Φ. Φωτίου: Δεν θα επιλυθεί το πρόβλημα των αγνοουμένων χωρίς τη συμβολή της Άγκυρας

Χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή και συνεργασία της Τουρκίας, το πρόβλημα των αγνοουμένων δεν μπορεί να επιλυθεί, ανέφερε την Τρίτη ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου σε συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη της Γαλλίας Rene Troccaz. Διαβεβαίωσε παράλληλα πως η Κυβέρνηση το χειρίζεται πρωτίστως ως ένα σοβαρό ανθρωπιστικό θέμα που πρέπει να επιλυθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Φωτίου, ενημερώνοντας τον Πρέσβη για τα προβλήματα και τις προκλήσεις, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε ουσιαστικά και αποτελεσματικά βήματα προς την κατεύθυνση της επίλυσης του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων, προς όφελος των οικογενειών.

Είπε ότι η Άγκυρα πρέπει να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ για κατάθεση όλων των στοιχείων από τις ταφές που πραγματοποίησε ο τουρκικός στρατός από τις περισυλλογές των νεκρών από τα πεδία των μαχών, καθώς και στην κατάθεση των στοιχείων και πληροφοριών για την τύχη των αγνοουμένων που υπάρχουν στα αρχεία του τουρκικού στρατού.

Ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Φωτίου και στις ευθύνες και υποχρεώσεις της Τουρκίας, που αφορούν τις σκόπιμες μετακινήσεις λειψάνων Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων από τους αρχικούς χώρους ταφής, ενώ επεσήμανε ότι οι ενέργειες αυτές εκ μέρους της Άγκυρας θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για επίλυση του τραγικού προβλήματος των αγνοουμένων της Κύπρου.

Τέλος, ο Επίτροπος Προεδρίας εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για τη στήριξη και την τεχνική βοήθεια που παρέχει η Γαλλική Κυβέρνηση στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος των αγνοουμένων, επισημαίνοντας ότι οι θέσεις αρχών της Γαλλίας και η μέχρι τώρα συνεργασία μεταξύ των Κυβερνήσεων Κύπρου - Γαλλίας αποτελούν ακόμη μια απόδειξη των στενών και φιλικών σχέσεων των δυο χωρών.

Δειτε Επισης

Προανήγγειλε δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Tεκμηρίωσης ο Δαμιανός-Βρίσκεται στο τελικό στάδιο
Τυχόν αλλαγές στο δρόμο Λευκωσίας Τρόοδους θα οδηγήσουν σε καθυστέρηση 10 χρόνων-Προειδοποιεί ο Βαφέαδης
Πάνω από δύο χιλιάδες πολίτες επισκέφθηκαν το Ιατρείο Ταχείας Διακίνησης του Νοσοκομείου Λευκωσίας,
Επανεξελέγη πρόεδρος ΔΣ ΠΑΣΥΚΙ ο Σωτήρης Κούμας
Νέα κίτρινη προειδοποίηση της Μετεωρολογικής-Στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος την Τρίτη
Άκουσε τις ανησυχίες των βιομηχανιών Λεμεσού ο Παπαναστασίου-Μεγαλύτερα το κόστος ενέργειας και η γραφειοκρατία
Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία αιτήσεων για κρατική φοιτητική μέριμνα
Διαβεβαιώσεις ΔΕΑ για συνέχιση προσπαθειών για τους αγνοούμενους-Καμία πληροφορία για κρατούμενους στην Τουρκία
Από Σεπτέμβρη αρχίζει η κατ' άρθρον του νομοσχεδίου για την ευθανασία-«Πρώιμη η συζήτηση»
Συνεχίζεται η απεργία μεταφορέων-Ψάχνουν αλλά δεν βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα