Ν. Χριστοδουλίδης: Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Κύπρου στην Αν. Μεσόγειο

Είναι σημαντικό ότι η βρετανική Κυβέρνηση αναγνωρίζει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως παροχέα ασφάλειας στην περιοχή, και αυτός ο ρόλος θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο μέσα στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ύστερα από τη συνάντηση του Βρετανού ΥΠΑΜ Μάικλ Φάλον με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς επίσης οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου και οι αναμενόμενες διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, μέσα στο πλαίσιο της απόφασης για έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Παράλληλα σημείωσε το γεγονός ότι αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Βρετανού Υπουργού `Αμυνας στην Κύπρο.
 
Ανέφερε πως ο κ. Φάλον γνωρίζει πάρα πολύ καλά το Κυπριακό και πρόσθεσε πως “είναι σημαντικό ότι η βρετανική Κυβέρνηση αναγνωρίζει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή, και είναι σημαντικό ότι ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή ως παροχέα ασφάλειας θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο μέσα στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού”.
 
Ερωτηθείς τί σημαίνει η αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού και εάν σημαίνει ότι θα έχουμε στρατό και το νησί δεν θα είναι αποστρατικοποιημένο, ο Εκπρόσωπος είπε πως σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο της στην περιοχή.
 
“Και για να μπορεί να τον διαδραματίσει θα πρέπει να είναι ένα απόλυτα κυρίαρχο κράτος, και μέσα σε αυτό πλαίσιο να μπορεί να ενισχύει και να ενδυναμώνει τις σχέσεις της με όλα τα γειτονικά κράτη, κάτι που υπάρχει σήμερα, ως το κράτος που διατηρεί άριστες σχέσεις με τα γειτονικά κράτη, ένα κράτος το οποίο συνεργάζεται με όλα τα γειτονικά κράτη, και αυτός ο ρόλος θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο μέσα στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού”, πρόσθεσε.
 
Επεσήμανε πως “αυτός ο ρόλος θα μπορεί να διασφαλιστεί, θα μπορεί να ενισχυθεί μέσα από την ύπαρξη όλων των αναγκαίων υποδομών και ως κράτος μέλος της ΕΕ”.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»