Η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν πιστεύει στο διάταγμα Τραμπ

Επιβάλλοντας μια προσωρινή απαγόρευση εισόδου σε υπηκόους επτά μουσουλμανικών χωρών, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η κίνηση θα βοηθήσει να προστατευτούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την τρομοκρατία. Λιγότερο όμως από ένα τρίτο των Αμερικανών πιστεύει ότι η κίνηση αυτή βελτιώνει την ασφάλεια στη χώρα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.
 
Η δημοσκόπηση της 30ης και 31ης Ιανουαρίου δείχνει ότι περίπου ένας στους δύο Αμερικανούς υποστηρίζει την απαγόρευση, η οποία εμποδίζει επίσης την είσοδο στη χώρα όλων των προσφύγων για 120 ημέρες, παρότι υπήρχε μεγάλη διάσταση γνώμης που ακολουθεί τις γραμμές των κομμάτων.
 
Ο Τραμπ έχει απαντήσει σε επικριτές του που υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση στοχεύει μουσουλμάνους λέγοντας ότι είναι απαραίτητος "ο εξοντωτικός έλεγχος" των υπηκόων αυτών για να προστατευτούν η χώρα και τα σύνορά της. "Δεν αφορά θρησκεία", είπε σε δηλώσεις του ο Τραμπ μετά από την ανακοίνωση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης την Παρασκευή, "αφορά τη τρομοκρατία και την ασφάλεια της χώρας μας".
 
Στη δημοσκόπηση Reuters/Ipsos, περίπου 31% των ερωτηθέντων είπαν ότι η απαγόρευση τους έδωσε την αίσθηση ότι ήταν "περισσότερο ασφαλείς", ενώ ένα 25% απάντησε ότι ένιωθε "λιγότερο ασφαλές". Επίσης, ένα 33% των ερωτηθέντων είπε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα, ενώ οι υπόλοιποι είπαν ότι δεν ξέρουν.
 
Οι χώρες των οποίων οι υπήκοοι εμποδίστηκαν να εισέλθουν στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη, ενώ οι Σύροι απαγορεύτηκαν επ` αόριστον.
 
Μερικοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές κατέκριναν την απόφαση του Τραμπ και είπαν ότι μπορεί να καταλήξει μπούμερανγκ και να δώσει σε τρομοκρατικές οργανώσεις ένα νέο σύνθημα για τη στρατολόγηση νέων μελών.
 
"Αυτό το εκτελεστικό διάταγμα στέλνει ένα μήνυμα, εσκεμμένα ή όχι, ότι η Αμερική δεν θέλει μουσουλμάνους να εισέλθουν στη χώρα μας", δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωση οι γερουσιαστές Τζον Μακέιν της Αριζόνας και Λίντζι Γκράμ της Νότιας Καρολίνας.
 
Η δημοσκόπηση Reuters/Ipsos έδειξε ότι 49% των Αμερικανών συμφωνούν με το διάταγμα και 41% διαφωνούν. Περίπου 53% των Δημοκρατικών είπαν ότι "διαφωνούν έντονα" με την απόφαση του Τραμπ, ενώ 51% των Ρεπουμπλικανών είπαν ότι "συμφωνούν έντονα".
 
Οι Δημοκρατικοί είχαν τριπλάσια πιθανότητα να υποστηρίξουν ότι "η Αμερική θα πρέπει να συνεχίσει να δέχεται μετανάστες κια πρόσφυγες" από τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι αντίστοιχα ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να υποστηρίξουν ότι "η απαγόρευση ατόμων από μουσουλμανικές χώρες είναι αναγκαία για να προληφθεί η τρομοκρατία".
 
Οι περισσότεροι Αμερικανοί, ωστόσο, δεν πιστεύουν ότι η κράτος θα έπρεπε να δείξει μια προτίμηση σε χριστιανούς πρόσφυγες, όπως έχει υπονοήσει ο Τραμπ. Περίπου 56%, συμπεριλαμβανόμενων 72% Δημοκρατικών και 45% Ρεπουμπλικανών, διαφώνησαν ότι η χώρα θα πρέπει να "υποδεχθεί χριστιανούς πρόσφυγες, αλλά όχι μουσουλμάνους".

Δειτε Επισης

Ο Ντ. Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών αν ηττηθεί
Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε θα ζητήσει από την Πορτογαλία επανορθώσεις για την εποχή της αποικιοκρατίας
Φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές κατέλαβαν την είσοδο ενός κτιρίου στο πανεπιστήμιο της Λοζάνης
Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ
Πώς οι γκάγκστερ των Βαλκανίων έγιναν κορυφαίοι προμηθευτές κοκαΐνης της Ευρώπης
Μπάιντεν: Δεν φιμώνουμε τους ανθρώπους αλλά πρέπει να επικρατήσει η τάξη
Σε αμόκ ο δράστης της επίθεσης με σπαθί στο Λονδίνο πριν δολοφονήσει τον 14χρονο
Το κόστος ανοικοδόμησης της Γάζας εκτιμάται μεταξύ 30 και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Η Κίνα λέει ότι θα λάβει «απαραίτητα μέτρα» μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