"Όποιος φλερτάρει με το Grexit, παίζει με τη διάσπαση της Ευρώπης"
10:07 - 13 Φεβρουαρίου 2017
Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία της Γερμανίας Μάρτιν Σουλτς. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ανέφερε πως όποιος ανασύρει σενάρια και κουβέντες περί Grexit, παίζει με την ενότητα της ΕΕ.
Ο ίδιος, μιλώντας στη Die Welt, θέλει να αναδείξει τη ζημιά που θα προκληθεί στην Ευρώπη σε περίπτωση κατά την οποία ξεκινήσει ένας νέος γύρος συζητήσεων για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, μιας και οι ευρωσκεπτικιστές ενδυναμώνονται όλο και περισσότερο.
"Όποιος φλερτάρει με το Grexit παίζει με τη διάσπαση της Ευρώπης. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι προς το συμφέρον του Ντόναλντ Τραμπ ή της Μαρίν Λεπέν, αλλά σίγουρα όχι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης . Αυτό είναι άκρως επικίνδυνο" τόνισε χαρακτηριστικά ο Μ. Σουλτς, εκτοξεύοντας τα πυρά του και προς Τεντ Μάλοχ, τον άνθρωπο που έχει επιλέξει ο Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Μάλοχ, οικονομολόγος στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, έχει εκφραστεί επανειλημμένα με έντονο σκεπτικισμό για την ύπαρξη του κοινού νομίσματος και για την ίδια την ευρωπαϊκή ενοποίηση, αναφέροντας πρόσφατα στο Bloomberg πως "θα ήταν προτιμότερο για την Ελλάδα, να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη".
Ανάλογη θέση περί διάσπασης της ευρωζώνης, έχει αναπτύξει εκτενώς και η Μαρίν Λεπέν που ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις εν όψει γαλλικών εκλογών.
Η απάντηση Σόιμπλε
Όπως άλλωστε γράφει σήμερα η Deutsche Welle, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατηγορεί από τη δική του μεριά τον Μ. Σουλτς για τη στάση του στην κρίση του ευρώ. "Για να φτάσουμε σε μια ένωση ανάληψης ευθύνης θα πρέπει να περιορίσουμε το ρίσκο, ο Σουλτς όμως ζητά ευρωομόλογο και μεγαλοθυμία απέναντι στους Έλληνες. Όμως εάν προχωρήσουμε σε κούρεμα χρέους, δεν αλλάζουμε κάτι στη χώρα", παρατηρεί ο Σόιμπλε.
Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι ο υποψήφιος σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος έχει στο πλευρό του το ΔΝΤ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά: "Όχι, ο κύριος Σουλτς θέλει να επιβληθούν λιγότερες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, το ΔΝΤ όμως ζητά περισσότερες. Αλλά όταν προκύπτει η εντύπωση ότι υπογράφουμε μια συνθήκη, αλλά πρόκειται μόνο για ένα κομμάτι χαρτί, που σε περίπτωση ανάγκης δεν μπορούμε εφαρμόσουμε, τότε αυτό είναι η καλύτερη τροφή για τους ευρωσκεπτικιστές στη Γερμανία".
Πηγή: news247