Ιωνάς: Στόχος η κύρωση της Σύμβασης Κωνσταντινούπολης μέχρι τέλος 2017
20:10 - 14 Φεβρουαρίου 2017
Στόχος είναι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και την Ενδοοικογενειακή Βία να κυρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ προστίθεται ότι η σταδιακή υλοποίηση των προνοιών της προχωρά στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.
«Ας αναγνωρίσουν κάποιοι ότι αυτή η Κυβέρνηση επέδειξε κατ' αρχάς την πολιτική βούληση να κυρώσει τη Σύμβαση, προχωρώντας στην υπογραφή της και ότι έκτοτε ξεκίνησε να προβαίνει στη λήψη μέτρων και ενεργειών για σταδιακή υλοποίηση των προνοιών της, με στόχο να φθάσει στην κύρωση όσο το δυνατό συντομότερα» αναφέρεται.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση της Κυβέρνησης για υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης ήταν αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης που έγινε από τεχνική επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε μετά από απόφαση Υπουργικής Επιτροπής, που συνήλθε με πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, αφού τα συναρμόδια Υπουργεία στην εφαρμογή της Σύμβασης διαχρονικά πρότασσαν ενστάσεις στην υπογραφή της, επικαλούμενοι τις συνεπαγόμενες υποχρεώσεις και το οικονομικό κόστος.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως «τονίζει ότι διαθέτει έναν ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχεδιασμό, με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των δράσεων που απορρέουν από τη Σύμβαση», που υπογράφηκε στο Στρασβούργο, στις 16 Ιουνίου 2015.
«Έκτοτε έχουμε προχωρήσει στη λήψη σειράς μέτρων και ενεργειών για σταδιακή υλοποίηση των προνοιών της Σύμβασης, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, με στόχο την κύρωσή της μέχρι το τέλος του χρόνου» αναφέρεται.
Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην ετοιμασία νομοσχεδίου για ποινικοποίηση της παρενόχλησης και της παρενοχλητικής παρακολούθησης, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του ημερομηνίας 29 Δεκεμβρίου 2016, και κατατέθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2017 στην Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.
Επίσης, όσον αφορά την ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών, το 2016 το Υπουργείο ανέθεσε σε εξωτερικό συνεργάτη την ετοιμασία μελέτης σχετικά με τις τροποποιήσεις που χρειάζεται να επέλθουν στο νομοθετικό πλαίσιο της Κύπρου, προκειμένου να συνάδουν με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, καθώς και μελέτης σχετικά με την Αξιολόγηση και τη Διαχείριση του Κινδύνου, σύμφωνα με το άρθρο 51 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.
Όπως αναφέρεται, οι δύο μελέτες ολοκληρώθηκαν και υποβλήθηκαν στο Υπουργείο, ενώ έχει ξεκινήσει η ετοιμασία νομοσχεδίου για ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο περί τις 20 Φεβρουαρίου 2017.
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διενέργεια διαφωτιστικών δράσεων γύρω από το πρόβλημα της έμφυλης βίας ενώ σε συνεργασία με την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων υλοποιείται ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προώθηση της οικονομικής ανεξαρτησίας ανδρών και γυναικών και της συμφιλίωσης επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Αναφορά γίνεται και στην επιχορήγηση από την 1η Ιανουαρίου 2017, του Συνδέσμου για Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια για τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής στήριξης θυμάτων βίας σε 24ωρη βάση και άλλες ενέργειες.
«Υπογραμμίζεται ότι η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη και υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, καθώς πρόκειται για ένα πολύπλευρο ζήτημα, το οποίο θα έχει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις» αναφέρεται.
Τη Σύμβαση έχουν υπογράψει όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 14 από αυτά έχουν προχωρήσει στην κύρωσή της.