Μια παλέτα, ένα βαρέλι και το παλιό μπαούλο της γιαγιάς δημιουργούν μόδα
12:00 - 14 Φεβρουαρίου 2017
O Aντώνης Χρίστου και ο Λένος Κοτζάπασης άρχισαν να δουλεύουν με επαναχρησιμοποιημένα υλικά το 2013, όταν άρχισε δηλαδή η κρίση και ο νεαρόκοσμος, κυρίως, πάσχιζε να βρει δουλειά σε μια εντελώς αβέβαιη κατάσταση.
Ο Αντώνης σπούδασε μάρκετινγκ και ο Λένος graphic design, έχουν και οι δύο πολύ μεράκι και φαντασία και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας μοναδικές κατασκευές από υλικά τα οποία ο περισσότερος κόσμος πετά στα σκουπίδια ή στέλνει στην ανακύκλωση. Στα χέρια τους μια ξύλινη παλέτα, ένα βαρέλι και το παλιό μπαούλο της γιαγιάς δημιουργούν νέα τάση μόδας.
Το εργαστήριό τους makeART Design δημιουργήθηκε λίγο καιρό αργότερα, όταν πάτησαν γερά στα πόδια τους και ήταν σίγουροι ότι οι κατασκευές τους άρεσαν και μπορούσαν να μετατρέψουν την αγάπη τους και σε βιοποριστικό μέσο. "Αρχίσαμε να δουλεύουμε με επαναχρησιμοποιημένα υλικά το Σεπτέμβρη του 2013.
Βλέπαμε διάφορα πράγματα στο διαδίκτυο, διάφορες κατασκευές και επνευστήκαμε. Σε συνδυασμό με τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας αρχίσαμε και εμείς να φτιάχνουμε διάφορες κατασκευές από επαναχρησιμοποιημένα υλικά. `Πιάνουν τα χέρια μας` και σιγά - σιγά αυτό αγαπήθηκε", μας λένε σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ.
Ο Αντώνης και ο Λένος δουλεύουν κυρίως με ξύλο, σίδερο και πλαστικό. Οι βασικές τους δημιουργίες περιλαμβάνουν έπιπλα και διάφορα accessories για κατοικίες και επιχειρήσεις. "Δεχόμαστε τηλεφωνήματα από φίλους και γνωστούς ακόμη και από άγνωστους που μας πληροφορούν πού μπορούμε να βρούμε άχρηστα υλικά, όπως για παράδειγμα παλιά παραθυρόφυλλα, σπασμένα έπιπλα, κάγκελα και γενικά υλικά τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.
Τις περισσότερες φορές αγοράζουμε όμως και από προμηθευτές", λένε οι δύο φίλοι. Ολες τους οι κατασκευές και δημιουργίες είναι ουσιαστικά το τι ζητάνε οι πελάτες τους, αλλά πολλές φορές προτείνουν και οι ίδιοι κάτι το οποίο συζητούν και οδηγούνται τελικά στην καλύτερη λύση. Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με την κατασκευή, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και το χρόνο που απαιτείται.
"Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο μας συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος γιατί τα υλικά αυτά υπό άλλες συνθήκες θα πετάγονταν στα σκουπίδια, άρα κάνουμε κάτι για τη μείωση και την επαχρησιμοποίηση. Θα προτρέπαμε και άλλους καλλιτέχνες να το πράξουν, υπάρχουν αμέτρητα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος με άχρηστα υλικά, αρκεί να υπάρχει φαντασία και δημιουργικότητα", λένε ο Αντώνης και ο Λένος.
Στο εξωτερικό η δημιουργία με επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά είναι κάτι σύνηθες, ρωτάμε αν στην Κύπρο ο κόσμος είναι εξοικειωμένος με την ιδέα και ποιες αντιδράσεις υπάρχουν. "Τελευταία βλέπουμε πολύ μεγάλη διαφορά στον Κύπριο σε αυτό το θέμα. Ο Κύπριος άρχισε πλέον και βλέπει διαφορετικά αυτές τις δημιουργίες και τις βάζει στο σπίτι του, στο γραφείο του και στην επιχείρησή του", μας λένε.
Ρωτάμε τους δύο δημιουργούς για το θέμα της λειτουργίας των διαφόρων πράσινων σημείων στους Δήμους και κατά πόσο όσοι φτιάχνουν κατασκευές με επαναχρησιμοποιημένα υλικά θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση στα άχρηστα υλικά σε συνεργασία πάντα με την τοπική αυτοδιοίκηση.
"Σίγουρα σε αυτούς τους χώρους ο κόσμος πετάει διάφορα, και στα χέρια μας θα μπορούσαν να γίνουν ωραίες και χρήσιμες δημιουργίες. Δεν ξέρουμε με ποιο τρόπο μπορεί αυτό το θέμα να λυθεί αλλά σίγουρα κάτι πρέπει να γίνει γιατί είναι κρίμα από όλες τις απόψεις, οι αρμόδιοι κάτι πρέπει να σκεφτούν", μας αναφέρουν. Τις δημιουργίες των δύο φίλων ο κόσμος μπορεί να δει στην ιστοσελίδα τους στο Facebook (makeART designs), αλλά και σε διάφορα φεστιβάλ και εκθέσεις στις οποίες συμμετέχουν κατά καιρούς.
"Καλούμε όλους να εκτιμήσουν περισσότερο την handmade δημιουργία από την εργοστασιακή, η διαφορά είναι μεγάλη. Και επίσης ο κόσμος να εμπιστευτεί το κυπριακό προϊόν, θα δει διαφορά και στην ποιότητα και στο design", λένε στο ΚΥΠΕ.
ΚΥΠΕ