Άννα Αριστείδου: Η δασκάλα του Χριστάκη, της Σοφίας και του Πέτρου

Την Άννα την γνωρίζω πέραν από 20 χρόνια και όσο τη θυμάμαι πάντοτε ασχολείτο με τη μουσική. Από την παιδική της ηλικία, στα σχολικά της χρόνια και τις σπουδές της, στη διδασκαλία της μουσικής, στις εμφανίσεις σε Κύπρο και εξωτερικό με τα μουσικά σχήματα στα οποία είναι μέλος. Μια ζωή γεμάτη νότες, μουσική και εικόνες δημιουργίας. Η αγάπη της για αυτό που κάνει είναι απίστευτη και ιδιαίτερα στο να δημιουργεί με άλλα άτομα, μουσικά.

Η ενασχόλησή της με τα παιδιά του Κέντρου Ημέρας «Το σπίτι του Μάριου» ήταν κάτι το διαφορετικό στη ζωή της, αναλαμβάνοντας τη θέση δασκάλας μουσικής πριν από οκτώ χρόνια. Τα παιδιά αυτά έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά της πετυχαίνοντας υπέροχα πράγματα, κάτι που φαίνεται άλλωστε από τα βίντεο που ανεβάζει στη σελίδα της και την ποιότητα των μουσικοχορευτικών παραστάσεων του Κέντρου που διενεργούνται.

Το περασμένο Σάββατο το βίντεο που ανέβασε από τα παιδιά του Κέντρου Ημέρας «Το Σπίτι του Μάριου» με πρωταγωνιστές τη Σοφία, τον Χριστάκη και τον Πέτρο να τραγουδούν υπό την καθοδήγηση της το τραγούδι της Άλκηστις Πρωτοψάλτη «Πάμε στον Άδωνη για καφέ» ξεπέρασε τα 110.000 views με πολυάριθμα σχόλια αγάπης και shares από όλο τον κόσμο.

Η θετική ενέργεια, το κέφι, το χαμόγελο και η όρεξη τους για ζωή μεταφέρουν μηνύματα αγάπης δίνοντας ξεχωριστά μαθήματα σε όλους μας. 

Η Άννα Αριστείδου γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1983. Σε ηλικία  8 χρονών  πήρε μαθήματα πιάνου και παραδοσιακού χορού . Σπούδασε στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής στο Τ.Ε.Ι της Άρτα, καθώς είναι κάτοχος πτυχίου Ωδικής, Αρμονίας και Βυζαντινής μουσικής.
Είναι μέλος στην Ρεμπέτικη κομπανία Εξ αδιαιρέτου και στην ορχήστρα Παραδοσιακών οργάνων της Ιεράς  Μητρόπολης Λεμεσού.
Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες με σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες όπως: Αρετή Κετιμέ, Κατερίνα Τσιρότου, Αγάθωνα Ιακωβίδη, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Χρήστο Τσιαμούλη, Μπαμπή Τσέρτο, Δημήτρη Μπάση, Σοφία Παπάζογλού, Γιώργο Ξηντάρη, Γιώργο Τζίορτζη καθώς και με τους σπουδαίους δεξιοτέχνες όπως τον Μανώλη Καραντίνη, Κυριάκο Γκουβέντα, Πάνο Δημητρακόπουλο, Σωκράτη Σινόπουλο.
Σήμερα διατηρεί το μουσικό της εργαστήρι στη Μέσα Γειτονιά, καθώς διδάσκει μουσική στο Σύνδεσμο Γονέων και Φίλων παιδιών με ειδικές ανάγκες «Το σπιτι του Μάριου»

Με αυτή την ευκαιρία μιλήσαμε μαζί της.

Πώς προέκυψε το βίντεο αυτό;

Ετοιμαζόμαστε ουσιαστικά για τη συναυλία μας που θα γίνει αρχές Ιουλίου, έτσι από τον Ιανουάριο αρχίζουμε την ετοιμασία. Επέλεξα για φέτος τραγούδια δεκαετίας ’70 και ’80, οπότε τη στιγμή που δεν είχα πολλή σχέση με τα τραγούδια αυτά ασχολήθηκα πάρα πολύ. Συγκεκριμένα τραγουδούσα συνεχώς το «Πάμε στον Άδωνη για καφέ». Έτσι καθώς το δουλέψαμε αρκετά με τους μαθητές, επιλέξαμε να κάνουμε αυτό το βίντεο αφιερώνοντας το σε μια φίλη. 

Το ανέβασα για να της το αφιερώσω και σίγουρα να μεταφέρω αυτό που κάνουν τα παιδιά.

Πώς ήρθε το Κέντρο Ημέρας στη ζωή σου;

Πριν οκτώ χρόνια άνοιξε θέση για το μάθημα μουσικής και έμαθα για αυτή μέσω γνωστών. Οπότε έστειλα το βιογραφικό μου και ακολούθως ανέλαβα στο παράρτημα στο Κέντρο Ημέρας στο «Σπίτι του Μάριου», έτσι ώστε να δουλέψουμε στο κομμάτι των παρουσιάσεων και των συναυλιών.

Να πούμε ότι «Το Σπίτι του Μάριου» είναι Κέντρο Ημέρας Ενηλίκων που λειτουργεί ο Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Λεμεσού για την κατάρτιση και υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας νέων άνω των 18 ετών με ειδικές ικανότητες. 

