Το όνομα “Κύπρος” γραμμένο στις πιο παράξενες γλώσσες του κόσμου

Για μας είναι Κύπρος, και ηχεί στα αυτιά μας με τον ομορφότερο τρόπο, αφού αντιπροσωπεύει το σπίτι μας, το καταφύγιό μας, την πατρίδα μας. Πώς όμως γράφεται το όνομα της Κύπρου, σε μερικές από τις πιο παράξενες γλώσσες του πλανήτη;
 
Ο κατάλογος μακρύς, αλλά και άκρως ενδιαφέρον...
 
Αζερμπαϊτζανικά, μία γλώσσα που μιλιέται στον Καύκασο, κυρίως στο Αζερμπαϊτζάν και στο Ιράν. Για το συγκεκριμένο λαό το όνομα της χώρας μας είναι Kipr.
 
Τα Αμχαρικά  είναι μία από τις σημιτικές γλώσσες της αφροασιατικής γλωσσικής οικογένειας. Είναι η γλώσσα του λαού Αμχάρα και η επίσημη γλώσσα της Αιθιοπίας. Σ’ αυτή τη γλώσσα το όνομα της Κύπρου θυμίζει ιδεόγραμμα, και είναι έτσι  ቆጵሮስ.
 
Αραβικά είναι το μεγαλύτερο μέλος του σημιτικού κλάδου της αφροασιατικής γλωσσικής και είναι στενά συγγενής με την εβραϊκή γλώσσα και την αραμαϊκή. Ομιλείται σ'ολόκληρο τον αραβικό κόσμο και είναι ευρέως γνωστή και αντικείμενο σπουδής στον ισλαμικό κόσμο. Εκεί η Κύπρος είναι قبرص.
 
Η Βεγγαλική είναι η γλώσσα η οποία χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Βεγγάλης, που αποτελείται από την χώρα του Μπανγκλαντές και τις επαρχίες της Δυτικής Βεγγάλης, Τρίπουρα και νοτίου Ασσάμ της Ινδίας.  Σίγουρα αν βλέπατε αυτό সাইপ্রাসদ্বিপ δεν θα αναγνωρίζατε ότι πρόκειται για την Κύπρο γραμμένη στην Βεγγαλική.
 
Τα Βιετναμέζικα είναι η εθνική και επίσημη γλώσσα του Βιετνάμ και μητρική γλώσσα του 86% του πληθυσμού του Βιετνάμ, αλλά και περίπου τριών εκατομμυρίων Βιετναμέζων του εξωτερικού. Όλοι αυτοί όταν θέλουν να γράψουν Κύπρος, γράφουν τρία γράμματα και συγκεκριμένα Síp.
 
Βιρμανικά, η γλώσσα της Βιρμανίας, ή όπως σήμερα είναι γνωστή Μιανμάρ. Πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο θα περιμέναμε η λέξη Κύπρος στην συγκεκριμένη γλώσσα που είναι έτσι ဆိုက်ပရပ်စ်.
 
Γίντις ή Γερμανοεβραϊκή είναι η γλώσσα που μιλούσαν οι Εβραίοι Ασκενάζι (Ashkenazi), της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Εδώ απαντάμε την Κύπρο ως קיפראס.
 
Στα Γαελικά Σκωτίας τα οποία αποτελούν μέλος της Γοϊδελικής υποοικογένειας της οικογένειας των Κελτικών γλωσσών, η οποία περιλαμβάνει ακόμη τα Ιρλανδικά και τη Γλώσσα Μανξ, γλώσσες που προέρχονται από τα Μέσα Ιρλανδικά και η καταγωγή τους ανάγεται στην Αρχαία Ιρλανδική γλώσσα και τελικά στην Αρχαϊκή Ιρλανδική, δεν είναι περίεργο που το όνομα της χώρας μας γραμμένο σε αυτή τη γλώσσα είναι αγνώριστο: uisge.
 
Κανάντα ή καναντική ή καναρική είναι μία από τις αρχαίες κλασικές γλώσσες που ομιλείται μέχρι και σήμερα στην Ινδία και κυρίως στην πολιτεία της Καρνάτακα, έχοντας χαρακτηριστεί από το ισχύον σύνταγμα ως μία από τις επίσημες γλώσσες της Ινδίας. Στα Κανάντα λοιπόν, η Κύπρος γράφεται κάπως έτσι ಸೈಪ್ರಸ್.
 
Τα Σαμοανικά είναι μια επίσημη εδαφική γλώσσα της Αμερικανικής Σαμόα. Οι Σαμοανοί αποτελούν 90% του πληθυσμού, και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δίγλωσσοι. Εδώ την Κύπρο θα την δείτε να γράφεται Kuperu.
 
Σεσότο, η δεύτερη πιο διαδεδομένη γλώσσα της Νοτίου Αφρικής μετά την Ζούλου. Οι Σεσοτό-φωνοι γράφουν το όνομα της χώρα μας Cyprase.
 
Σινχάλα, η γλώσσα που ομιλείται στην Σρι Λάνκα, πρώην Κευλάνη. Και εδώ με τίποτα δεν θα αναγνωρίζαμε πως αυτό සයිප්රස් είναι η Κύπρος γραμμένη από τους τόπακες.
 
Τα Χαβαϊκά είναι μία Πολυνησιακή γλώσσα η οποία πήρε το όνομά της απ΄ το νησί Χαβάη, το μεγαλύτερο της νησιωτικής πολιτείας της Χαβάης. Για μεγάλο διάστημα τα χαβανέζικα ουσιαστικά δεν ομιλούνταν, με αποτέλεσμα παρά την επισημοποιήσή τους το 1978 να θεωρούνται πλέον γλωσσα υπό εξαφάνιση, στην οποία η Κύπρος μας είναι Kupero.
 
Η χώρα που κράτησε σχεδόν απαράλλακτο το όνομά μας
 
Ανάμεσα σε όλη αυτή την πολυμορφία γλωσσών και γραμμάτων, υπάρχει μια χώρα στην οποία το όνομα της Κύπρου, γράφεται με λατινικούς χαρακτήρες, αλλά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το γράφουμε κι εμείς. Οι Νορβηγοί λοιπόν στη γλώσσα τους, γράφουν πολύ απλά Kypros.
 
Με πληροφορίες από Wikipedia
 

Δειτε Επισης

Συννεφιασμένος ο καιρός, μεμονωμένες βροχές στο μενού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
LIVE: Με τους επίλεκτους της Division 98 η εισβολή του Ισραήλ-Παραμένει περιορισμένη η εισβολή
Το δικαίωμα παύσης Αρχηγού από ΠτΔ μέσα από δικαστικές αποφάσεις-Το ελεύθερο πεδίο και το κριτήριο της εικόνας
Ανοίγει ξανά η συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Παιδείας-Στέλνει πολυσέλιδο υπόμνημα σε ΠτΔ ο Μυλωνάς
Έργα και Ημέραι του Στέλιου Παπαθεοδώρου-Από το Parody account, στην έξαρση του εγκλήματος και τις αποδράσεις
Αναφορές για ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα σύνορα και στη νότια Βηρυτό
Ανησυχούν για πυρκαγιές οι Κύπριοι, ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Κατασχέθηκαν 80 κιλά κάνναβη και χιλιάδες ευρώ-Χειροπέδες σε 28χρονο (pics)
Προ των πυλών η επόμενη φάση του πολέμου-Πληθαίνουν οι πληροφορίες για επικείμενη κλιμάκωση
Πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης τον Οκτώβριο επιβεβαίωσαν τα Ηνωμένα Έθνη