Λορέντζο: «Θα αυξηθούν οι Ισπανοί στην Κύπρο»

Συνέντευξη σε ισπανική ιστοσελίδα έδωσε ο υπεύθυνος σκάουτινγκ του ΑΠΟΕΛ, Χουάν Χοσέ Λορέντζο, με αφορμή το αφιέρωμα της www.elcomercio.es σχετικά με τους πολλούς Ισπανούς που βρίσκονται στην Κύπρο και ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.
 
Ο Ισπανός εκτιμά ότι ο αριθμός των Ισπανών παικτών στη χώρα μας θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
 
Πώς βρήκε το κυπριακό πρωτάθλημα: Είναι ένα πρωτάθλημα των 14 ομάδων, που παίζεται σε δύο φάσεις. Είναι ένα πρωτάθλημα που όλοι παίζουν εναντίον όλων και στη συνέχεια γίνονται πλέι οφ για τον τίτλο ανάμεσα στις ομάδες της πρώτης εξάδας. Είναι αρκετά δίκαιο γιατί ο πρωταθλητής παίζει τέσσερις φορές εναντίον των καλύτερων ομάδων. Προφανώς είναι μια κάπως άγνωστο στο ευρύ κοινό πρωτάθλημα, αλλά ο ΑΠΟΕΛ έχει κάνει καλές πορείες στην Ευρώπη τον τελευταίο καιρό.
 
Τι προσελκύει τους Ισπανούς ποδοσφαιριστές: Είναι μία ευκαιρία για τους παίκτες που δεν έζησαν εμπειρίες ή δεν έκαναν μεγάλο άλμα στην Ισπανία. Είναι αρκετά σταθερό πρωτάθλημα όσον αφορά το οικονομικό, ενώ και το κλίμα είναι πολύ ευνοϊκό για να μετακινηθεί μια οικογένεια. Το μείγμα όλων κάνει την Κύπρο το κατάλληλο μέρος για τους ισπανούς ποδοσφαιριστές.
 
Και αντίστροφα, τι βρίσκουν οι κυπριακές ομάδες στους Ισπανούς ποδοσφαιριστές: Ο Ισπανός παίκτης έχει πολύ καλή αποδοχή. Στην Ελλάδα, όπου έχω εργαστεί τέσσερα χρόνια, κάτι παρόμοιο συμβαίνει. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί Ισπανοί προπονητές και αθλητικές διευθυντές. Όλα αυτές είναι επιρροές, αλλά νομίζω ότι το κύριο πράγμα είναι η ποιότητα που έχουν οι Ισπανοί παίκτες.
 
Για τους πολλούς Ισπανούς: Η ΑΕΚ έχει πολλούς παίκτες, είναι ο προπονητής και ο αθλητικός διευθυντής. Είναι μία ομάδα με πολλές ισπανικές ρίζες. Οι περισσότερες ομάδες έχουν έστω έναν Ισπανό ποδοσφαιριστή. Η Ανόρθωση έχει, στην ΑΕΛ ήρθε τώρα ο Πίτι. Είναι μια τάση που θα αυξηθεί, επειδή οι Ισπανοί ποδοσφαιριστές έχουν πολύ καλή αποδοχή.
 
Ο Μπαράλ θα τα καταφέρει στην Κύπρο: Ελπίζουμε. Αυτό θα ήταν πολύ καλό για εμάς. Είναι ένας παίκτης που έχει μεγάλη ποιότητα και πολλές ικανότητες για να βοηθήσει. Με αυτή την ιδέα υπογράψαμε μαζί του.
 
Για την προσαρμογή του στο νησί: Για εμένα ήταν πολύ εύκολο γιατί πέρασα τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα. Οι πολιτιστικές σχέσεις με τις δύο χώρες είναι μεγάλες και διαφέρουν μόνο σε αποχρώσεις όπως παντού, αλλά πρακτικά δεν είχε καμία αλλαγή.