Πέτρου, λειτουργός ΥΠΕΣ
- Ανδρέας Λουρουτζιάτης, Δήμαρχος Λάρνακας
- Γεώργιος Κουλλαπής, πρώην λειτουργός ΥΠΕΣ
- Νικόλας Κουλλαπής, Ιατρός
- Imad Baqle, πολιτικός μηχανικός Helector
- Σάββας Βέργας, πρώην Δήμαρχος Πάφου
- Ευτύχιος Μαληκίδης , πρωήν Διευθυντής ΣΑΠΑ
- Δημήτριος Γιαννακόπουλος, πρώην Διευθυντής Helector
- Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε
- Θεφάνης Λώλος, Διευθυντής Enviroplant
- Helector Cyprus Ltd και 16. N.E MIDORIACO LTD
Οι δεκαέξι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, δεκατρία φυσικά πρόσωπα και τρία νομικά, απάντησαν με μη παραδοχή στις συνολικά 104 κατηγορίες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε σχέση με τα αδικήματα της συνωμοσίας προς καταδολίευση, του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, της αθέμιτης απόκτησης περιουσιακού οφέλους από λειτουργό του δημοσίου, της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, της κατάχρησης εξουσίας, της δωροληψίας και επίδειξης εύνοιας από δημόσιο λειτουργό, αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δόλος και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, καταρτισμός πλαστού εγγράφου, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, ψευδείς λογαριασμοί με σκοπό καταδολίευσης, απάτη και ενεργός δωροδοκία οικείων δημοσίων αξιωματούχων.
Όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους προκειμένου να διασφαλιστεί η παρουσία τους ενώπιον του δικαστηρίου, πλην των κατηγορουμένων Σάββα Βέργα και Ευτύχιου Μαλληκίδη, οι οποίοι εκτίουν ποινή φυλάκισης για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ.
Υπόθεση ΣΑΠΑ
Κατηγορούμενοι:
- Γιώργος Μιχαηλίδης, πρώην Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΣΥ
- Φειδίας Σαρίκας, πρώην Δήμαρχος Πάφου και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος και βουλευτής ΕΔΕΚ
- Ευστάθιος Ευσταθίου, πρώην Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΚΟ
- Βάσος Βασιλείου, πρώην Δημοτικός Σύμβουλος ΑΚΕΛ
- Γιώργος Σιαηλής, Δημοτικός Σύμβουλος ΑΚΕΛ
Και οι 5 αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν δεκασμό δημόσιου λειτουργού, συναλλαγές με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, αθέμιτη κτήση περιουσιακού οφέλους από λειτουργούς και αξιωματούχους του δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Τους κατηγορούμενους «έκαψε» στην κατάθεσή του ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας που καταδικάστηκε για την ίδια υπόθεση, ο οποίος δήλωσε ότι επειδή είχε τύψεις ήθελε να αποκαταστήσει το όνομα του στους δημότες της Πάφου και μίλησε για τα λεφτά που πήραν ως μίζες τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι.
Όλοι οι κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
1η υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου
Κατηγορούμενοι:
- Θεόδωρος Αριστοδήμου, πρώην Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Τρ. Κύπρου
- Αντρέας Αρτέμης, πρώην Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Τρ. Κύπρου
- Ανδρέας Ηλιάδης, πρώην διευθύνων σύμβουλος Τρ. Κύπρου
- Γιάννης Κυπρής, πρώην διευθύνων σύμβουλος Τρ. Κύπρου
- Γιάννης Πεχλιβανίδης, πρώην Αναπληρωτής Διευθύνονων Σύμβουλος της τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα
- Τράπεζα Κύπρου
Συνεχίζεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η εκδίκαση της πρώτης ποινικής υπόθεσης εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της με κύρια κατηγορία αυτή της χειραγώγησης της αγοράς.
Το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση σε πέντε από τις έξι κατηγορίες εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε ανώτατων στελεχών της, καλώντας τους σε απολογία.
Σύμφωνα με τα γεγονότα, οι κατηγορούμενοι φέρονται να παρέλειψαν να προβούν στις δέουσες ενέργειες έτσι ώστε να εκδοθεί δημόσια ανακοίνωση σημαντικού γεγονότος από την Τράπεζα Κύπρου για σημαντική αύξηση των κεφαλαιουχικών αναγκών της από τα €200 εκ. τα οποία είχε ανακοινώσει στις 10/05/2012.
Επίσης, η Τράπεζα Κύπρου, ως νομικό πρόσωπο, ο Θεόδωρος Αριστοδήμου και ο Ανδρέας Ηλιάδης κατηγορούνται οτι κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας στις 19/6/2012 διέδωσαν πληροφορίες που έδιναν παραπλανητικές ενδείξεις σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά μέσα ενώπιον των μετόχων.
Υπόθεση Focus στο Κακουργιοδικείο
Κατηγορούμενοι:
- Χριστόδουλος Χριστοδούλου, πρώην διοικητής Κεντρικής Τράπεζας
- Αθηνά Χριστοδούλου, κόρη Χριστοδούλου
- Ανδρέας Κιζουρίδης, πρώην σύζυγος κόρης Χριστοδούλου
- Μιχάλης Ζολώτας
- Κυριάκος Μάγειρας
- Μιχάλης Φόλε
- Α. C. Christodoulou Consultants Ltd
- Invesment Group - MIG (πρώηνMarfin Financial Group - MFG)
- Focus MaritimeCorp
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ποινική υπόθεση της φερόμενης δωροδοκίας του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με 1 ε. ευρώ από την εταιρεία Focus σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.
Κατηγορούμενος στην υπόθεσης ήταν και ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος όμως απεβίωσε.