Τι σημαίνει για σένα να δουλεύεις με αυτά τα παιδιά;

Κάθε Πέμπτη που πάω για μάθημα, μπορεί να νιώθω ότι είμαι κουρασμένη και να έχω πολλές σκοτούρες. Όμως όταν ολοκληρώνω το μάθημα, νιώθω πάντοτε πιο γεμάτη και σίγουρα ικανοποιημένη για όσα πετυχαίνουμε. Πρέπει να πω ότι το κάθε μάθημα, δεν είναι απλά ένα μάθημα μουσικής, έχουμε γίνει φίλοι με τα παιδιά. Λέμε τα νέα μας. Ακούω τόσα ωραία κομπλιμέντα από αυτά για μένα, ακόμη κι αν νιώθω χάλια κάποιες φορές.

Το πιο σημαντικό είναι ότι είναι πολύ αυθόρμητα και ό,τι λένε, το λένε με τεράστια αγάπη και αγνότητα. Με την πάροδο του χρόνου νιώθουμε ασφάλεια μεταξύ μας. Έτσι κάθε νέο τραγούδι που τους δίνω τους αφήνω να κινηθούν μόνοι τους, να αυτοσχεδιάσουν και να εκφραστούν με το δικό τους τρόπο καλλιεργώντας το ταλέντο τους. Το σημαντικότερο στην αντιμετώπιση τους είναι ότι ποτέ δεν τους συμπεριφέρθηκα ωσάν να έχουν κάποιου είδους ιδιαιτερότητα.

Θέλουν απλά περισσότερο χρόνο, αγάπη, στήριξη και εμπιστοσύνη. Ο καλός τρόπος, ο ενθουσιασμός, το κέφι και η καλή διάθεσή είναι κάτι που βοηθά πάρα πολύ και είναι αυτό που δίνει το ωραίο αποτέλεσμα.

Πως αντιμετωπίζεται από τον υπόλοιπο κόσμο, αυτή σου η δράση με τα παιδιά αυτά, εκτός Κέντρου Ημέρας; Υπάρχει κάποιου είδους προκατάληψη;

Γενικότερα όχι.  Βέβαια τα τελευταία χρόνια φαίνεται η δουλειά που γίνεται στο Κέντρο Ημέρας, αν και ο Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Παιδιών με ειδικές ανάγκες λειτουργεί εδώ 21 χρόνια.  Τα τελευταία 3-4 χρόνια έχουμε κάνει τρείς παραστάσεις, η μία ήταν η αναβίωση παραδοσιακού γάμου, η άλλη Ρεμπέτική Ιστορία μέσα από το ρεμπέτικο τραγούδι και αφιέρωμα στα τραγούδια της θάλασσας, όπου πρωταγωνιστές ήταν τα ίδια τα παιδιά.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ότι οι παραστάσεις αυτές έτυχαν μεγάλης αποδοχής από τον κόσμο και είχαμε και τη συμμετοχή και συμβολή άλλων παραγόντων, όπως οι Αργοναύτες Ερήμης που έντυσαν χορευτικά την παράσταση Ρεμπέτικη Ιστορία.

Προβάλλοντας ένα καλλιτεχνικό γεγονός στον κόσμο, δείχνουμε τη δουλειά που γίνεται και αναδεικνύεται το μεγαλείο αυτών των παιδιών. Είδαμε τον κόσμο να συγκινείται πάρα πολύ και να είναι ιδιαίτερα δοτικός στις εμφανίσεις με τα παιδιά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, όπου μια κυρία τόσο πολύ χάρηκε με αυτό που είδε που έβγαλε ένα δαχτυλίδι κάποιας αξίας και το έδωσε σε ένα από τα παιδιά.

Στιγμιότυπα και βίντεο από παλαιότερες παραστάσεις των παιδιών

 

 

Δειτε Επισης

Προχώρησε σε αναπροσαρμογή κλινών στα νοσηλευτήρια ΟΚΥπΥ-Αναμονή για μη επείγοντα περιστατικά
Την ανάγκη για επανακατασκευή του δρόμου Έμπας-Τάλας ήγειρε ο κοινοτάρχης-«Έχουν σημειωθεί πολλές τροχαίες συγκρούσεις»
Πίεση στο σύστημα υγείας από τις λοιμώξεις-«Μόλις το 45% των ατόμων πάνω των 65 έχουν εμβολιαστεί»
Επί τάπητος η διαχείριση πλαστικών γεωργικών αποβλήτων-Οι κανονισμοί και η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου
Έκκληση Κέντρου Αίματος για αιμοδοσία λόγω σημαντικής μείωσης των αποθεμάτων-Αναλυτικά οι χώροι αιμοδοσίας
Συννεφιά και σκόνη στην ατμόσφαιρά-Στους 19 βαθμούς η θερμοκρασία
Πρώτα εσωτερική εφαρμογή και μετά θα δοθεί στο κοινό το e-kalathi-Ο στόχος για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Έθεσαν το θέμα της ασφάλειας τους στον Αρναούτη οι νοσηλευτές-Το βάρος στην αστυνόμευση των Πρώτων Βοηθειών
Διπλοβάρδιες από νοσηλευτές, στη γραμμή ασθενείς για εισαγωγή στα νοσοκομεία-Κατεπείγουσα επιστολή σε Υπ. Υγείας
Θερμότερος του κανονικού αναμένεται ο Ιανουάριος-Απογοητευτικό το επίπεδο βροχής