Ανόρθωση-ΑΕΚ: Το ντέρμπι μίσους χωρίς τοπική και πολιτική ταυτότητα

Στα… μαχαίρια άνευ λόγου και αιτίας βρίσκονται εδώ και μια δεκαετία  Ανόρθωση και ΑΕΚ. Παραδοσιακά στην Κύπρο τα ντέρμπι μίσους αναδείχθηκαν μέσα από τοπικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Η ενοποιημένη ΑΕΚ ποτέ δεν στιγματίστηκε πολιτικά, ενώ «εγκληματικός» μπορεί να χαρακτηριστεί ο όρος «τοπικό ντέρμπι» καθώς η Ανόρθωση εδρεύει προσωρινά στη Λάρνακα, ελέω προσφυγιάς.
 
Άλλωστε, οι φίλοι της «Κυρίας» είναι διασκορπισμένοι σε όλες τις πόλεις. Οι σχέσεις μίσους μεταξύ των δύο ομάδων δεν περιορίζονται στους οπαδούς, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία βγάζουν τα απωθημένα τους βρίζοντας ό,τι έχει να κάνει με την αντίπαλη ομάδα: στις κερκίδες, σε διαδικτυακά μπλοκ, ακόμα και με ζωγραφιές στους τοίχους της Λάρνακας.
 
Τα πρώτα κρούσματα αντιπαλότητας φάνηκαν την περίοδο 2005-06, επί προεδρίας Αντρέα Παντελή και Θωμά Κυριάκου, δύο προσώπων με ισχυρή προσωπικότητα που δεν είχαν και τις καλύτερες των σχέσεων. Από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησαν αρκετά με αποτέλεσμα τον Νοέμβριο του 2011, στο ματς του φετινού πρώτου γύρου, να καταγράφονται τα πρώτα επεισόδια μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων – ένας οπαδός της ΑΕΚ νοσηλεύτηκε.
 
Πριν από εκείνο το παιχνίδι, για πρώτη φορά θα γινόταν γεύμα μεταξύ των προέδρων των δυο ομάδων ώστε να εκτονωθεί το κλίμα, όμως στο τέλος βρέθηκαν να τρώνε μαζί μόνο οι εκπρόσωποι Τύπου και οι αναπληρωτές πρόεδροι.
 
«Κάηκαν» οι προβολείς
Η αρχή έγινε την περίοδο 2005-06 με το περιβόητο «πέσιμο» των προβολέων στον αγώνα ρεβάνς του Κυπέλλου Coca Cola στο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Η ΑΕΚ είχε επικρατήσει στο πρώτο παιχνίδι με 2-0 και γύρω στο 70ό λεπτό τα πάντα σκοτείνιασαν και ο αγώνας διεκόπη λόγω «φυσικού προβλήματος», ενώ το σκορ ήταν 0-0.
 
Στην ΑΕΚ έριχναν βολές για εσκεμμένη ζημιά από πλευράς Ανόρθωσης, ενώ η αναμέτρηση ορίστηκε να γίνει λίγες μέρες αργότερα από την αρχή. Η Ανόρθωση προηγήθηκε 3-0 με γκολ των Καράμπας, Νικολάου και Ξενίδη και βρέθηκε κοντά στη μεγάλη ανατροπή, ωστόσο η ΑΕΚ κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά, αφού μείωσε σε 3-1 στις καθυστερήσεις με γκολ του Ντατορό.
 
Ο Θωμάς και τα πανό
Μοιραία στις επόμενες χρονιές το κλίμα στις κερκίδες σε κάθε παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων ήταν φορτισμένο. Οι οπαδοί της Ανόρθωσης στις αρχές του 2008, ανάρτησαν πανό κατά του προέδρου της ΑΕΚ που έγραφε «Θωμά είσαι ρίφι». Κάπου εκεί οι σχέσεις μεταξύ των δύο ομάδων άρχισαν να βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί. Σε κάθε παιχνίδι μεταξύ Ανόρθωσης – ΑΕΚ, πέραν του αγωνιστικού ενδιαφέροντος, η προσοχή ήταν και στις εξέδρες.
 
Ακουγόντουσαν υβριστικά συνθήματα, με τους φίλους της Ανόρθωσης να καταφέρονται εναντίον της Λάρνακας και τους ΑΕΚτζήδες να χαρακτηρίζουν «σκουλήκια» τους οπαδούς της «Κυρίας», καλώντας τους μάλιστα να φύγουν από την πόλη. Αν και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν φιλικές, εντούτοις οι σχέσεις των δύο διοικήσεων είναι τώρα σε πολύ καλύτερο σημείο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Υπήρξε, μάλιστα, συνεργασία στην παραχώρηση (έναντι αμοιβής) του «Αντώνης Παπαδόπουλος» για τους αγώνες πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ κόντρα στη Ρόζενμποργκ, που έδωσε το περασμένο καλοκαίρι η ΑΕΚ, η οποία ωστόσο δεν προχώρησε για τα ματς των Ομίλων, αφού οι δυο ομάδες δεν τα βρήκαν για το ποιος θα πλήρωνε τις βελτιώσεις που απαιτούνταν.
 
Αντίθετες διαδρομές
Το καλοκαίρι του 2007 έληγε το συμβόλαιο του Αντρέα Κωνσταντίνου με την ΑΕΚ. Ο Κύπριος αμυντικός είχε επαφές με τον πρόεδρο της ΑΕΚ, Θωμά Κυριάκου, χωρίς να υπογράψει την ανανέωση της σύμβασής του. Όταν επέδειξε ενδιαφέρον για την απόκτησή του ο Κωνσταντίνου, έδωσε τα χέρια με την «Κυρία» υπογράφοντας συμβόλαιο συνεργασίας.
 
Ο Θωμάς Κυριάκου άστραφτε και βρόνταγε εναντίον της Ανόρθωσης και του παίκτη, περισσότερο όμως για να δικαιολογήσει τους κακούς χειρισμούς που έγιναν από πλευράς ΑΕΚ. Αντίθετη διαδρομή έκανε ο Γιάννης Σκοπελίτης. Ένας παίκτης που αγαπήθηκε πολύ από τους φίλους της Ανόρθωσης, μετακόμισε στην ΑΕΚ, οι φίλοι της οποίας συνέταξαν και σύνθημα για χάρη του Ελλαδίτη ανασταλτικού μέσου με σκοπό να… πικάρουν τους οπαδούς της Ανόρθωσης. 
 
Το αήττητο και η Ευρώπη
Στις 5 Μαΐου 2008 η Ανόρθωση ήταν και μαθηματικά πρωταθλήτρια, ενώ η ΑΕΚ χρειαζόταν τη νίκη για να εξασφαλίσει έξοδο στο Κύπελλο UEFA. Ο μεταξύ των δύο ομάδων αγώνας στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» ήταν δραματικός.
 
Η «Κυρία» κυνηγούσε ένα σημαντικό επίτευγμα, καθώς ήθελε να διατηρήσει το αήττητό της στο πρωτάθλημα και κατάφερε στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων να ισοφαρίσει σε 3-3, με γκολ του Νίκου Φρούσσου. Στο τέλος του αγώνα ο προπονητής της Ανόρθωσης Τιμούρ Κετσπάγια και ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ, Σωφρόνης Αυγουστή, αντάλλαξαν μερικά «γαλλικά» και χρειάστηκε η επέμβαση των πιο ψύχραιμων για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Ο Γεωργιανός ήταν πάντως στην τσίτα και αποχώρησε από τη συνέντευξη Τύπου μόλις ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του.