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας δεν κατόρθωσε μέχρι σήμερα να παραπέμψει την υπόθεση σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης των εξ Ελλάδος κατηγορουμένων στην υπόθεση να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως ενώπιον του Δικαστηρίου προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 29 κατηγορίες.
Υπόθεση πρώην Λαϊκής Τράπεζας
Κατηγορούμενοι:
- Ευθύμιος Μπουλούτας, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος Λαϊκής Τράπεζας
- Μάρκος Φόρος, μη εκτελεστικό μέλος Διοικητικού Συμβουλίου
- Νεοκλής Λυσάνδρου, μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας
- Παναγιώτης Κουννής, , πρώην αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας
Στις 03 Απριλίου 2017 θα αρχίσει τελικά η εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης εναντίον των τεσσάρων υψηλόβαθμων στελεχών της πρώην Λαϊκής τράπεζας από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας
Η υπόθεση καθυστέρησε να παραπεμφθεί ενώπιον Κακουργιοδικείου λόγω της άρνησης των εξ Ελλάδος κατηγορουμένων να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως, ως όφειλαν, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, επικαλούμενοι απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, η οποία καλούσε τις κυπριακές αρχές να αναστείλουν την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης που είχαν εκδοθεί εναντίον τους.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τέσσερις συνολικά κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα της συνωμοσίας για καταδολίευση, της χειραγώγησης της αγοράς, των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και της τήρησης ψευδών λογαριασμών.
2η ποινική υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου
- Ανδρέας Ηλιάδης, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου
- Γιάννης Κυπρής, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος
- Ανδρέας Αρτέμης, μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος
- Γεώργιος Γεωργιάδης, μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
- Κώστας Σεβέρης, μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
- Κώστας Χατζήπαπας, μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
- Τράπεζας Κύπρου
Η υπόθεση αφορά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και της κυπριακής οικονομίας αφορά στην εξαγορά των ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα και την παράλειψη της να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης στη βάση της
Οι τέσσερις κατηγορίες, εναντίον και των επτά κατηγορουμένων, αφορούν σε αδικήματα χειραγώγησης της αγοράς σε σχέση με τις επενδύσεις της Τράπεζας Κύπρου σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Οι άλλες δύο κατηγορίες αφορούν μόνο τον Ανδρέα Ηλιάδη για ψευδορκία ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία.
Σημειώνεται ότι Ανδρέας Αρτέμη, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, καθώς και η Τράπεζα Κύπρου είναι κατηγορούμενοι και στην πρώτη υπόθεση την οποία εκδικάζει το Κακουργιοδικείο.
Υπόθεση Εμπεδοκλή
Κατηγορούμενος:
- Λευτέρης Εμπεδοκλής, Δημοτικός Γραμματέας Δήμου Λάρνακας
Ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε στο Κακουργιοδικείο για υπόθεση που αφορά απόσπασης 35 χιλιάδων ευρώ από επιχειρηματία για μονιμοποίηση παράνομων κατασκευών στο κέντρο διασκέδασης που διαθέτει στην παραλία Μακένζι.
Οι κατηγορίες εναντίον του Εμπεδοκλή είναι δεκασμός δημόσιου λειτουργού, απόσπαση από δημόσιο λειτουργό, συναλλαγές με αντιπρόσωπο που υποδηλούν διαφθορά, αθέμιτη κτήση περιουσίας από ανώτερους λειτουργούς και αξιωματούχους του δημοσίου, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Τα αδικήματα διαπράχθηκαν κατά το έτος 2015 μέχρι σήμερα στην επαρχία Λάρνακας ενώ ο κατηγορούμενος απέρριψε τις κατηγορίες.
Σκάνδαλο πινακίδες Πάφου
Κατηγορούμενοι:
- Θέμης Φιλιππίδης, δημοτικός γραμματέας του Δ. Πάφου
- Σάββας Σάββα, πρώην δημοτικός μηχανικός του Δ. Πάφου
- Δημήτρης Πατσαλίδης, πρώην οικονομικός διευθυντής του Δ. Πάφου
- Χρίστος Γεωργίου πρώην υπάλληλος λογιστηρίου του Δ. Πάφου
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν το αδίκημα της κατάχρησης εμπιστοσύνης. Οι Θέμης Φιλιππίδης και Δημήτρης Πατσαλίδης απάντησαν μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.
Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο Δήμος Πάφου προτού προχωρήσει σε καταγγελία, λειτουργοί του Δήμου παράγγελλαν σε δύο συγκεκριμένες εταιρείες πινακίδες οδικών σημάνσεων τις οποίες ο Δήμος Πάφου δεν θα χρειαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από τη δραστηριότητα αυτή, σύμφωνα με το πόρισμα του ερευνώντα λειτουργού που όρισε ο Δήμος, επωφελούνταν οικονομικά υπάλληλοι της δημοτικής Αρχής που είχαν σχετικά καθήκοντα στο εν λόγω τμήμα αλλά και εταιρείες από τις οποίες γίνονταν οι παραγγελίες και με βάση το πόρισμα θα έπρεπε να γνώριζαν ότι ο Δήμος δεν χρειάζονταν τέτοιου είδους παραγγελίες.
Στο μεταξύ σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, που συνεδριάζει στην Πάφο, για την ίδια υπόθεση των πινακίδων παραπέμφθηκαν δύο εταιρείες και τρία άλλα φυσικά πρόσωπα. Οι διευθυντές των δύο εταιρειών (ΕΤΝΑ και ALMA) κατασκευής πινακίδων, Χρίστος Ιωάννου της ETNA και Σωτήρης Αντωνιάδης της ALMA καθώς και ο πρώην δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου.