Φωτίου:  Το κυπριακό παραμένει άλυτο με καθαρή υπαιτιότητα της Τουρκίας

Ευθύνη στην Τουρκία για την μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό επέρριψε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, μιλώντας από το βήμα της κηδείας των φονευθέντων το 1974 Νικόλα και Μαρίας Πάρπα, και της Παρασκευής Χαραλάμπους στην εκκλησία του Αγίνου Μάμμαντος στους Τρούλλους.

Όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου, παρ` όλη την καλή θέληση και την ειλικρινή βούληση της δικής μας πλευράς, οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος δεν έχουν δυστυχώς αποδώσει όσα θέλαμε και προσδοκούσαμε.

«Και αυτό με καθαρή υπαιτιότητα της άλλης πλευράς και ειδικά της Τουρκίας, που όχι  μόνο αποφεύγει να πάρει τις αποφάσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης,  αλλά προβάλλει και υποστηρίζει θέσεις οι οποίες κάθε άλλο παρά διευκολύνουν τη διαδικασία», τόνισε.

Ανέφερε χαρακτηριστικά την «απαράδεκτη» αξίωση της Άγκυρας για αναγνώριση στους Τούρκους υπηκόους των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, αλλά και τη διατήρηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων του 1960.

«Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της δικής μας πλευράς», πρόσθεσε, «είναι η επίτευξη μιας πραγματικά δίκαιης και λειτουργικής λύσης που να επανενώνει την πατρίδα μας και να τερματίζει την κατοχή, όχι να την διαιωνίζει».

«Μιας λύσης που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων, χωρίς η ασφάλεια που επιδιώκει η μια πλευρά να λειτουργεί εναντίον της ασφάλειας της άλλης πλευράς. Και χωρίς, ακόμα, να επιδιώκεται με τον μανδύα της νομιμότητας, και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο έλεγχος της Τουρκίας επί ολόκληρης της Κύπρου», συνέχισε ο κ. Φωτίου.

Παράλληλα, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι χίλιοι σχεδόν άλλοι συμπατριώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στον κατάλογο των αγνοουμένων με τους συγγενείς τους να υπομένουν το δράμα και την αγωνία, ενώ πολλοί φεύγουν από τη ζωή χωρίς να έχουν νέα για την τύχη τους.

Σημείωσε δε ότι με τα αποτελέσματα των ερευνών να μην είναι ελπιδοφόρα, καθώς το ποσοστό επιτυχίας των εκταφών φθίνει συνεχώς και υπάρχει κίνδυνος σύντομα στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο να μην υπάρχουν οστά εβρισκόμενα στη διαδικασία των επιστημονικών εξετάσεων και των ταυτοποιήσεων τους.

«Απαιτούμε από την Τουρκία να συνεργαστεί επιτέλους ώστε απρόσκοπτα να συνεχιστεί το έργο της διερεύνησης όλων των περιπτώσεων αγνοουμένων. Ο κατάλογος των ευθυνών της είναι βαρύς και ασήκωτος», είπε.

Συμπλήρωσε ότι «σε ό,τι αφορά εμάς, δεν θα παύσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε μέχρις ότου διακριβωθούν όλες οι περιπτώσεις αγνοουμένων και δοθούν επαρκείς απαντήσεις και στοιχεία στους συγγενείς τους».

«Αυτό είναι το ελάχιστο που επιβάλλει το χρέος μας προς όλους όσους θυσιάστηκαν και μαρτύρησαν το καλοκαίρι του 1974, όπως και προς όλους τους συγγενείς που για τόσα χρόνια αγωνιούν για την τύχη των αγαπημένων τους», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»