Παρά τις εκκλήσεις "πέρασαν" οι κανονισμοί για τις παγκύπριες εξετάσεις

Η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από μακρά συζήτηση, ψήφισε σήμερα σε νόμο το νομοσχέδιο για τις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και Ελλάδας και ενέκρινε τους κανονισμούς λειτουργίας των δημοσίων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, αφού προηγουμένως υπερψήφισε μία τροπολογία του ΑΚΕΛ, μία του ΕΛΑΜ και 6 τροπολογίες των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης, Συμμαχίας Πολιτών.
 
Κατά τη συζήτηση και την ψηφοφορία στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής παρίστατο ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής. Οι τροπολογίες ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία. Το νομοσχέδιο για τις παγκύπριες εξετάσεις ψηφίστηκε με 38 ψήφους υπέρ και 16 αποχές που τήρησαν οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ.
 
Οι κανονισμοί εγκρίθηκαν με 34 ψήφους υπέρ και 17 κατά. Η Ολομέλεια ψήφισε επίσης ομόφωνα σε νόμο της πρόταση νόμου, με την οποία καταργείται η ειδική διάταξη με βάση την οποία παρέχεται η δυνατότητα σε μαθητές που συμπλήρωσαν το καθορισμένο στο νόμο αυτό όριο ηλικίας να μπορούν να φοιτήσουν στο γυμνάσιο, στο λύκειο ή στην τεχνική σχολή, ανάλογα με την περίπτωση.
 
Νωρίτερα μαθητές επέδωσαν υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, και τους βουλευτές , με το οποίο τους καλούσαν να κάνουν έστω και την τελευταία στιγμή δεύτερες σκέψεις στο θέμα των εξετάσεων ανά τετράμηνο.  
 
 
Με αφορμή τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και το νομοσχέδιο για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο, το οποίο τέθηκε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για λήψη των τελικών αποφάσεων, οι μαθητές ζήτησαν την καταψήφιση του, αφού όπως υποστηρίζουν “σκοτώνει μια ανθρώπινη και δημοκρατική παιδεία”.  
 
Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία επί του νομοσχεδίου, η εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο θα ξεκινήσει από τη σχολική χρονιά 2018-2019 στις τάξεις Α` και Β` Λυκείου, ενώ την επόμενη χρονιά, δηλαδή 2019-2020 θα εφαρμοστούν και στην Γ` Λυκείου εξετάσεις ανά τετράμηνο που θα είναι ενιαίες για όλη την Κύπρο.          
 
 
 

Δειτε Επισης

Εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση ανάπλασης ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα